Teljes növényvédő szer tilalom

2017. március 14. 08:53
Az Európai Bizottság egy jogszabály-módosítással általános és teljes növényvédő szer- és műtrágya használati tilalmat kíván bevezetni a zöldítés részét képező ökológiai jelentőségű területeken – tájékoztatott Erdős Norbert európai parlamenti képviselőnk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja.

A teljes tilalom azonban mind mezőgazdasági, mind környezetvédelmi szempontból zsákutca lenne. Egyrészt ezek ésszerű használata nélkül nem lehetne az ökológiai jelentőségű területeken fehérjenövényeket termeszteni, köztes növénykultúrákat, ökológiai másodvetést és rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvényeket létesíteni, amelyek kifejezetten népszerűek a magyar és az európai gazdák körében, amellett, hogy jelentős gazdasági és klímavédelmi haszonnal kecsegtetnek.

Teljes növényvédő szer tilalom

Másrészt ezzel a tilalommal tönkretennénk a természetet is, hiszen egyes gyomirtó szerek – helyes módon történő – alkalmazása elengedhetetlen az ökológiai jelentőségű területek gyommentessé és termővé tételében. Vannak sajnos olyan gyomok is – például a komoly közegészségügyi problémákat okozó parlagfű – amelyeket növényvédő szer használata nélkül egyáltalán nem lehet kiirtani. Észszerű és a valóságot figyelembe vevő szabályozásra van szükség tudtuk meg Erdős Norberttől,Magyarország európai parlamenti képviselőjétől.

Forrás: Erdős Norbert EP képviselő

promenad.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A LIGA Szakszervezetek közleménye

2018. június 25. 08:20
A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a kormány az adótörvények módosításáról szóló javaslatában megfogalmazott, a kedvezményes munkavállalói juttatások (cafeteria elemek) gyökeres átalakítása ellen.
 
A LIGA Szakszervezetek felhívja a figyelmet arra, hogy például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, vagy a diákhitel visszafizetését támogató béren kívüli juttatás megszüntetése lehetetlen helyzetbe hozhatja az ezt korábban igénybe vevő munkavállalókat.
A LIGA Szakszervezetek – a támogatási rendszer tapasztalatait figyelembe véve – nem ellenzi a támogatási rendszer átgondolását, egyszerűsítését, módosítását, ám meggyőződése, hogy ezt csak a szociális partnerekkel való konzultációkat követően lehetne megtenni.
A LIGA Szakszervezetek meggyőződése, hogy a rendszer gyökeres és előkészítés nélküli változtatása a munkáltatók számára nem teszi lehetővé a dolgozók juttatásainak költségkímélő emelését. Továbbá, mivel a munkáltatók számára megváltozott rendszer többlet-költséget jelent, ezért a munkavállalók számára a tervezett változások jövedelemcsökkentést eredményeznek.
A LIGA Szakszervezetek kéri, hogy a kormány az országos érdekegyezetés fórumain tárgyalja meg a cafeteria elemeket módosító javaslatát, és legyen nyitott a szociális partnerek módosításainak figyelembe vételére.

Hosszú távra kívánjuk rendezni a szőlőfelvásárlás viszonyrendszerét

2017. július 28. 07:46
Magyarország jelentős szőlőfelvásárló pincészeteivel folytatott egyeztetést a Földművelésügyi Minisztérium és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, amelynek során a borszőlő értékesítését és vásárlását szabályozó HNT piacszervezési intézkedés gyakorlati kérdéseit vitatták meg.