Teljes növényvédő szer tilalom

2017. március 14. 08:53
Az Európai Bizottság egy jogszabály-módosítással általános és teljes növényvédő szer- és műtrágya használati tilalmat kíván bevezetni a zöldítés részét képező ökológiai jelentőségű területeken – tájékoztatott Erdős Norbert európai parlamenti képviselőnk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja.

A teljes tilalom azonban mind mezőgazdasági, mind környezetvédelmi szempontból zsákutca lenne. Egyrészt ezek ésszerű használata nélkül nem lehetne az ökológiai jelentőségű területeken fehérjenövényeket termeszteni, köztes növénykultúrákat, ökológiai másodvetést és rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvényeket létesíteni, amelyek kifejezetten népszerűek a magyar és az európai gazdák körében, amellett, hogy jelentős gazdasági és klímavédelmi haszonnal kecsegtetnek.

Teljes növényvédő szer tilalom

Másrészt ezzel a tilalommal tönkretennénk a természetet is, hiszen egyes gyomirtó szerek – helyes módon történő – alkalmazása elengedhetetlen az ökológiai jelentőségű területek gyommentessé és termővé tételében. Vannak sajnos olyan gyomok is – például a komoly közegészségügyi problémákat okozó parlagfű – amelyeket növényvédő szer használata nélkül egyáltalán nem lehet kiirtani. Észszerű és a valóságot figyelembe vevő szabályozásra van szükség tudtuk meg Erdős Norberttől,Magyarország európai parlamenti képviselőjétől.

Forrás: Erdős Norbert EP képviselő

promenad.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Első kézből a kertészeti ágazatot érintő aktuális kérdésekről

2018. február 16. 10:11
A kertészeti ágazat szereplői egyre tudatosabban tervezik gazdálkodási évüket, termelésüket. Ebben nyújt segítséget a NAK támogatásával sorra kerülő negyedik Zsendülés konferencia is.

A munkaerőhiány és a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatása

2018. július 03. 08:09
A hazai munkaerőpiac egyik, újabb keletű problémája a munkaerőhiány. 2018. június 28. és 29. között a kérdésről tartott konferenciát a LIGA Szakszervezetek és a Friedrich Ebert Stiftung. Politikus, szakértő, munkáltató és szakszervezeti tisztségviselő fejtette ki véleményét a velencei rendezvényen.