Természetpusztítás Budapesten

2023. július 18. 14:59
A Pilisi Parkerdő Zrt. idén májusban a hazánkban megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokság szervezőivel közösen 40 facsemetét ültetett el a XX. kerületi Újtelepi Parkerdőben. A faültetés az atlétikai világszövetség, a World Athletics fenntarthatósági stratégiájának és a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programjának közös, jelképes akciója volt. Most azonban ismeretlen tettesek a facsemeték kétharmadát elpusztították.
Természetpusztítás Budapesten
Az erdőtelepítésnek köszönhetően a városi erdők összes előnyeit élvezhetik a helyi közösségek: az Újtelepi-parkerdő a sportolás és kirándulás mellett a klímavédelemben, a szénmegkötésben vagy a vízvisszatartásban is fontos szerepet játszik. Az egykor tájseb sikeres rekultivációját bizonyítja, hogy itt már mindennapos vendég a védett mocsári teknős vagy a szintén védett zöld levelibéka.
 
A Pilisi Parkerdő a terület megújítása során első lépésben az igen jelentős mennyiségű illegális hulladékot szállította el, majd séta- és futóutat alakított ki, ennek mentén négy helyen kondieszközöket helyezett ki. Megújult a focipálya is, továbbá két letelepedőhely és egy esőbeálló is létesült. Gondoltak a kutyásokra is: nagy területű, úgynevezett agility-eszközökkel ellátott kutyafuttatót építettek.
 
A XX. kerületi Önkormányzat, a World Atlhetics és a Pilisi Parkerdő közös, ökológiai és turisztikai értéknövelést célzó erőfeszítései is kevesek azonban akkor, amikor a teljesen értelmetlen pusztítással találkozunk. Ismeretlen tettesek az eddigi információk szerint július 1-jén este az elültetett 40 facsemetéből csaknem harmincat megrongáltak, illetve elpusztítottak. A Pilisi Parkerdő munkatársai megpróbálják a menthető csemetéket visszametszéssel megőrizni, a megsemmisítettek helyére pedig új csemetéket ültetnek. Amellett, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, az Újtelepi Parkerdő és minden más helyi közösség figyelmét, részvételét kéri természeti értékeink megőrzése érdekében.
 
forrás: agrotrend.hu / Pilisi Parkerdő

Kapcsolódó cikkek

Varga Mihály: a nyertes magyar vállalatok jelentik a kitörést a duális gazdaság csapdájából

2023. november 15. 17:13
A nyertes magyar tulajdonú vállalatok jelentik a kitörést Magyarországnak a duális gazdaság csapdájából – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.
 
Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető „Az évtized nyertesei – Kiút a duális gazdaság csapdájából” címmel megtartott előadásában kiemelte: a magyar gazdaság képes a csapdahelyzet elkerülésére.

Rafinált tűzifacsalókat ért tetten a Nébih

2023. július 13. 14:14
Több helyről is jelentették azokat a csalókat a Nébih-nél, akik valósnak tűnő, a szükséges azonosítókkal is ellátott szórólapokon hirdettek tűzifaeladást. A hatósági ellenőrzés végül kiderítette, hogy a szórólapon szereplő minden adat hamis. Az eset is bizonyítja, a csalók egyre jobban igyekeznek a legális kereskedés látszatát kelteni, így a vásárlók részéről ma már elengedhetetlen az éberség és az adatok előzetes ellenőrzése.