Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások

2024. április 17. 15:06
Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokorkivágások, ezért fokozott óvatosságra inti a szakembereket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).
Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások
A közeledő, május 10-i Madarak és Fák Napja alkalmából az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy a szaporodási és vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. Az elmúlt években általánossá váló gyakorlat nemcsak szakmailag igazolhatatlan, felesleges és káros, de a természetvédelmi és az erdőtörvényt is sérti, ugyanis védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozhatja – áll az MME keddi közleményében.
A bel- és agrárterületeken gyakorivá váló, rossz, természetkárosító, egy-egy helyszínen nagyobb területet érintő bokor- és fakivágási gyakorlat kapcsán látható, hogy a törvényi tiltás önmagában nem elegendő, a hatóságok képviselői nem tudnak mindenhol jelen lenni. Ezért rendkívül fontos, hogy ha a lakosság ilyen pusztítást lát, értesítse a hatóságokat. Ezt bizonyító erejű fotók készítésével és a helyszín, időpont, cselekmény leírását tartalmazó néhány soros tájékoztató e-mail, vagy levél küldésével lehet megtenni a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya részére.
 
A bokros, fás élőhelyekhez kötődő énekesmadaraink költési szezonja már márciusban megindul a fészeképítéssel, a tojások kiköltése és a fiókanevelés pedig április második felétől június elejéig tart. Ezt követően számos fajnak másodköltése is van június-júliusban. Természetesen a tavasz és a kora nyár más állatcsoportok és a növények számára is fontos szaporodási, virágzási időszak. Éppen ezért az ilyenkor végzett, különösen a nagy kiterjedésű bokor- és fakivágások védett és fokozottan védett állat- és növényfajok tömeges sérülését, elhullását okozzák. Ez pedig ellentétes a természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényben foglaltakkal is.
 
forrás:agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A lengyel gazdák nem hátrálnak, pedig működik a megfélemlítés

2024. március 20. 16:41
Óriási, csaknem 600 helyszínen zajló gazdademonstrációra kerül sor ma Lengyelországban, az esemény még most is tart.

Gulyás Gergely: folyamatosan érkeznek az uniós pénzek Magyarországra

2024. január 18. 15:44
A bizottság elnöke által emlegetett feloldhatatlan nézetkülönbségek ellenére van még lehetőség, hogy Magyarország megállapodjon, de vannak vörös vonalak – jelentette ki az idei év első kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerdán az Európai Parlamentben vitáztak Magyarországról, ahol Ursula von der Leyen a hazánknak járó további húszmilliárd euró kifizetését az LMBTQ- és migrációs jogoktól tette függővé. A miniszter szerint ezekben a kérdésekben a magyar választópolgárok világos döntést hoztak, ezért vannak korlátai a megállapodásnak.