Tetőzik a Duna Nagybajcsnál és az árhullám hamarosan eléri Budapestet is +KÉPEK

2024. június 07. 13:01
A Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is fokozott az árvízvédelem.
Tetőzik a Duna Nagybajcsnál és az árhullám hamarosan eléri Budapestet is +KÉPEK
Ártérben lévő üdülőnegyedet árasztott el a Duna Győr-Moson-Sopron vármegyében, Vének település határában – Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 
Tetőzik a Duna Nagybajcsnál III. fok feletti vízállással. A vízügyesek egy időre lezárták a Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy Győr biztonsága érdekében csökkentsék az érintett Duna-szakasz terhelését. A szigetközi folyószakaszon összesen 317 szakember vesz részt az árvízi védekezésben és lát el 24 órás őrszolgálatot. Budapesten szombaton a kora reggeli órákban várható a tetőzés az alsó rakpart szintjét 10-20 centiméterrel meghaladó vízállással – közölte Facebook-oldalán a Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).
A drónnal készült képen a Duna által elárasztott, ártérben fekvő üdülőnegyed
A drónnal készült képen a Duna által elárasztott, ártérben fekvő üdülőnegyed – Fotó: MTI/Krizsán Csaba
 
Hozzátették, hogy a Duna német és osztrák részvízgyűjtőin már nem volt számottevő csapadék az elmúlt 24 órában, az esetleg még hulló eső legfeljebb csak az apadás ütemét befolyásolhatja, az áradás mértékét már nem.
 
Az árvízi jelenségek, mint például a buzgár vagy a káros szivárgások ugyanis szinte észrevétlenül kimoshatják a gátak anyagát, ami annak az összeroskadásához és a mentesített terület elárasztásához vezethet. Ezért rendkívül fontos szerepe van a szakképzett őrszolgálatnak, akik képesek észlelni és minősíteni ezeket a veszélyforrásokat, ez alapján pedig meghatározhatók a szükséges vízügyi beavatkozások – emelték ki.
 
Árvízmentesítési céllal egy időre lezárták a szakemberek a nemrégiben átadott Mosoni-Duna torkolati műtárgyat, hogy a tetőző vízszint kizárásával csökkentsék a Mosoni-Duna terhelését, ezáltal gondoskodjanak Győr városának árvízi biztonságáról.
üdülőnegyed a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vének település határában 2024. június 6-án. MTI/Krizsán Csaba
A hajózók figyelmeztetést kaptak, hogy a parttól csak a lehető legnagyobb távolságra közlekedhetnek és törekedniük kell a hullámkeltés minimalizálására.
 
A vízügy szakemberei továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat valamennyi érintett folyón, így a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. A növényzet tavaszi burjánzásának köszönhetően az érkező víz magasabb szinten és lassabban képes csak áthatolni az ártéren, ami lassítja az árvíz levonulását – írja az OVF.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Márciusban újraindulnak az MFB agrárhitelprogramjai

2023. február 22. 10:22
Mintegy húszmilliárd forintnyi kedvezményes hitel juthat el hamarosan a mezőgazdaságba. Az Agrárminisztérium tervei szerint már márciusban újra elérhetővé válnak a Magyar Fejlesztési Bank ágazatspecifikus forgóeszközhitel-programjai. Így hamarosan újabb kedvezményes hitelkonstrukciók javíthatják a gazdálkodók likviditási helyzetét.
 

A madarakat és a fákat ünnepelték Nyíregyházán

2023. május 15. 11:13
24 csoportban, csaknem 500 nyíregyházi és a vármegyeszékhely környékéről érkezett óvodás és általános iskolás vett részt május 12.-én, pénteken a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjében rendezett programon.