Tiszta élelmiszer, tiszta élet

2023. július 10. 14:42
Kovács-Wölfinger Diána és Kovács Gábor nyolc éve élnek együtt tanyájukon, a Tisza mellett fekvő Mindszenten. Missziójuk a tiszta élelmiszer előállítása, miközben a következő generációnak bemutatják a jószág szájától az asztalig tartó útját.
Tiszta élelmiszer, tiszta élet
Amíg az ablakon át a kettejük építette gémeskutat figyelem, Diána a megkelt kalácsot megkeni tojássárgájával és beteszi a sparheltba. A beszélgetés közben kínálnak házi csipkebogyólekváros linzerrel, mangalicakolbásszal, és mire végzünk, megsül a kalács is. Ekkorra számomra kiderül, a tisztaság nemcsak a termékeikben van jelen, hanem a fejükben és a szívükben is.
A százharminc éves vert falú házhoz tartozó istállókban haflingi lovakat és német óriás nyulakat tenyésztenek, tisztavérű szőke mangalicát hizlalnak, üszőt nevelnek, valamint gondozzák a baromfiállományt és a három magyar merinó juhukat is.
Szerintük a tiszta élelmiszer előállítása már a jószág szájánál elkezdődik. A széna öt kilométeres körzetből, Natura 2000-es sziki gyepterületekről származik.
Diána az üszővel
– Az abraktakarmány része a nehezebb, mert nincs termőföldünk, de mindig törekszünk arra, hogy környékbeli, hódmezővásárhelyi gazdától vásároljunk. A tavalyi aszály miatt a toxin nagyon nagy probléma, ezért mi is használtunk toxinmegkötőt. A takarmány felvásárlásiár-csökkentése érdekében, rögtön az aratás után a kombájn alól vásároltuk meg a szükséges mennyiséget – magyarázza Diána, aki két éve teljes állásban a tanya gazdasszonya.
 
A tisztaélelmiszer-előállítás elsődleges célja az önellátás. A család teljes húsigényét fedezni tudják. Kovács Gábor, aki böllérként is dolgozik, szabadidejében lejár a Tiszára horgászni, emellett az állatállomány faji egyensúlya is hozzájárul a változatos táplálkozásukhoz – a koleszterinszegény nyúlhús és a mangalicakolbász mellé ponty, harcsa és keszeg is az asztalra kerül.
 
A mangalicakolbászt én is megkóstolom. Puha és ízes. Gábor elmondja, a titok talán annyi, hogy az ember tisztelje annyira a saját szervezetét, hogy olyan állatot, olyan élelmiszert állítson elő, amit jó szívvel rak az asztalra.
 
– A technológiája ősi, amit a szüleim, nagyszüleim, dédszüleim is használtak. Úgy csináljuk, mint 50-100 éve. Jó minőségű disznó és só, bors, fokhagyma, paprika. Ezt a fajta tapintást és minőséget nem árulják, mert nem gazdaságos
– Gábor azért is vállal böllérkedést, hogy a hagyományos ízt mások is élvezhessék.
 
Diána mangalicazsírból és gyógynövényekből hideg eljárással készült szappanjai két hónapig érnek. A levendula, körömvirág és csalán mellett hévízi iszapot, méhviaszt és agyagot is felhasznál. Az utóbbit alkalmazza színezésre, a kozmetikaipar által használt bányászattal kinyert mica por helyettesítésére. A prémium minőségű összetevők önmagukban is kiváló hatást gyakorolnak a bőrre, a szappanokban egyesülve pedig sokszorosan. A csalán antibakteriális hatása mellett a faggyúmirigyekre hat kedvezően, ezért a serdülő fiatalok pattanásos bőrére ajánlja Diána, aki a körömvirágból bőrápoló, gyulladásgátló, nyugtató hatású macerátumot készít, mely nagy tisztaságú, extra szűz olívaolajban érlelt, frissen leszedett körömvirágot jelent. A kora tavasztól folyamatosan nyíló gyógynövényt az egész tanyán szeretné elszaporítani virágcserépben és magaságyáson is. A levendulaszappan két hónap után is megőrzi illatát, ellentétben az illatmentes körömvirág és csalán natúr szappanokkal. Ha mégis illatosítani kívánja őket, csak 100%-os tisztaságú levendula- vagy bergamotolajat, illetve fahéjat használ. Az utóbbi színezésre is alkalmas, ahogyan a rózsaszín és lila agyag is, tisztító, bőrhámlasztó hatásuk mellett.
 
Diána hangsúlyozza, hogy a 70%-os mangalicazsír- és olívaolaj-tartalom kiváló hatással van a száraz bőrre. Csak a saját mangalicájuk zsírját használja fel, így elég biztos lehet abban, hogy a szappanok nem tartalmaznak szermaradványokat.
 
– Azért nem termelünk tömeget, mert a minőséget csak így tudjuk biztosítani – teszi hozzá Diána.
 
Az emelkedő takarmány- és energia­árak, valamint a soron következő aszályos évek leküzdésére az „addig nyújtózkodj, míg a takaród ér” stratégiát választják az állatállomány optimalizálásával és a környezeti erőforrások megfelelő kihasználásával.
 
– Minden évben értékesítünk haflingi csikót, amit tisztavérben tenyésztünk. Kettő tenyészkancával vagyunk az egyesületben. Most van egy nagyon szép, héthónapos választási kancacsikónk, májusban születik a másik. Amíg nem értékesítjük a héthónapos csikót, nem fogjuk befedeztetni a kancát. Ha úgy látjuk, hogy baj van, csökkenteni mindig lehet – magyarázza Diána, majd Gábor folytatja:
Amíg nem értékesítik a csikót, nem fedeztetik a kancát
– A felelős tervezés a kulcs, a szükségleteink szintjére csökkentjük az igényeinket. Az, hogy kevesebbel beérjük, nem jelent igénytelenséget.
Hangsúlyozzák, hogy a növekvő költségekkel szembeni küzdelemben fontos szerepe van a fajtaválasztásnak. A mangalica nem igényli az abraktakarmány darálását, ezért a daráló kiiktatásával az áramfelhasználás is csökken, valamint a húsfeldolgozás során a tartósítást is próbálják áram nélkül megoldani, a kolbászt zsíros bödönben vagy füstölve tárolják.
 
– A hízó disznónk a gondosan bealmozott akolból a szájában hozza ki a szalmát mínusz tíz fokban, mert ő nem kéri, annyi szőre és zsírja van. Olyan fajtában gondolkodtunk, aminek az igényét maradéktalanul ki tudjuk szolgálni. Ha kényelmesen érzi magát, akkor fog megfelelően, normálisan termelni – magyarázza Gábor.
 
Azt mondják, a jó tanyasi ember ismérve a sokoldalúság. Aki specialista helyett generalista. Ért a fához, vashoz, kőhöz is.
 
– Az én férjem hegesztette a nyolc méter hosszú úszókaput. A tizenöt méter hosszú istálló teteje az ő ácsmunkájának az eredménye. Egy kicsit érteni kell a húsfeldolgozáshoz, egy kicsit felcsernek is kell lenni, mert ha látom, hogy beteg az állat, akkor hívom az állatorvost, de képesnek kell lenni megkörmölni egy büdös sánta juhot is – mondja Diána, majd Gábor hozzáteszi: – Minél többet csinálja az ember, annál szebb a munkája. Nem az első sikerül a legjobban, de amikor látod, hogy mit hogyan kell összerakni, az előbb-utóbb működik.
 
Én úgy gondolom, hogy a legfontosabb talán az, hogy az ember olyan párral legyen együtt, aki ugyanazt akarja, és segíti célkitűzéseinket. Amikor cserepezünk egy ólat, akkor a legkisebbtől a legnagyobbig ott van mindenki.
Ha fát vágunk, én hasítom, a nagylány rakja a tőkére, az anyuka és a kisebbik lány elhordja. Mi négyen dolgozunk. Az egész családnak érdeke az, hogy a lakásban meleg legyen, ahhoz pedig fa kell. Ha a jószágot szeretnénk az asztalon látni, már a legkisebb is kopasztja a tyúkot, tépkedi a tollát. A nagyobb darabolja, és már kezdi az ízesüléseket tanulni.
 
A frissen tanyára költözőknek azt ajánlják, a pénztárcájuk mellett vegyék figyelembe a képességeiket. Mert ha használhatatlanok a melléképületek, a friss tanyatulajdonosnak kell kivitelezni egy felújítást.
 
– Azon is sok múlik, ha jó pár idős emberrel kapcsolatban vagy, akivel tudsz beszélgetni. Támpontot nyújthatnak – tanácsolja Diána. Ha homokos talajra vágyik a jövő gazdája, nyáron menjen tanyanézőbe, ha réti talajra, télen, amikor belvíz van. Meggyőződésük, hogy aki kedvvel csinálja ezt az életet, a kihívásokat sem nehézségként éli meg.
 
Beszélgetésünk végén Gábor hozzáteszi: – Volt, hogy az életünk során le kellett térdelni, és alázatot, elfogadást, türelmet tanulni, de ezt is kéz a kézben tudtuk megtenni. Ez részben köszönhető a tanyasi életforma szeretetének, és a Teremtő iránti bizalomnak, annak, hogy a rossz után mindig jó következik.
 
Forrás: Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2023/4 számában olvashat.

Kapcsolódó cikkek

Itt az országos szedd magad őszibarack és nektarin lista! 2024

2024. június 27. 20:40
Mutatjuk, hova érdemes menni őszibarackot és nektarint szedni.
 
Idén, mint minden gyümölcs, az őszibarack is korábban érik, mint szokott. Sok termelő hirdet szedd magad őszibarack és szedd magad nektarin akciókat.

Legalizálják Németországban a cannabist?

2023. május 09. 11:21
Az utóbbi időszakban egyre több szó esik Németországban arról, hogy a szövetségi kormány a cannabis lega­lizálását tervezi, és a koalíciós szerződésben is elég világosan megállapodtak a kormányzó pártok, hogy lehetővé fogják tenni a cannabis ellenőrzött, rekreációs célú, engedéllyel rendelkező üzletekben történő értékesítését felnőttek számára.