Tiszteletben kell tartani az erdők multifunkcionalitását

2021. május 10. 09:24
Május 4-én a politikai döntéshozók és az európai erdészeti ágazat képviselői az európai erdők helyzetéről, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatáról tárgyaltak a Cepi és a svéd erdőipar által rendezett cepinar-on.
Tiszteletben kell tartani az erdők multifunkcionalitását

Az európai erdők állapota, az erdők biológiai sokféleségének megőrzését és javítását célzó intézkedések, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatához hozzájárulás - ezekről a kérdésekről tárgyaltak a Cepi és a Svéd Erdőipar közös szervezésében rendezett legújabb Cepinar alkalmával. (FATÁJ: Cepinar = az Európai Papíripari Szövetség, a CEPI által a weben szervezett szeminárium.)

 

 

Május 4-én a politikai döntéshozók és az európai erdészeti ágazat képviselői az európai erdők helyzetéről, valamint az EU erdészeti stratégiájának közelgő felülvizsgálatáról tárgyaltak a Cepi és a svéd erdőipar által rendezett cepinar-on. A stratégia felülvizsgálatának megvitatása iránti érdeklődést nem csökkentette a Bizottság legutóbbi értesítése, miszerint a kiadvány további elhalasztását tervezik "nyár után"-ig.

"Azt várom, hogy az EU Bizottság tiszteletben tartsa az erdők multifunkcionalitását, amint azt a Parlament álláspontja egyértelműen meghatározza. Az erdészeti stratégiának önállónak kell lennie a többi politikai kezdeményezéssel szemben. " - mondta Jessica Polfjärd, svéd EP-képviselő (EPP).

"Számunkra Szlovéniában az erdő multifunkcionalitása különös jelentőséggel bír, mivel elég kicsi ország vagyunk. Szeretnénk, ha a multifunkcionalitás elvét elismernék, mivel ez egyértelművé teszi, hogy egyetlen területen egyszerre több irányítási cél is meghatározható, például éghajlat, biológiai sokféleség, energia stb. "- mondta Dan Burgar Kuželički Szlovénia Mezőgazdasági, Erdészeti és Élelmezésügyi Minisztériuma részéről.

 

"Nincs mindenre jó egyféle megoldás" (There is no one-size-fits-all: nincs egy méret, ami mindenkire jó.)

 

"A felülvizsgált erdészeti stratégiának figyelembe kell vennie az erdők természetét és tulajdonjogát, mivel az összes érdekelt fél: erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók, biobázisú erdőipar, mindannyian kulcsszerepet játszanak és végrehajtói a stratégia céljai elérésének. A stratégiának figyelembe kell vennie az egyes tagállamok valóságát (adottságait) is. Európa és annak erdei sokfélék. Nincs mindenki számára megfelelő egyféle méret"- mondta Marta Souto Barreiros, a Portugál Papíripari Szövetség CELPA környezetvédelmi és erdészeti szakértője.

 

Megvitatták a Bizottság egyéb kezdeményezéseit is, például az ütemtervet, amely szerint legalább 3 milliárd további fát kell ültetni az EU-ban 2030-ig.

"A fák elültetése után valakinek kezelnie kell az ültetvényt. Tehát az erdőtulajdonosokat kezdettől fogva be kell vonni a kezdeményezésbe "- mondta Marta Souto Barreiros

"Szlovéniában, mivel az erdő az ország teljes területének 60%-át lefedi, korlátozott lehetőségeket látunk az újratelepítésre*, mivel ez konfliktusokat okozhat más, szintén szükséges erőforrásokkal, például az élelmezésbiztonsággal. Tehát inkább a meglévő erdők fenntartható kezelésére összpontosítunk. "- mondta Dan Burgar Kuželički.

(*FATÁJ: A szövegben a reforestation szó szerepel, ezért itt az újratelepítés szó, sőt erdőfelújítás lenne a helyes fordítása, de a szlovén hozzászóló bizonyára erdőtelepítésre, azaz afforestation-ra gondolt, amihez nincs szabad területük.)

 

A Cepinar itt tekinthető meg (1:25:22):

 

Forrás: forestindustries.se 2021-05-07
SzF: MM

Észrevétel:

 

3 milliárd fa elültetése Európában 2030-ig gondolahoz érdemes kicsit számolgatni:

- Ha 10.000 csemete/ha-ral számolunk, ez 300.000 ha-t jelent mondjuk 10 év alatt, tehát évi 30.000 ha. 5.000 db/ha esetén ennek a duplája a terület.

- Minden esetre érdekes ezzel összevtni, hogy Feldman Zsolt AM államtitkár tegnapi kijelentése szerint Magyarországon a magánerdő-gazdálkodók részéről 25 ezer hektár új erdő telepítésére van szándék a Vidékfejlesztési Program keretében. Tehát a 3 Md fa 2030-ig az EU-ban projektből Magyarország úgy tűnik elég alaposan kiveszi majd a részét, akár terület, akár népesség arányosan értékeljük majd ezt.

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

A 13 legszebb erdei szánkópálya Magyarországon: ezeket ki kell próbálnod!

2021. január 12. 09:25
A hóesést és a tartós hideget a téli sportok szerelmesei is biztosan nagyon várták már, ezért most összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, ahol van lehetőség szánkózni.

100 éves erdőrészletet vágtak tarra engedély nélkül Tiszaugon

2020. augusztus 12. 08:13
Augusztusban újabb illegális tarvágás történt Tiszaugnál védett, állami erdőterületen, melynek ismét egy közel 100 éves erdőrészlet esett áldozatul. A januári eset után a valódi felelősségre vonás elmaradt, és ez pár hónapon belül a második súlyos természetkárosítás a környéken. A WWF Magyarország szerint a jelenlegi szomorú példa is bizonyítja: amíg nem vizsgálják felül az árvízi védekezés és a nagyvízi mederkezelés módját, addig a jövőben is előfordulhatnak hasonló természetkárosítások.