Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés

2023. október 05. 14:13
Ebből az alkalomból Becsehelyen, ahol az első szabadfőzésű pálinka megszületett, október 8-án (vasárnap) 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját. Az eseményt Hajdu Szilárd gazda portájára szervezik, ahol párlatverseny is lesz, melyre október 4-én (szerda) 20 óráig lehet nevezni.
Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés
Az eseményt támogatta az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság is. A nevezés ingyenes, ám csak magánfőzőknek lehet, kizárólag a 13 kategória egyikében, egy, azaz egyetlen mintával. Fajtánként minimum egyszer 0,2 liter párlattal lehet jelentkezni, a szervezők a mintát műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó pálinkásüvegben kérik. A nevezési minták átvételére több módon is lehetőség nyílik, melynek részleteiről a szervező Pannónia Pálinkakultúra Egyesület Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
Bírálati kategóriák: alma, körte, vadkörte, birs, cseresznye, meggy, barack, szilva, málna, feketeribizli, szőlő, törköly és vegyes (csak a fenti kategóriákból fajtamegjelöléssel, vagy fajtamegjelölés nélkül). Az eredményhirdetést a becsehelyi szőlőhegyen október 8-án (vasárnap) 13 óra 30 perckor az ünnepségen tartják, ahova a belépés ugyan díjtalan, de szintén regisztrációhoz kötött.
 
A szervezők díjazzák a 13 legjobb kategória győztesét, mely az aranyérmes mintákból kerül ki. Ha a 13 kategória valamelyikében nem születik kategóriagyőztes, akkor a bíráló bizottság egy másik kategória következő kiemelt tételét választja a 13 közé. Nincs a verseny legjobbja, csak 13 kategóriagyőztes, vagy 13 kiemelt tétel.
 
forrás: agrotrend.hu / zaol.hu

Kapcsolódó cikkek

Ha valami akciós, az nem biztos, hogy olcsó is

2023. szeptember 19. 15:40
A meghosszabbított kötelező akciók, az előírtnál nagyobb árengedmények, valamint az árfigyelő rendszer újabb elemei segíthetik az árversenyt és csökkenthetik az inflációt. Most már az is tudható, hogy egyes élelmiszerpiaci szereplők a ténylegesnél rosszabb forintárfolyamot és tartósan magasabb energiadíjakat áraztak be.

Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.