„Tízéves munkám megkoronázása a kitüntetés”

2023. szeptember 19. 15:53
A Gróf Széchényi Imre-díjjal tüntette ki Zsoldos Brigittát, a 73 gazdaszervezetet tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének koordinátorát és fő falugazdászát az Agrárminisztérium.
A tárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának javaslatára alapított díjat az államalapítás és államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából tartott ünnepségen adta át neki Nagy István miniszter. Helyi tudósítónk készített interjút a kitüntetettel.
„Tízéves munkám megkoronázása a kitüntetés”
Egy eredetileg óvodapedagógiai végzettséggel rendelkező hölgy miként vált a Vajdasági Agrárszervezetek Szövetségének koordinátorává és főfalugazdászává?
 
– Tényleg óvodapedagógiát tanultam Szabadkán, a középiskola után, de párhuzamosan egy baráti hívásra megkezdtem agrártudományi tanulmányaimat a Zentai Konzultációs Központban levelező tagozaton, ahol akkor már működött a Szent István Egyetem kihelyezett tagozata. Ott 2005-ben szereztem kertészmérnöki diplomát. Miután azonban 2013-ban az agrárszférába kerültem, 2021-ben vidékfejlesztési agrármérnöki mesterdiplomát is szereztem ugyanott. Akkor már a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem égisze alatt zajlott a képzés.
Zsoldos Brigitta: a falugazdászok a félreeső kis településeken nemcsak a termelőket, hanem a közösséget is erősítik, építik
 
Hány éve szolgálja a mezőgazdasági termelőket?
 
– 2013-ban kezdtem el dolgozni a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségénél, mint falugazdász és ügyintéző. A szövetségnek ma már 73 tagszervezete van. Akkoriban még csak három falugazdász tevékenykedett a Vajdaságban. Mi voltunk azok, akik segítettünk a termelőknek eligazodni a szerbiai mezőgazdasági minisztérium által közzétett információk tömkelegében. Érthetővé tettük a gazdák számára ezeket az információkat, intéztük a gazdaságok papíralapú bejegyzését, a támogatásokat, a pályázatokkal kapcsolatos teendőket. Emellett képzéseket, előadásokat, rendezvényeket szerveztünk. Közben folyamatosan növekedett az igény a falugazdászok iránt. 2018-ban már 21 falugazdász tevékenykedett a Vajdaságban. Ők 41 irodában állnak helyt, tartományszerte. Ekkor az én feladatköröm is átminősült. Azóta mint főfalugazdász, tehát a falugazdászok koordinátoraként segítem ezt a fontos tevékenységet.
 
A termelők mellett az egész közösséget szolgálják
A magyarországi mintára létrehozott falugazdász-hálózat óriási hiányt pótol itt, a Vajdaságban, hiszen nagyon sok olyan kistelepülés van a tartomány területén, ahol sem szövetkezet, sem szakmai szervezet nem segítette a magukra maradt földművelők és állattartók boldogulását. Aztán megjelentek a falugazdászok.
 
– Igen, hangsúlyoznám azonban, hogy a falugazdászok ezeken a félreeső kis településeken nemcsak a termelőket, hanem a közösséget is erősítik, építik. Bármelyik polgár számára információval tudnak szolgálni. Természetesen, elsődlegesen a gazdák szolgálatában állunk. Mindig vannak új kihívások ugyanis, például, amíg a tavalyi évben még papíralapon nyújtottunk be mindent a termelők részére, addig idén ez megváltozott. Nagy kihívást jelentett, hogy újabban az e-agrar nevű elektronikus platformon keresztül folyik az ügyintézés. Ma már a parcellák bejegyzésétől kezdve, a támogatások igénylésétől a pályázatok benyújtásán át minden elektronikus úton zajlik. Hatalmas munka volt az átállás. Erre fel kellett készíteni a falugazdászokat és a termelőket is. Ennek érdekében képzéseket szerveztünk, közben számos szakmai kirándulást is tető alá hoztunk és helyi rendezvényekkel is igyekszünk színesebbé tenni tevékenységünket.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk: Ma megbénulhat Franciaország

2023. január 19. 10:24
Országos sztrájkkal tiltakozik Franciaországban valamennyi szakszervezet a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. A munkabeszüntetés az előrejelzések szerint jelentős közlekedési fennakadásokat okoz, és hatása az oktatásban is erőteljes lesz, miután az általános iskolai tanárok 70 százaléka, a középiskolaiaknak pedig fele csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.
A reformmal a kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelné 64 évre a nyugdíjkorhatárt, és ezzel párhuzamosan a csaknem 2 millió kisnyugdíjas számára 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a minimumnyugdíj havi összegét. A javaslat szerint a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna. Élisabeth Borne miniszterelnök szerint a reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána újabb változtatásokra lehet szükség.

Gazdászok a javából

2023. május 12. 11:28
Az Agrárszakképző Intézmények Országos Gazdászversenye nem csupán a nemes versengést és a találkozás lehetőségét jelenti, hanem ráirányítja a figyelmet a jövő nemzedék kiváló gazdászai képzésének fontosságára is.
 
Az Agrárszakképző Intézmények III. Országos Gazdászversenyét 2023. május 5-én rendezte meg az Alföldi Agrárszakképzési Centrum - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Hód-Mezőgazda Zrt-vel, együttműködésben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karával - a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár keretein belül.