„Tízéves munkám megkoronázása a kitüntetés”

2023. szeptember 19. 15:53
A Gróf Széchényi Imre-díjjal tüntette ki Zsoldos Brigittát, a 73 gazdaszervezetet tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének koordinátorát és fő falugazdászát az Agrárminisztérium.
A tárca Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának javaslatára alapított díjat az államalapítás és államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a alkalmából tartott ünnepségen adta át neki Nagy István miniszter. Helyi tudósítónk készített interjút a kitüntetettel.
„Tízéves munkám megkoronázása a kitüntetés”
Egy eredetileg óvodapedagógiai végzettséggel rendelkező hölgy miként vált a Vajdasági Agrárszervezetek Szövetségének koordinátorává és főfalugazdászává?
 
– Tényleg óvodapedagógiát tanultam Szabadkán, a középiskola után, de párhuzamosan egy baráti hívásra megkezdtem agrártudományi tanulmányaimat a Zentai Konzultációs Központban levelező tagozaton, ahol akkor már működött a Szent István Egyetem kihelyezett tagozata. Ott 2005-ben szereztem kertészmérnöki diplomát. Miután azonban 2013-ban az agrárszférába kerültem, 2021-ben vidékfejlesztési agrármérnöki mesterdiplomát is szereztem ugyanott. Akkor már a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem égisze alatt zajlott a képzés.
Zsoldos Brigitta: a falugazdászok a félreeső kis településeken nemcsak a termelőket, hanem a közösséget is erősítik, építik
 
Hány éve szolgálja a mezőgazdasági termelőket?
 
– 2013-ban kezdtem el dolgozni a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségénél, mint falugazdász és ügyintéző. A szövetségnek ma már 73 tagszervezete van. Akkoriban még csak három falugazdász tevékenykedett a Vajdaságban. Mi voltunk azok, akik segítettünk a termelőknek eligazodni a szerbiai mezőgazdasági minisztérium által közzétett információk tömkelegében. Érthetővé tettük a gazdák számára ezeket az információkat, intéztük a gazdaságok papíralapú bejegyzését, a támogatásokat, a pályázatokkal kapcsolatos teendőket. Emellett képzéseket, előadásokat, rendezvényeket szerveztünk. Közben folyamatosan növekedett az igény a falugazdászok iránt. 2018-ban már 21 falugazdász tevékenykedett a Vajdaságban. Ők 41 irodában állnak helyt, tartományszerte. Ekkor az én feladatköröm is átminősült. Azóta mint főfalugazdász, tehát a falugazdászok koordinátoraként segítem ezt a fontos tevékenységet.
 
A termelők mellett az egész közösséget szolgálják
A magyarországi mintára létrehozott falugazdász-hálózat óriási hiányt pótol itt, a Vajdaságban, hiszen nagyon sok olyan kistelepülés van a tartomány területén, ahol sem szövetkezet, sem szakmai szervezet nem segítette a magukra maradt földművelők és állattartók boldogulását. Aztán megjelentek a falugazdászok.
 
– Igen, hangsúlyoznám azonban, hogy a falugazdászok ezeken a félreeső kis településeken nemcsak a termelőket, hanem a közösséget is erősítik, építik. Bármelyik polgár számára információval tudnak szolgálni. Természetesen, elsődlegesen a gazdák szolgálatában állunk. Mindig vannak új kihívások ugyanis, például, amíg a tavalyi évben még papíralapon nyújtottunk be mindent a termelők részére, addig idén ez megváltozott. Nagy kihívást jelentett, hogy újabban az e-agrar nevű elektronikus platformon keresztül folyik az ügyintézés. Ma már a parcellák bejegyzésétől kezdve, a támogatások igénylésétől a pályázatok benyújtásán át minden elektronikus úton zajlik. Hatalmas munka volt az átállás. Erre fel kellett készíteni a falugazdászokat és a termelőket is. Ennek érdekében képzéseket szerveztünk, közben számos szakmai kirándulást is tető alá hoztunk és helyi rendezvényekkel is igyekszünk színesebbé tenni tevékenységünket.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Azonnali béremelésért tüntettek a postások

2023. március 09. 10:34
Azonnali, inflációkövető, január 1-ig visszamenőleges béremelést követelt szombati demonstrációján Budapesten két postai érdekképviselet, majd petíciót juttattak el a Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz, írja az MTI.
 
A rendezvényen a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke felháborítónak nevezte, hogy a több mint 24 ezer postai dolgozó fele csak a garantált bérminimumot viszi haza fizetésként, a postahivatalokban pedig szerinte méltatlanok a munkakörülmények.

Élelmiszermentés az iskolai konyhákon

2023. június 22. 18:09
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és Budapest Főváros Önkormányzatának Étkeztetési Szolgáltató Gazdasági Szervezete pilot projekt keretében sikeresen tesztelte, milyen feltételekkel lehet az iskolai konyhákon megmaradó, ki nem tálalt ételeket szociális céllal hasznosítani.
 
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület évek óta keresi a lehetőségét annak, hogy a vendéglátás és közétkeztetés területén megmaradó, a fogyasztóval még nem érintkezett ételeket milyen módon lehetne bevonni a már jól működő jótékonysági újraelosztási rendszerekbe.