Több generációt szolgálnak majd a ma ültetett fák

2020. október 07. 20:41
A fásításhoz nem elég csak az anyagi forrás, az éghajlati viszonyoknak megfelelő fa kiválasztása, és szakszerű elültetése, ahhoz, hogy a fa megeredjen, lombot növesszen és több generáción át a helyi közösséget szolgálja, szükséges a település lakosságának segítsége, a fák gondos ápolása is - fogalmazott Viski József Szentkirályszabadján.
Több generációt szolgálnak majd a ma ültetett fák

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Veszprém megyei községben Gyarmati Katalin polgármesterrel és dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselővel a Településfásítási program keretében közösen ültetett fát. Viski József hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelt célja a környezet védelme, a természet megóvása és az életminőség javítása. Az agrártárca tavaly indította el Országfásítási programját, amely az idén folytatódik a 10 ezer lakosúnál kisebb városoknak, községeknek kiírt Településfásítási pályázattal. A program biztosítja, hogy közel ötszáz településen óvoda- és iskolaudvarokban, önkormányzati intézmények környezetében ültethessenek fákat.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Programon mintegy 1400 milliárd forintos keretéből közel 120 milliárd forint szolgál az erdők megóvására, újak telepítésére. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a magyarországi, körülbelül 2 millió hektárnyi erdő pár év alatt közel 25 ezer hektárral  növekedhet.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Az erdőtelepítések mellet a szaktárca szerette volna, ha a településeken élők életminősége is javul azzal, hogy szebbé, élhetőbbé válik környezetük. Ezért az Országfásítás mellett elindult a Településfásítási program is, amellyel 12 ezer fát ültetnek el néhány hónap alatt.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Szentkirályszabadja hosszú távra gondolkodik, a településen évtizedes hagyománya van annak, hogy az újszülöttek tiszteletére minden évben ünnepélyes keretek között fákat ültetnek. Ez az alkalom most egybeesik annak a 22 keskenylevelű kőrisnek az elültetésével, amelyre a község sikeresen pályázott - mondta Gyarmati Katalin polgármester.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fuss az erdész szemével – instant terepfutó-kihívás a Pilisi Parkerdőben

2022. július 08. 08:07
Az Országos Erdészeti Egyesület „Sportolj tudatosan az erdőben!” nevű programsorozatának célja, hogy a kültéri tevékenységek kedvelői sportolás közben olyan érdekességeket figyeljenek meg és összefüggéseket vegyenek észre, amelyek révén jobban elmerülhetnek az erdei ökoszisztémában.

Az erdő nem fák összessége, hanem ökológiai rendszer

2021. október 05. 07:50
A vadon élő állatok az erdei ökoszisztéma nélkülözhetetlen szereplői. A Pilisi Parkerdő az Állatok világnapja alkalmából arra hívja fel a figyelmet, hogy a természetközeli erdőgazdálkodás eredményeként kialakult élőhelyi sokszínűséggel biztosítja az erdei fauna számára a kedvező életfeltételeket és egyúttal azt, hogy az így kezelt erdők biodiverzitása, a klímaváltozás hatásaival szembeni ellenálló képessége növekedjen és tartósan fennmaradjon.