Több generációt szolgálnak majd a ma ültetett fák

2020. október 07. 20:41
A fásításhoz nem elég csak az anyagi forrás, az éghajlati viszonyoknak megfelelő fa kiválasztása, és szakszerű elültetése, ahhoz, hogy a fa megeredjen, lombot növesszen és több generáción át a helyi közösséget szolgálja, szükséges a település lakosságának segítsége, a fák gondos ápolása is - fogalmazott Viski József Szentkirályszabadján.
Több generációt szolgálnak majd a ma ültetett fák

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Veszprém megyei községben Gyarmati Katalin polgármesterrel és dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselővel a Településfásítási program keretében közösen ültetett fát. Viski József hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelt célja a környezet védelme, a természet megóvása és az életminőség javítása. Az agrártárca tavaly indította el Országfásítási programját, amely az idén folytatódik a 10 ezer lakosúnál kisebb városoknak, községeknek kiírt Településfásítási pályázattal. A program biztosítja, hogy közel ötszáz településen óvoda- és iskolaudvarokban, önkormányzati intézmények környezetében ültethessenek fákat.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Programon mintegy 1400 milliárd forintos keretéből közel 120 milliárd forint szolgál az erdők megóvására, újak telepítésére. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a magyarországi, körülbelül 2 millió hektárnyi erdő pár év alatt közel 25 ezer hektárral  növekedhet.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Az erdőtelepítések mellet a szaktárca szerette volna, ha a településeken élők életminősége is javul azzal, hogy szebbé, élhetőbbé válik környezetük. Ezért az Országfásítás mellett elindult a Településfásítási program is, amellyel 12 ezer fát ültetnek el néhány hónap alatt.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Szentkirályszabadja hosszú távra gondolkodik, a településen évtizedes hagyománya van annak, hogy az újszülöttek tiszteletére minden évben ünnepélyes keretek között fákat ültetnek. Ez az alkalom most egybeesik annak a 22 keskenylevelű kőrisnek az elültetésével, amelyre a község sikeresen pályázott - mondta Gyarmati Katalin polgármester.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb világsikert értek el a magyar természetfotósok

2019. június 19. 09:36
A német Glanzlichter fotópályázaton korábban is jól szereplő Daróczi Csaba nemrég két kategóriában is első helyezést ért el rendkívüli fotóival. A világ egyik legszínvonalasabb természetfotós versenyén ezúttal is több neves magyar természetfotós is megmérettette magát.

Életveszélyessé tett vadászlesek - Felelőtlen rongálók a Pilisi Parkerdőben

2020. november 06. 09:50
Nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem emberek életét és közvetett módon az erdei ökoszisztéma egészségét is veszélyeztetik azok az ismeretlen tettesek, akik egy ideje folyamatosan rongálják a Pilisi Parkerdő területén található vadászleseket.