Több generációt szolgálnak majd a ma ültetett fák

2020. október 07. 20:41
A fásításhoz nem elég csak az anyagi forrás, az éghajlati viszonyoknak megfelelő fa kiválasztása, és szakszerű elültetése, ahhoz, hogy a fa megeredjen, lombot növesszen és több generáción át a helyi közösséget szolgálja, szükséges a település lakosságának segítsége, a fák gondos ápolása is - fogalmazott Viski József Szentkirályszabadján.
Több generációt szolgálnak majd a ma ültetett fák

Az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára a Veszprém megyei községben Gyarmati Katalin polgármesterrel és dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselővel a Településfásítási program keretében közösen ültetett fát. Viski József hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium kiemelt célja a környezet védelme, a természet megóvása és az életminőség javítása. Az agrártárca tavaly indította el Országfásítási programját, amely az idén folytatódik a 10 ezer lakosúnál kisebb városoknak, községeknek kiírt Településfásítási pályázattal. A program biztosítja, hogy közel ötszáz településen óvoda- és iskolaudvarokban, önkormányzati intézmények környezetében ültethessenek fákat.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

A helyettes államtitkár emlékeztetett: a Vidékfejlesztési Programon mintegy 1400 milliárd forintos keretéből közel 120 milliárd forint szolgál az erdők megóvására, újak telepítésére. A kezdeményezés sikerét mutatja, hogy a magyarországi, körülbelül 2 millió hektárnyi erdő pár év alatt közel 25 ezer hektárral  növekedhet.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Az erdőtelepítések mellet a szaktárca szerette volna, ha a településeken élők életminősége is javul azzal, hogy szebbé, élhetőbbé válik környezetük. Ezért az Országfásítás mellett elindult a Településfásítási program is, amellyel 12 ezer fát ültetnek el néhány hónap alatt.

Kép letöltése
 
Fotó: Fekete István

 

Szentkirályszabadja hosszú távra gondolkodik, a településen évtizedes hagyománya van annak, hogy az újszülöttek tiszteletére minden évben ünnepélyes keretek között fákat ültetnek. Ez az alkalom most egybeesik annak a 22 keskenylevelű kőrisnek az elültetésével, amelyre a község sikeresen pályázott - mondta Gyarmati Katalin polgármester.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Figyeljünk jobban az utakon, elkezdődött az őzek násza

2019. július 17. 08:31
A párzási időszakban vezessünk óvatosabban, körültekintőbben az utakon.

Tiltott biznisz a magyar erdőkben: Kínában készül gyógyszer a lopott alapanyagból

2020. március 12. 13:18
Az engedély nélküli agancsgyűjtés lopásnak számít, és már hosszú ideje komoly probléma Magyarországon. Annak jártunk utána, hogy néz ki a magyar szabályozás, miért virágzik ennyire a feketekereskedelem, és hogy mit tesznek ellene a hatóságok.