Több, mint 200-fajta csemegeszőlőt mutattak be Pécsen

2023. augusztus 28. 13:05
Az országos rendezvényen az idén csaknem húsz kiállító jelent meg a portékáival.
 
Több mint 200 különböző fajtát ismerhettek és kóstolhattak meg az érdeklődők a II. Országos Csemegeszőlő Kiállításon és Versenyen szombaton Pécsen – közölte a szervező, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete az MTI-vel.
 
Több, mint 200-fajta csemegeszőlőt mutattak be Pécsen
Azt írták, hogy a csemegeszőlő-fajták népszerűsítése, a termesztés szakmai támogatása érdekében tavaly indított országos rendezvényen az idén csaknem húsz kiállító jelent meg portékáival.
5 új csemegeszőlő-fajta kerül a magyar üzletekbe | Sokszínű vidék
Délelőtt a szakemberek előadásokon vehettek részt, amelyeken egyebek mellett a csemegeszőlő-termesztés hazai jelenéről és jövőjéről, az ökológiai gazdálkodásról, az ültetvényeket érintő kórokozókról, a szaporítási módszerekről és a mezőgazdasági drónokról szerezhettek hasznos információkat.
 
A látogatók több mint 200 különböző szőlőt kóstolhattak meg, a szakmai zsűri pedig megválasztotta a legszebb és a legnagyobb fürtöt, a legfinomabb, valamint a legnagyobb bogyóméretű szőlőfajtát is.
A közleményben kitértek arra: a csemegeszőlő-termesztés szakmai támogatására az utóbbi években egyre nagyobb az igény, a csemegeszőlő iránti érdeklődés országos szinten is fokozódik.
 
A rendezvényen aláírták a PTE és az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Agrobiotechnikai Kara közötti együttműködési megállapodást, amely révén szorosabbá válik a két intézmény szőlőtermesztéssel és -nemesítéssel összefüggő tudományos és szakmai kapcsolata – áll a közleményben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Keresőkutyákkal akadályoznák meg az afrikai sertéspestis terjedését Németországban

2024. április 26. 11:59
A keresőszolgálatot a tartományi erdészeti hivatal az egész ország területére ki akarja terjeszteni.
 
Az afrikai sertéspestis (ASF) milliárdos károkat okozhat. Ezért Észak-Rajna-Vesztfália német tartomány állategészségügyi hatóságai a gazdaszervezetekkel közösen minden eszközt megragadnak ennek elkerülése, illetve megelőzése érdekében. Többek között fokozzák a betegség keresőkutyás felderítését – olvashatjuk a topagrar.com hírportálon.

A türelem orchideát terem

2023. február 06. 13:27
Csak nagyon kevesen vállalkoznak orchidea termesztésére üzemi körülmények között, mégis a tordasi Botta Kertészet egy különleges szépségnek, a cymbídium orchidea (csónakorchidea) termesztésére szakosodott. A családi kertészet az orchideát vágottvirágként és cserepes dísznövényként is értékesíti, évről évre igyekeznek gazdag szín- és fajtaválasztékkal kielégíteni a piaci igényeket.