Több mint 2000 önkormányzatot szolgáltak ki szociális tűzifával

2024. február 15. 16:33
Február 15. előtt minden önkormányzathoz eljutott az a tűzifamennyiség, amelyet a szociális tüzelőanyag program keretében az állami erdészeti társaságoktól rendeltek. A cégcsoporttól 2087 önkormányzat több mint 164 ezer köbméter tűzifát vett át, amit a rászorulók között osztottak szét.
Több mint 2000 önkormányzatot szolgáltak ki szociális tűzifával
A Belügyminisztérium 5 milliárd forintos keretösszeggel még tavaly hirdette meg a 2023/2024. évi szociális tüzelőanyag-programot, amely az 5000 fő alatti településeken élő családoknak nyújt segítséget a téli tüzelő beszerzésében. Az Agrárminisztérium irányítása alá tartozó állami erdészeti társaságok idén is jelentős mértékben kivették a részüket a szociális tüzelőanyag program megvalósításából. A nyertes települések az említett időszakban 95,8 százalékban a cégcsoporthoz tartozó erdészeteknél szerezték be a tűzifát.
Több mint 2000 önkormányzatot szolgáltak ki szociális tűzifával az állami  erdészeti társaságok
2023 karácsonyáig az önkormányzatok már a rendelt mennyiség 84 százalékát elszállították az állami erdőgazdaságoktól, majd február 15. előtt a fennmaradó mennyiséget is átvették a települések. A korábbi évekhez hasonlóan a legtöbb megrendelés a mostani szezonban is a Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben gazdálkodó NYÍRERDŐ Zrt. és ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez érkezett.
Szociális Tüzelőanyag Program ismét teljesítve – FATÁJ
Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság, ami azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, amit mindig az erdő megújítása követ.
Praktikus szempontok a tűzifa vásárlásához | 24.hu
Az elmúlt 12 évben az állami erdészeti társaságok 1.8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó szociális tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára, hogy minél többen meleg otthonban tölthessék a téli időszakot. Az állami erdészeti cégcsoport amellett, hogy stratégiai szerepet tölt be a lakossági tűzifa-ellátásban, minden évben külön figyelmet fordít a rászorulókra: részt vesz a szociális tüzelőanyag programban, és rőzsegyűjtési lehetőséget biztosít az általa kezelt erdőkben.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Kevés nádat arattak a Balatonon. Mutatjuk, miért!

2023. március 27. 11:43
Most már többet nem is fognak. Véget ért a nádvágási szezon.
 
Véget ért a balatoni nádvágási szezon, az idén közel 62 hektárról sikerült learatni a növényt, ennek négyszerese-ötszöröse lenne az ideális – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére.
 
Az OVF tájékoztatása szerint a 2022-2023. évi nádvágási szezonban 6,16 hektáron történt haszonnád-, és 4,46 hektáron vízminőségvédelmi nádaratás a Balatonnál.

Lamborghini SPIRE F VRT gépbemutató – BALATONLELLE

2023. október 10. 17:29
A Lamborghini SPIRE F VRT az egyik legnagyobb tudású ültetvény traktor részletes ismertetése, gyakorlati bemutatóval egybekötve. Az eseményen egyéb kertészeti talajművelő és növényvédelmi gépek is bemutatásra kerülnek.