Több mint egymillió tonna magyar kukoricának már megvan a helye

2023. október 18. 16:21
Jó minőségű, egészséges, toxinmentes az idén betakarított kukorica.
 
Félidejéhez érkezett Magyarországon a kukorica betakarítása. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy jól jártak azok a gazdák, akik a tavalyi, súlyos aszály ellenére is kitartottak a növény mellett. Bár a rekord a kisebb vetésterület következtében elmaradt, a termésátlag az egy évvel korábbihoz képest jelentősen növekedett: Európa legnagyobb egy telephelyen működő biofinomítója, a dunaföldvári Pannonia Bio szakértői 7,9-8 tonna hektáronkénti eredménnyel számolnak.
Több mint egymillió tonna magyar kukoricának már megvan a helye

Félidejéhez érkezett Magyarországon a kukorica betakarítása – fotó: Pannonia Bio Zrt.

Az idén betakarított kukorica jó minőségű, egészséges, toxinmentes, az előzetes számítások szerint a termés kétharmada fedezi a teljes hazai felhasználást, egyharmada pedig az exportpiacokon találhat vevőre.

Az idén megérte kukoricát vetni Békésben: rekord termésátlag - Agroinform.hu

Folyamatos felvásárlás, folyamatos ellenőrzés
A Pannonia Bio a megelőző évekhez hasonlóan idén is úgy tervezi, hogy 1,1 millió tonna kukoricát vásárol fel a magyar gazdáktól, stabil és kiszámítható felvevőpiacot biztosítva az itthon megtermelt terménynek. A nagyságrendet jól mutatja, hogy a szakértők becslései szerint az idei termés valamivel meghaladja a 6 millió tonnát, vagyis a dunaföldvári üzem egymaga felhasználja a teljes mennyiség több mint egyhatodát.
Újabb biofinomítót épít a Pannonia Bio Zrt. Dunaföldváron | Tolnavár
Bár az elmúlt hetekben betakarított kukorica az eddigi vizsgálatok eredménye alapján toxinmentes, egészséges, a Pannonia Bio továbbra is folyamatosan ellenőrzi az üzembe érkező alapanyagokat. A vizsgálatokra azért van szükség, mert az itt gyártott termékeknek, köztük a takarmányozást támogató, növényi fehérjéből készülő állati takarmány-alapanyagoknak a nemzetközi és a hazai piac minőségi elvárásai mellett a szigorú biztonsági előírásoknak is meg kell felelniük.
 
Jó minőségű az idei termés
„Az őszi időszak átmenetinek számít abból a szempontból, hogy az üzembe érkező szállítmányokban az idei mellett még a tavalyi, az aszály miatt a fertőzésveszélynek jobban kitett készletek is megjelenhetnek. Ez is közrejátszik abban, hogy a szokásos alapvizsgálatok mellett a toxinokra is szűrjük a rakományokat. A felvásárlás az előző évekhez hasonlóan folyamatosan történik." – mondta Lengyel Zsolt, Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója.
 
Az idei termés jó minőségű, ami garanciát jelent arra, hogy a belőle készülő feldolgozott termékek is megfelelnek majd a legszigorúbb követelményeknek.
 
A száraz szeptember előnyei
A cég folyamatosan vásárol a magyar gazdáktól, akik jelentős megtakarítást érnek el azzal, hogy a száraz időjárást hozó szeptemberben betakarított kukorica nem igényel költséges szárítást.
 
Szeptemberben a szárazság, egész évben viszont a megfelelő mennyiségű csapadék segítette a jó termést, miközben a gazdák összességében a korábbinál kevesebb inputanyagot használtak fel.
 
Anyagilag azok a gazdálkodók jártak jobban, akik a műtrágya beszerzésével megvárták a tavaszt, a termék ára ugyanis jelentősen csökkent tavaly őszhöz képest.
 
A Pannonia Bio kereskedelmi igazgatója a hazai szakmai szervezetekkel egyetértésben úgy látja, hogy a jó termésnek köszönhetően Magyarország visszatérhet a külpiacokra. Mindez azzal a következménnyel jár, hogy az árakat idén nem az importkényszerek, hanem az exportlehetőségek alakítják, ami az erősödő nemzetközi versenyben felértékeli a hazai, stabil felvevőpiacok szerepét.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Miniszterelnök főtanácsadója: 2024 sorsdöntő év lesz a magyar gazdák életében

2024. január 16. 16:35
Az agrártámogatások 2024-re is biztosítottak, a költségvetésből 650 milliárd forint kiegészítés jut a vidékfejlesztési forrásokhoz – mondta keddi évindító sajtótájékoztatóján Budapesten az agrárminiszter.

Mit kell tenni a területi monitoring rendszer végzéseivel?

2023. július 10. 13:05
28 ezer termelő kapott elektronikus úton értesítést arról az elmúlt időszakban, hogy adminisztratív meg nem felelések vagy a műholdfelvételek által detektált eltérések vannak a beadott 2023. évi egységes kérelmükben.
 
A végzés a feltárt probléma mellett az elvégzendő feladatot is tartalmazza, így főszabály szerint 2023. szeptember 29-ig, 2023 előtt indult korábbi felhívások esetében pedig 9 napos határidővel a jelzett problémák az Egységes Kérelem felületén szankciómentesen kijavíthatóak vagy a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül saját mobiltelefonnal készített georeferált kép beküldésével tisztázható a tényállás.