Több, mint húszezren látogattak el Mezőfalvára

2023. június 09. 11:30
Sikeresen lezajlott a 2023. június 7-8-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván.
 
Több mint húszezer látogatóval, sikeresen lezajlott a 2023. június 7-8-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt.
 
Több, mint húszezren látogattak el Mezőfalvára
Mint a 2017. évi kezdetek óta mindig, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (MEGFOSZ) együttműködésben rendezte meg a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva szabadtéri agrárszakmai kiállítást, e hét szerdán és csütörtökön.
 
Hagyományosan ez az ország legnagyobb területen, több mint 40 hektáron megrendezett szántóföldi rendezvénye, aminek ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldek adtak otthont. Idén egyrészt a fenntarthatóság állt a rendezvény középpontjában, másrészt azoknak a lehetőségeknek a bemutatása, amik segítenek a klímaváltozáshoz alkalmazkodó eredményes gazdálkodásban. Amiről elméletben sokat hallani, annak itt a gyakorlati megvalósításai is láthatóak voltak, számos követhető példát bemutatva.
 
Ezúttal is széles programkínálat várta az agrárvállalkozókat, gazdálkodókat, segítve őket a megalapozott szakmai döntéshozatalban. A gépgyártók fejlesztései a forgatás nélküli talajművelés irányába haladnak, és folyamatosan gyarapszik azon tudatos gazdálkodók száma, akik évek óta így művelik földjeiket, védve a kiszáradástól. Ezeket a technológiák, technikák, gépek, eszközök is felsorakoztak Mezőfalván.
 
Az ország legnagyobb, álló- és mozgógépes szabadtéri kiállításán megtekinthető volt a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata, a mozgó gépbemutatón működés közben is megfigyelhették a látogatók a legmodernebb eszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat. Emellett az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók, valamint egyebek közt a gazdálkodás különböző területeit ismertető előadások is helyet kaptak.
traktor
A rendezvény górcső alá vette azokat a lehetőségeket, technikákat és jó gyakorlatokat, amelyek alkalmazhatók például aszály vagy más szélsőséges jelenségek esetén. A „Változó klíma, alkalmazkodó mezőgazdaság!" tematikus tanösvény ismertette a klímaváltozás hatásait és azokat a megoldásokat, amelyek segítenek a gazdálkodóknak mérsékelni a negatívumokat.
 
A másfél hektáros NAK Szakmai Színtér a fenntarthatóság jegyében, gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket, bemutatva a gazdálkodás környezeti fenntarthatóságának aktív, gyakorlati megvalósítási lehetőségeit. Mindezen témákban szakértők is álltak az érdeklődők rendelkezésére a helyszínen, ahogy többek közt az agrártámogatási lehetőségek kapcsán is.
 
A szándékosan hétköznapokra, szerdára és csütörtökre szervezett kiállítás most is megőrizte igazi szakmai jellegét, továbbá a hazai és külhoni agrárszakemberek mellett sok száz agrárdiák is részt vett rajta, számos agrárszakképzési intézményből, ezáltal betekintést nyerve a modern gazdálkodásba.
 
forrás: NAK
 

Kapcsolódó cikkek

Már százhatvan szürkemarha borjú jött világra Kardoskúton

2023. január 20. 12:02
Végéhez közeledik a magyar szürke szarvasmarhák ellési időszaka a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Eddig 160 kisborjú látott napvilágot, s még további 30-ra számítunk.
 
A borjak világrajöveteléhez az első lépést minden évben a háremekben zajló fedeztetés jelenti, amely rendszerint februárban kezdődik, és április közepén fejeződik be - írta a Körös-Maros Nemzeti Park.Tavaly öt háremet alakítottunk ki, mindegyikben 50 tehén és egy bika volt.

Az energiafelhasználás optimalizálása kulcskérdés a mezőgazdaságban

2023. május 08. 18:07
A 2023 és 2027 közötti időszakban központi helye van a mezőgazdasági üzemek, illetve az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésének.
 
A termelési folyamatok, illetve az energiafelhasználás optimalizálása támogatása kiemelt jelentőségű az agrártárca számára – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Feldman Zsolt, az AM mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára május 5.-én, pénteken Kecskeméten.