Több mint ötven kiállító a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon

2023. július 06. 12:59
A balatoni régiót képviselő több mint 50 étterem és borászat mellett idén Franciaország és Argentína kulináris különlegességeit mutatja be a Balaton Wine & Gourmet fesztivál szeptember 21. és 24. között Veszprémben.
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) programsorozat kiemelt gasztronómiai eseményeként meghirdetett fesztiválon családi programok, ingyenes kóstolók, szakmai workshopok és Michelin-csillagos séfek élményétkezései is várják a közönséget a Veszprémvölgyben.
Több mint ötven kiállító a Balaton Wine & Gourmet fesztiválon
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a rendezvény keddi budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kreatívipar és a gasztronómia a régió gazdaságának egyik motorjává válhat. Ezért abban bízik, hogy a VEB 2023 idején kialakult együttműködések a rendezvénysorozat zárása után is folytatódnak majd.
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Balaton Wine & Gourmet gasztronómiai fesztivál sajtótájékoztatóján
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszél a Balaton Wine & Gourmet gasztronómiai fesztivál sajtótájékoztatóján Fotó: MTI/Lakatos Péter
 
Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett arra, hogy az EKF-pályázat előkészítése során minden értelemben széles területet igyekeztek lefedni. A programsorozatba Veszprém mellett további 116 település is bekapcsolódik a régióból, és nemcsak a művészet, hanem a szélesebb értelemben vett kultúra: a gasztronómia és a közösségépítés is része a programnak.
 
A polgármester értékelése szerint az évad eddig a látogatók és a vendégéjszakák számában is rendkívül sikeres, de már most gondolkodnak azon, hogy melyek lesznek azok a kezdeményezések, amelyek az EKF-év után is megmaradnak majd. A Wine & Gourmet fesztivál várhatóan ilyen lesz - közölte.
 
Hernán María Patino Mayer, Argentína magyarországi nagykövete az idei két vendégországról szólva kiemelte, hogy hazája és Franciaország egyaránt igen erősek a sportban, de a futball mellett hasonlóan fontos a bor és a gasztronómia is.
 
A malbec és az asado az argentin gasztronómia zászlóshajói, amelyeket a Wine & Gourmet közönsége is megismerhet majd - tette hozzá.
 
Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója úgy vélte:a Balaton kultúrája a rómaiak óta virágzó helyi szőlő- és borkultúra nélkül értelmezhetetlen lenne. Ennek bemutatására gondolták ki a fesztivált, amelyet 2022-ben rendeztek meg először a gyönyörű Veszprémvölgyben.
 
Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója elmondta, a négynapos rendezvényen a balatoni régió gasztronómiai csúcsszereplői lesznek jelen.
 
Mészáros Zoltán, a Balaton Wine & Gourmet ügyvezető igazgatója, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Hernán María Patino Mayer argentín nagykövet, Tungli Péter, a Balaton Wine & Gourmet programigazgatója és Gianni Annoni, a fesztivál házigazdája
Mellettük összesen mintegy félszáz program közül lehet válogatni: szabadtéren nagyszínpadi étel- és italbemutatók ingyenes kóstolókkal, borszakmai élménysátor, az egykori jezsuita templom belső tereiben pedig mesterkurzusok és vezetett kóstolók, valamint hazai és nemzetközi séfek élményétkezései is várják a látogatókat.
 
A nagyszínpadon bor-, champagne-, konyak-, armagnac-, calvados-, valamint sajt-, sütemény- és asadobemutatók és -kóstolók követik egymást, de tangó- és sanzonelőadás, argentin filmek vetítése és francia divatshow is szerepel a tervek között.
 
A jezsuita templomban argentin szőlőfajtákat bemutató mesterkurzus, burgundi-, champagne-, konyak-, armagnac- és calvadoskóstolók, yerba mate tea szeánsz, Michelin-csillagos vacsorák, ötfogásos argentin, valamint francia menüsort és borpárosításokat kínáló étkezések is helyet kapnak.
Csakúgy, mint azok a párbajok, amelyeken Argentína és Franciaország malbecjei, majd pedig Tokaj és Sauternes édes borai között folyik majd a vetélkedés - adott ízelítőt a programból Tungli Péter.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Szombaton átadják az M83-as utat Győr és Pápa között

2023. október 12. 16:00
A M83-as gyorsforgalmi út, amely 36 kilométer hosszúságú és kétszer kétsávos, hamarosan az autósok rendelkezésére áll.
 
A 113 milliárd forintból megépülő útnak köszönhetően a Győr és Pápa közötti utazás ideje 20 perccel rövidebb lesz. 

Gerbeaud Emil öröksége torta és különleges pezsgő - így ünnepel a Gerbeaud kávéház

2023. október 06. 14:35
Az idén 165. éves Gerbeaud új kínálattal és édes meglepetésekkel, kulturális és zenei programokkal, ünnepi dekorációval és kirakatinstallációval készül az alkalomra október 13-15. között.