Több mint száz új támogatott lakhatási férőhely létesült Fejér vármegyében

2023. november 06. 14:48
Közel ötezer olyan férőhely lesz az év végére országosan, ahol a fogyatékossággal élő emberek önálló, családias lakóépületben laknak – mondta el a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila a Fejér vármegyei Polgárdiban egyszerre 120 új férőhelyet adott át, ugyanis tíz darab 12 férőhelyes, vadonatúj, támogatott lakóépület létesült a településen. Az államtitkár az átadón azt mondta, az önálló lakóingatlanokba költözők élete alapvetően megváltozik, hiszen korábban több száz fős nagy intézményben éltek. 
 
Több mint száz új támogatott lakhatási férőhely létesült Fejér vármegyében
Az államszocializmus lenyomatával, miszerint a fogyatékossággal élők, a szenvedélybetegek és a pszichiátriai gondoskodásra szorulók a települések szélén, a többségi társadalom elől elrejtve élnek, gyökeresen szakítani szeretnénk, ezt a gyakorlatot meg kívánjuk szüntetni és lépésről lépésre le akarjuk bontani – fogalmazott Fülöp Attila, aki szerint ennek a szemléletnek az ékes példája a Polgárdiban megvalósított, 2,7 milliárd forintos fejlesztés.
 
Az államtitkár országos szinten is figyelemre méltónak nevezte a polgárdi beruházást, mert halmozottan súlyos fogyatékossággal élők lakhatásának megváltoztatására ilyen nagy létszámban még senki sem vállalkozott Magyarországon. 
 
Azt mondta, szakmailag ez sokkal komolyabb kihívás, de a szociális munkával megtámogatott rendszer jövőképes lehet. 
 
– A támogatott lakhatás az önálló élet felé tett fontos lépés, amelynek lényege, hogy kis családi házak épülnek fel, oda költöznek a fogyatékossággal élők, ezzel a lakhatás különválik a nappali foglalkoztatástól vagy az ellátási helyszíntől, hiszen a nap végén mindenki hazamegy a saját otthonába. 
 
Ebben a formában minden érintett saját maga dönt, és nem helyette döntenek mások, illetve a döntésekben segítséget kapnak, de csak a szükséges mértékben - – hangsúlyozta.
 
forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

A francia gazdák beváltották fenyegetéseiket

2024. február 26. 16:27
Gazdatüntetések voltak Párizsban a mezőgazdasági szakvásár nyitása előtt.
 
Traktorral vonultak végig pénteken Párizsban gazdák az éves nemzetközi mezőgazdasági szakvásár megnyitója előtt egy nappal, hogy tiltakozzanak az agrárszektor dolgozóinak megélhetési gondjai ellen.

Azonos normákat akarnak

2023. július 19. 13:37
Simone Schmiedtbauer osztrák európai parlamenti képviselő, aki maga is gazdálkodik, valamint Josef Moosbrugger, az osztrák agrárkamara elnöke és Georg Strasser, a gazdaszövetség elnöke beszédet mondtak az Európai Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek címezve.