Több mint száz új támogatott lakhatási férőhely létesült Fejér vármegyében

2023. november 06. 14:48
Közel ötezer olyan férőhely lesz az év végére országosan, ahol a fogyatékossággal élő emberek önálló, családias lakóépületben laknak – mondta el a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára. Fülöp Attila a Fejér vármegyei Polgárdiban egyszerre 120 új férőhelyet adott át, ugyanis tíz darab 12 férőhelyes, vadonatúj, támogatott lakóépület létesült a településen. Az államtitkár az átadón azt mondta, az önálló lakóingatlanokba költözők élete alapvetően megváltozik, hiszen korábban több száz fős nagy intézményben éltek. 
 
Több mint száz új támogatott lakhatási férőhely létesült Fejér vármegyében
Az államszocializmus lenyomatával, miszerint a fogyatékossággal élők, a szenvedélybetegek és a pszichiátriai gondoskodásra szorulók a települések szélén, a többségi társadalom elől elrejtve élnek, gyökeresen szakítani szeretnénk, ezt a gyakorlatot meg kívánjuk szüntetni és lépésről lépésre le akarjuk bontani – fogalmazott Fülöp Attila, aki szerint ennek a szemléletnek az ékes példája a Polgárdiban megvalósított, 2,7 milliárd forintos fejlesztés.
 
Az államtitkár országos szinten is figyelemre méltónak nevezte a polgárdi beruházást, mert halmozottan súlyos fogyatékossággal élők lakhatásának megváltoztatására ilyen nagy létszámban még senki sem vállalkozott Magyarországon. 
 
Azt mondta, szakmailag ez sokkal komolyabb kihívás, de a szociális munkával megtámogatott rendszer jövőképes lehet. 
 
– A támogatott lakhatás az önálló élet felé tett fontos lépés, amelynek lényege, hogy kis családi házak épülnek fel, oda költöznek a fogyatékossággal élők, ezzel a lakhatás különválik a nappali foglalkoztatástól vagy az ellátási helyszíntől, hiszen a nap végén mindenki hazamegy a saját otthonába. 
 
Ebben a formában minden érintett saját maga dönt, és nem helyette döntenek mások, illetve a döntésekben segítséget kapnak, de csak a szükséges mértékben - – hangsúlyozta.
 
forrás: magyarnemzet.hu

Kapcsolódó cikkek

A zöldövezetek védelmére törekszenek a városfejlesztésben Kolozsváron

2023. július 26. 16:12
A meglévő zöldövezetek megtartására, újak létrehozására törekszenek a jövőben Kolozsváron, így alkalmazkodva a klímaváltozás kihívásaihoz - jelentette be Emil Boc polgármester kedden sajtótájékoztatón.
Az erdélyi nagyváros vezetője elmondta, hogy a városfejlesztésben a jövőben a zöldövezetek megőrzése prioritást jelent az urbanisztikai szempontokkal szemben, így csak a beteg növényeket távolítják el a felújítási projektek során.

Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

2023. október 18. 16:38
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása keretében megbeszélést folytatott Chen Siqinggel (Csen Szicsing), az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) elnökével – írta az MTI.
 
A tárgyalást követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Liao Linnel, az ICBC vezérigazgatójával egy együttműködési megállapodást írt alá.