Több száz milliárd forintos foglalkoztatási programot indít a kormány

2024. február 08. 14:48
Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti a munkaerőpiaci aktivitás növelését 2030-ig , a munkaerő-tartalékok mozgósítását, a munkában állók képzését és a munkakörülmények javítását.
Több száz milliárd forintos foglalkoztatási programot indít a kormány
Több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti 2030-ig a munkaerőpiaci aktivitás növelését, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
 
A szaktárca közleménye szerint a foglalkoztatáspolitikai eredmények egyértelműek: a munkaalapú társadalom megszilárdult, 2010-hez képest egymillióval dolgoznak többen, a foglalkoztatottak aránya pedig 74,7 százalék, így meghaladja az EU átlagát. 
Több száz milliárd forintos foglalkoztatási programot indít a kormány -  Figyelő
A kormány célja, hogy 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést és 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fokozni a munkaerőpiaci aktivitást és a foglalkoztatottak arányát. A kormány célja, hogy a 15–64 éves korosztály aktivitási rátája 78 százalékról 85 százalékra növekedjen – hangsúlyozza a minisztérium. A GINOP Plusz program keretében a foglalkoztatás növelését szolgáló prioritásain keresztül ezért több mint 460 milliárd forintot biztosít a gazdaság, a vállalkozások számára.
 
A forráskeretek háromnegyedét az álláskeresők és inaktívak elhelyezésére szolgáló programok teszik ki. 
A KSH szerint is nőtt a munkanélküliek száma januárban, azonban az NFSZ a  hivatal becslésénél 52
A tárca szerint a hazai álláskeresők elhelyezkedését segítő programok priorizálása jól mutatja a kormány azon elvárását, hogy a munkaerőhiánnyal érintett vállalkozások elsősorban magyar munkavállalókat alkalmazzanak. 
 
Technológiai megújulást támogató programot is indít a kormány
Az NGM az előző nap jelentette be, hogy összesen 450 milliárd forintot biztosít a kormány a vállalkozások fejlesztésére szintén a GINOP Plusz programon keresztül. Az alapvetően hitelre épülő, valamint a kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások elsősorban a technológiai és szervezeti megújuláshoz nyújtanak majd segítséget, továbbá ahhoz, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások meg tudják valósítani a versenyképesség megőrzéséhez szükséges digitalizációs és energiahatékonysági beruházásokat. A minisztérium azt ígérte, hogy a lehető legrövidebb időn belül ki fogja írni a pályázatokat.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A vízimadarak etetésének mellőzésére szólít fel lakossági felhívásában az MME

2023. június 28. 15:33
A vízimadarak etetésének mellőzésére szólítja fel a vízpart mellett tartózkodókat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az ugyanis nagy tömegben sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli akár pusztulásra az állatokat.
A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek - olvasható az MME hétfői közleményében.

Megdőlt az idei nyári áramfogyasztási rekord

2023. augusztus 25. 15:35
Az idei nyáron eddig augusztus 21-én, hétfőn este fél 9-kor volt a legmagasabb a magyar villamosenergia-rendszer terhelése a Mavir adatai szerint. Előtte júliusban már volt egy, a mostanihoz közelítő csúcs egy hasonló kánikulai napon a klímaberendezések használata miatt – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.
Hétfőn 6264 megawattos villamosenergia-rendszer terhelést mértek a Mavir munkatársai. A korábbi idei nyári csúcsot július 17-én 18:45 óra környékén regisztrálták, amikor 6154 megawatt volt a pontos érték. Major András emlékeztetett, hogy akkor is nagy meleg tombolt.