Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb

2023. december 11. 15:02
Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb az elmúlt évek egyik legnagyobb víziközmű-beruházásának megvalósításával - közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel.
 
Azt írták, lezárult a „Budapest főváros víztermelő kútjainak fejlesztése, vízminőségi és kapacitáskockázatok kezelése” tárgyú projekt kivitelezése.
Több százezer ember ivóvízellátása lett biztonságosabb
A BERUHÁZÁS SORÁN FELÚJÍTOTTAK 60 VÍZTERMELŐ KUTAT, ÁTÉPÍTETTEK 6,8 KILOMÉTERNYI, NAGY ÁTMÉRŐJŰ VÍZVEZETÉKET ÉS KIVÁLTOTTAK 2956 ÓLOM ANYAGÚ VÍZBEKÖTÉST – ISMERTETTÉK.
 
Hozzátették, a fejlesztés eredményeként javult a vízellátó rendszer üzembiztonsága és a szolgáltatott ivóvíz minősége.
 
A teljes projekt nettó összköltsége 19,781 milliárd forint, ebből csaknem 17 milliárd forint európai uniós támogatás.
A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult projekt három fő elemből áll: víztermelő kutak felújításából, valamint főnyomóvezetékek és ólom anyagú házi ivóvízbekötések cseréjéből.
 
A Szentendrei-szigeten 47, a Csepel-szigeten pedig 13 víztermelő kutat korszerűsítettek, ennek legfontosabb célja az ellátás biztonsága, az ivóvíz minőségének biztosítása és a víztakarékosság volt.
 
A XXII. és a XXIII. kerületben, a Duna medrében főnyomóvezetékeket cseréltek.
 
A munkálatok szükségességét azzal indokolták: az elmúlt mintegy 25 évben jelentősen átalakult a város szerkezete, megváltoztak a fogyasztói szokások, csökkenő vízfogyasztási trend alakult ki. A túlméretezett hálózati kapacitások és a vízfogyasztás csökkenő tendenciája miatt a víz jelentősen hosszabb ideig van a vízvezeték-hálózatban, áramlási sebessége pedig csökkent, ami kihathat a szolgáltatott ivóvíz minőségére is.
Az adott szakaszokon jelentős mértékben csökkentették a beépített főnyomóvezetékek átmérőjét, így az áramlási sebességgel kapcsolatos problémák is megoldódtak.
A jó ivóvíz kincs | EgészségKalauz
„A most felújított vezetékek koruk alapján is kockázatot jelentettek a főváros ivóvízellátásában, tekintettel arra, hogy némelyik közülük több mint 50 éves volt” – írták, hozzátéve, a most korszerűsített hálózatról kapja az ivóvizet a XI., a XVII., a XVIII., a XIX., a XX., a XXII. és a XXIII. kerület, továbbá Budaörs, Biatorbágy, valamint Ecser és Dunaharaszti nagy része is.
 
Mindemellett a budapesti kerületekben 2956 ólom anyagú házi ivóvízbekötést cseréltek, ennek eredményeként a fogyasztókat egészséges ivóvízzel tudják ellátni – áll a közleményben.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Traktorokkal vették körbe a gazdák Rómát

2024. február 06. 15:18
Giorgia Meloni, olasz miniszterelnök is reagált a gazdatüntetésekre.
 
Traktorokkal vették körbe az olasz fővárost az egész országból érkező tüntető gazdák, akik több ponton elfoglalták a Rómába bevezető országutakat hétfőn.

Működik a modellváltás

2023. július 19. 13:33
Az előző évhez képest tavaly újabb ötven pozíciót javítva, ma a világ 250 legjobb agrár-felsőoktatási intézménye között tartják számon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet. Ezt az eredményt növekvő tudományos teljesítménnyel, nem utolsó sorban növekvő bevétellel érte el, hangzott el a MATE szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén Gödöllőn.