TÖBBFUNKCIÓS NYOMTATÓKAT TESZTELTÜNK – EZEKRE FIGYELJÜNK A VÁLASZTÁS SORÁN!

2022. november 21. 09:27
Legyen szó akár otthoni munkavégzésről, akár tanulmányok folytatásáról, sokakban felmerülhet az igény, hogy otthonra is beszerezzen egy nyomtatót. És ha már nyomtatóra van szükségünk, miért ne választanánk multifunkciós típust, amellyel nem csak nyomtatni, de például fénymásolni és szkennelni is tudunk? Anyagilag is jobban járunk, ha nem külön vesszük meg a nyomtatót és a fénymásolót, ráadásul helytakarékossági szempontok miatt is előnyösebb választást jelentenek az ilyen készülékek. 
TÖBBFUNKCIÓS NYOMTATÓKAT TESZTELTÜNK – EZEKRE FIGYELJÜNK A VÁLASZTÁS SORÁN!
VEGYÜK SZÁMÍTÁSBA A HÁTRÁNYOKAT IS…
Természetesen tökéletes megoldás a nyomtatók világában sincs, éppen ezért nem mehetünk el amellett, hogy röviden megemlítsünk néhány szempontot, amely talán kevésbé teszi vonzóvá a többfunkciós eszközök beszerzését. A legnagyobb hátrány éppen a funkciók sokszínűségében rejlik. Amennyiben ugyanis az egyik funkció meghibásodik, jó eséllyel a többit sem fogjuk tudni használni, és amíg a hiba el nem hárul, az eszközt sajnos kénytelenek leszünk teljes egészében mellőzni.  Számoljunk azzal is, hogy a különböző funkciók egyszerre nem használhatók, így mielőtt például szkennelni szeretnénk, meg kell várnunk, hogy a gép befejezze a nyomtatást vagy a fénymásolást.
 
LÉZER VAGY TINTASUGARAS?
A nyomtatók világában alapvetően két típus között tehetünk különbséget: a lézer és a tintasugaras típus között. Ezek több fontos vonatkozásban is különböznek egymástól, ezért érdemes megvizsgálni a főbb jellemzőket, hogy könnyebben el tudjuk dönteni, melyik lenne a megfelelőbb számunkra.
A tintasugaras nyomtatók esetében a tintát egy patron tartalmazza és a nyomtató apró cseppekben viszi fel a festéket a lapra. A tintasugaras nyomtatók nagy előnye, hogy már az olcsóbb darabok is igen szép felbontással tudnak dolgozni, illetve az áruk is kedvezőbb. Mivel azonban a használat során kimerülő patronok igen drágák, inkább alkalmi használatra ajánlottak. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy némiképp hangosabbak és lassabbak a lézernyomtatóknál.
A lézernyomtatók működését illetően jó tudni, hogy a tonerben tárolt festékport a gép hő segítségével fújja a papírra. A hőfejlesztés miatt az ilyen nyomtatók jóval több áramot fogyasztanak. Előnyük ugyanakkor, hogy gyorsan dolgoznak és egy tonerrel akár 10 000 oldal is kinyomtatható. Ezeket a típusokat általában fekete-fehér nyomtatáshoz javasolják, melynek egyetlen oka a színes lézernyomtatók magasabb árában keresendő.
 
MENNYIBE KERÜL?
Amikor a költségek szempontjait mérlegeljük, ne szorítkozzunk arra, hogy csak a termék vételárát vizsgáljuk meg. Járjunk utána annak is, hogy mennyibe kerül az eszköz működtetése és fenntartása. Lehetséges például, hogy egy tintasugaras nyomtatót kedvezőbb áron beszerezhetünk, mint egy lézersugarasat, azonban számoljunk azzal, hogy egy tintapatron jóval hamarabb kifogy, mint egy toner, így azt gyakrabban kell cserélni. Persze a lézersugaras nyomtatók esetében sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy időről időre felmerül a dobegység és a toner cseréjének szükségessége, azonban szakértők szerint egy lézernyomtató fenntartása hosszú távon mégis gazdaságosabb, mint egy tintasugarasé.
 
NÉZZÜK MEG MIT IS TUD PONTOSAN AZ ESZKÖZ!
Ha már a költségeket vizsgáljuk, érdemes átgondolni mire szeretnénk használni majd az eszközt. Lehet, hogy szeretnénk szkennelni és fénymásolni, de semmi szükségünk arra, hogy faxolni vagy USB portról nyomtatni is tudjunk. Jó, ha a vásárlás előtt pontosan felmérjük az igényeinket, és elkerüljük, hogy olyan funkciókért is fizessünk, amelyekre valójában semmi szükségünk.
 
BIZTOSAN SZÜKSÉGÜNK VAN A SZÍNES NYOMTATÁSRA?
Így jöhet számításba a színes nyomtatás kérdése is, amely különösen a lézernyomtatók esetében már az eszköz beszerzési árában is erősen érzékelhető. Arról nem is beszélve, hogy színesben nyomtatni bármilyen gép esetén jóval többe kerül, mint fekete-fehérben.
 
MINŐSÉG VAGY MENNYISÉG?
Ma már mind a lézer-, mind a tintasugaras nyomtatók között találni jó minőségben nyomtató típusokat és azt sem szabad elfelejteni, hogy a lézernyomtatott dokumentumok sokkal tartósabbnak bizonyulnak a tintasugarashoz képest. Általánosságban azonban mégis azt mondhatjuk, hogy ha elsősorban a minőségi, nagy felbontású nyomtatásra utazunk, válasszunk inkább tintasugaras nyomtatót.
Emellett persze nem szabad elfelejteni, hogy a minőség itt sem jár kéz a kézben a mennyiséggel. A tintasugaras nyomtatók kapacitása ugyanis elmarad a lézersugaras nyomtatókéhoz képest. Egy-egy oldal kinyomtatása jóval hosszabb időt vehet igénybe tintasugaras gép esetén és jóval költségesebb is. Ezért, ha napi akár több száz oldal nyomtatását is tervezzük, érdemesebb lézernyomtatóba fektetnünk.
 
FONTOS A NYOMTATÁSI SEBESSÉG
Ha rendszeresen szeretnénk nagyobb mennyiségben nyomtatni, érdemes számításba venni a nyomtatás sebességét is. Ezt alapvetően és nagyban befolyásolja, hogy például milyen lapot használunk, színesben vagy fekete-fehérben kívánunk nyomtatni, illetve szöveget vagy képet nyomtatunk.
Szerencsére az összehasonlíthatóság érdekében a Nemzetközi Szabványügyi Testület (ISO) meghatároz két szabványt, amelyek alkalmazhatóak a nyomtatási sebesség vizsgálata érdekében. Az egyik az IPM, azaz kép per perc, a másik a PPM, azaz oldal per perc. A kettő bár igen hasonló, valójában némiképpen különbözik egymástól. Összességében azt mondhatjuk, hogy az IPM pontosabb méréssel dogozik, mivel a nyomtatási sebesség IPM-ben történő meghatározására három tesztdokumentum-készletet (Microsoft Word, Microsoft Excel és Portable Document Format) szolgál, melyek mindegyike négy lapos, és amellett, hogy főként szövegből állnak a dokumentumok, tartalmaznak képet, logókat és diagrammokat is. Ezzel szemben a PPM meghatározására egyetlen tesztoldalt használnak, amely kizárólag szöveget tartalmaz.
A különböző szabványok alapján meghatározott számadatok tehát nem teljes egészében fedik egymást.  Mint tudjuk azonban, a nyomtatás sebessége a gyakorlatban igen sok mindentől függ, ezért nem fog félrevezetni minket, ha mégis összemérjük azokat.
 
Forrás: febesz.hu
További részletek és összehasonlító táblázatok:https://febesz.eu/index.php?page=hirek&id=982 

Kapcsolódó cikkek

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

2023. március 22. 13:39
A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?
A PM2,5 a jó levegőminőség egyik mutatója és a közegészségügyi kockázat egyik mutatója. A WHO 2021-ben határértéket állapított meg a levegőben lévő PM2,5 mennyiségére, amely nem befolyásolja károsan az egészséget, amit 5 mikrogramm/köbméter értékben határoztak meg.
 
Kiderült, hogy 2019-ben a világon szinte egyetlen helyen sem mutattak ki ilyen értékeket.

A KORMÁNY ÉS AZ AGRÁRTÁRCA MEGADJA AZ ALAPOKAT A JÖVŐ AGRÁRSZAKEMBEREI SZÁMÁRA

2023. március 30. 14:57
A mezőgazdaság terén szerzett tudás mindig, minden időben biztos alapokat, jó megélhetést ad. Mert enni mindig kell és az élelmiszerekhez az alapanyagot meg kell termelni. Működő, jól termelő mezőgazdaság nélkül kiszolgáltatottak vagyunk, mondta Nagy István agrárminiszter a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum felújított épületének átadásán, Baján.