Tojáskínálat: sokféle minőség, nagy különbség az árakban

2024. március 26. 14:21
Bőséges lesz az idei tojáskínálat a boltokban, de a széles választék, valamint a nagy forgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok miatt az árakban is nagy különbségek lehetnek a vásárlás helye szerint.
Tojáskínálat: sokféle minőség, nagy különbség az árakban
Csökkent a tojás ára a boltokban a hatósági ár múlt évi kivezetése után, ugyanakkor egyes piacokon emelkedtek az árak, néhol kimondottan magas tojásárakkal is találkozhatunk – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképéből. Ennek okai, hogy a nagyobb üzletek a bruttó beszerzési ár alatt nem értékesíthetik a tojást, a termék bekerült a kötelező 15 százalékos akciózási körbe is, valamint ezzel párhuzamosan megszűnt a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma is. A szakmai szervezetek szerint a takarmánypiac, valamint az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, ez említett állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell nagyobb emelkedésre számítani ebben az évben.
 
A kínálat bőséges: közel hetvenféle, különböző méretű és csomagolású tojásból választhatnak a vevők. Bár a termelési költségek idén kedvezőbbek, mint az előző években, de a ráfordítások mintegy 70 százalékát kitevő takarmány- és az energiaköltségek mérséklődése ellenére sem túl rózsás a tojáspiac helyzete. 
 
A legnagyobb probléma az unióba nyomott áron érkező import, melynek mértéke 2021-hez képest majdnem a nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.
 
A kormány nemzeti hatáskörben ugyan betiltotta az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz.
 
A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy 80 százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorulunk. Az ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az importtojás honnan érkezik. A hazai tojástermelésre ugyanis szigorú élelmiszer-biztonsági, nyomonkövethetőségi, minőségi, állategészségügyi és állatjóléti előírások vonatkoznak, míg a harmadik országokból érkező import esetében az unióban betiltott gyógyszerek, takarmány-összetevők, valamint technológiák alkalmazásával, ellenőrizetlen körülmények között termelhetik meg az árut.
 
Magyarországon átlagosan 242 darab az egy főre vetített tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabos szinttől, bár némi növekedést mutat a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Kötelező lesz az akciózás, de mit szólnak ehhez az érintett üzletek?

2023. április 24. 10:10
Abban bíznak, hogy most nem a kiskereskedelemnek kell viselnie minden költséget.
 
"Miért mindig a kiskereskedelmet sújtják?" – fakadt ki a kötelező heti akciók miatt a kereskedelmi szövetség főtitkára.
 
Bízunk abban, hogy a feldolgozóipar partner lesz, és számukra is kötelezővé teszi a kormány, hogy ugyanúgy járuljanak hozzá a terhekhez – mondta a Világgazdaságnak Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a kormány legújabb döntéséről.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.