Tojáskínálat: sokféle minőség, nagy különbség az árakban

2024. március 26. 14:21
Bőséges lesz az idei tojáskínálat a boltokban, de a széles választék, valamint a nagy forgalmú üzletekre vonatkozó árképzési szabályok miatt az árakban is nagy különbségek lehetnek a vásárlás helye szerint.
Tojáskínálat: sokféle minőség, nagy különbség az árakban
Csökkent a tojás ára a boltokban a hatósági ár múlt évi kivezetése után, ugyanakkor egyes piacokon emelkedtek az árak, néhol kimondottan magas tojásárakkal is találkozhatunk – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács és a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) körképéből. Ennek okai, hogy a nagyobb üzletek a bruttó beszerzési ár alatt nem értékesíthetik a tojást, a termék bekerült a kötelező 15 százalékos akciózási körbe is, valamint ezzel párhuzamosan megszűnt a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma is. A szakmai szervezetek szerint a takarmánypiac, valamint az energiaszektor továbbra is viszonylag nyugodt marad, ez említett állami beavatkozások megmaradnak, valamint a forint sem gyengül jelentősen, akkor a tojás fogyasztói árában sem kell nagyobb emelkedésre számítani ebben az évben.
 
A kínálat bőséges: közel hetvenféle, különböző méretű és csomagolású tojásból választhatnak a vevők. Bár a termelési költségek idén kedvezőbbek, mint az előző években, de a ráfordítások mintegy 70 százalékát kitevő takarmány- és az energiaköltségek mérséklődése ellenére sem túl rózsás a tojáspiac helyzete. 
 
A legnagyobb probléma az unióba nyomott áron érkező import, melynek mértéke 2021-hez képest majdnem a nyolcszorosára emelkedett, ráadásul a héjas tojás mellett már a feldolgozott tojásipari termékek is megjelentek.
 
A kormány nemzeti hatáskörben ugyan betiltotta az ukrán tojás- és baromfihúsimportot, a más tagállamokba érkező nagy mennyiségű ukrán tojás így is jelentős piaci zavart okoz.
 
A hazai tojástermelés a teljes belső fogyasztás mintegy 80 százalékát képes kielégíteni, ezért a csúcsidőszakokban mindenképp behozatalra szorulunk. Az ugyanakkor a fogyasztók és a termelők szempontjából sem mindegy, hogy az importtojás honnan érkezik. A hazai tojástermelésre ugyanis szigorú élelmiszer-biztonsági, nyomonkövethetőségi, minőségi, állategészségügyi és állatjóléti előírások vonatkoznak, míg a harmadik országokból érkező import esetében az unióban betiltott gyógyszerek, takarmány-összetevők, valamint technológiák alkalmazásával, ellenőrizetlen körülmények között termelhetik meg az árut.
 
Magyarországon átlagosan 242 darab az egy főre vetített tojásfogyasztás évente, ami messze elmarad az 1990-es 389 darabos szinttől, bár némi növekedést mutat a 2010-es években tapasztalt mélyrepüléshez képest.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Vizeznék a bort a dél-európai borászok - Az éghajlatváltozással érvelnek

2023. július 26. 16:28
A dél-európai borászok az éghajlatváltozás hatásait szeretnék kivédeni többek között azzal, hogy ne essen tilalom alá a víz hozzáadása a musthoz, és ez végre kikerüljön a tabu témák közül.
A déli bortermelők évek óta küzdenek azzal, hogy az emelkedő hőmérséklet hatással van az általuk termelt borok minőségére. Azt követelik, hogy az Európai Unió legalizálja a víz hozzáadását a borkészítés során.

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.