Tokaj-Hegyalja kincsei

2023. május 22. 14:19
A hazai földben megtermelt helyi termékek és az azokból készült élelmiszerek hazai értékesítése hozzájárul környezetünk gazdasági fejlődéséhez, az élhető, fenntartható vidéki élethez - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparét és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, Tokaj-Hegyalja kincsei konferencián, pénteken, Tokajban.
 
Tokaj-Hegyalja kincsei
Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány kialakította egy nemzeti minőségrendszert. A Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyrendszer fő célja a kiemelkedően magas minőségű élelmiszerek megkülönböztetése a piaci kínálatban szereplő más termékektől.
 
Dr. Nobilis Márton felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. Ezt nevezzük rövid élelmiszer-ellátási láncnak. A helyi termékek kiváló minőséget képviselnek, mivel a helyi termelők általában odafigyelnek a termelési folyamatokra, az alapanyagok kiválasztására és az előállítás minőségi szabványainak betartására. Az ilyen termékek jellemzően frissek, természetesek és ízletesek, mivel a helyi termelők gyakran hagyományos módszerekkel dolgoznak, és regionális alapanyagokat használnak fel.
 
Az államtitkár kitért arra is, hogy a  helyi termékek felhasználását tekintve a magánháztartások mellett jelentős felvevőpiacot képviselnek az étkeztetők és a vendéglátók is. Egy jogi szabályozásnak köszönhetően pedig 2023. január 1-jétől legalább a beszerzett termékek összértékének 80%-a a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve helyi élelmiszertermékekből kell származzon. Míg a kormány építi és támogatja a Magyar Élelmiszeripar Bajnokait, addig hatalmas lehetőség, felelősség és szerep van a kis és helyi termelőkben is– zárta sorait.
 
 
forrás: AM sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Részleges teljesítés után is fizethető támogatás az AÖP-ben

2023. november 03. 11:09
Az agrártárca még az idei évben bevezeti a sávos kifizetési rendszert.
 
Az idén útjára indított AÖP-ben a gazdálkodó teljes gazdaságával vesz részt, s támogatásra teljes mezőgazdasági területe után akkor jogosult, ha a program feltételeit teljesíti.

Ukrajna beperli Magyarországot az ukrán gabona behozatali tilalmának meghosszabbítása miatt

2023. szeptember 18. 15:03
Kijev nem hagyja válasz nélkül a magyar, a szlovák és a lengyel intézkedéseket.
 
Ukrajna beperli Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, mert saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatali tilalmát, sőt Magyarország ki is bővítette azt – írja a HVG a Politico hírlevele nyomán.