Tömegcsapdázással a kukacos cseresznye ellen

2016. május 05. 07:59
Az időjárás jelenleg ijesztget minket kertészeket. Igaz, hogy a törzses gyümölcseink már elvirágzóban vannak, ám ahogy a Gazdablog korábbi bejegyzésében részletesen is említettük, az apró terméskezdeményeket is károsíthatja a hideg időjárás. Így mi aggódó kertészek minden este a kinti hőmérsékletet nézegetjük, de ami még az estinél is kritikusabb, az a hajnali hőmérsékleti minimum.

Hajnalban van a leghidegebb, általában ilyenkor kell alkalmazni a fagyvédelmi eljárásokat. Éppen az ilyen fagyvédelmi eljárások időzítése miatt fontos a mikroklíma. A legtöbb árutermelő ültetvényben már saját, napelemmel működő meteorológiai állomás van kihelyezve, az időjárási paraméterek pontos mérésére, illetve ezekkel az időjárás is előrejelezhető tábla szinten.

A gyümölcsösök érése még viszonylag messze van, mi kertészek addig is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a hazai fogyasztó hazai gyümölcsöt tudjon majd fogyasztani a szezonban.

A hazai ártermelő kertészeken túl, azért sok még az olyan házikert, ahol meggyet vagy cseresznyefát lát az ember. Ezek azok a fák, amelyek a gazdáik számára a legfinomabb meggyet és cseresznyét termi, de sajnos a legtöbb esetben az a baj, hogy „kukacos” lesz a friss ropogós termés. Ebben az írásban arról számolunk be, hogy lehet ezeket a fákat a cseresznyelégytől megóvni, amely kártevő a termés károsításáért felelős.

A cseresznyelégy nemcsak a cseresznyét, hanem a meggyet is károsíthatja, de a cseresznyét részesíti előnyben. Az imágó az érő félben lévő termés héja alá helyezi tojását, amelyből kifejlődő lárva (egészen pontosan nyű típusú lárva) a termés húsát károsítja. A nyű ügyesen, kívülről szinte láthatatlan „munkát” végez. A legtöbb esetben egy apró, kis gombostű fejnyi lyukacskát látunk a termésen, persze csak akkor, ha azt jól megfigyeljük. Ha ezt a termést kettévesszük, általában ott izeg-mozog a mag körül a csont színű nyüvecske. A másik eset, amikor a nyűvel találkozni szoktunk, a cseresznye befőttes üveg, hiszen a befőtt készítés során, a nyüvek elhagyják a termést, de egyéb menekülési útvonal híján, a befőtt levében kötnek ki.

 

Azt leszögezhetjük, hogy a cseresznye fogyasztókat, ezek a nyüvek sokszor elkedvetlenítik. Hatékony megoldás viszont a hobbi kertészek kezében is van. A teendő nem is bonyolult, hiszen csak néhány rovarcsapda beszerzésére van szükség. A Magyar Tudományos Akadémia által kifejlesztett fajspecifikus sárga ragacslapos rovarcsapda kiváló hatékonysággal fogja azokat az imágókat, amelyet a termés héja alá helyeznék tojásaikat. A hobbi kertészek teendője tehát nem több, mint beszerezni néhány ilyen csapdát (pár ezer forint költséggel jár), és a fa méretétől függően, kihelyezni azokat a fa koronájába. Minél több csapdát helyezünk ki, annál inkább hatékonyak lehetünk, hiszen ekkor cseresznyelegyek tömegei kerülnek majd rá a ragacslapra. Éppen ebből adódik az eljárás neve is, az ún. tömegcsapdázás.

A csapdába jó néhány egyéb rovarfaj is belerepül majd, elsősorban a legyeket vonzza a sárga színű csapda. Ilyen esetben hasznos lehet, ha a cseresznyelégy imágókat felismeri a hobbi kertész. Ebben a felismerési folyamatban, a csapda mellé kapott részletes tájékoztató a felhasználó segítségére lesz majd. 
Íme tehát a megoldás a vegyszer- illetve kukac mentes házi kerti ropogós cseresznye termesztésére. Keresse a Magyar Tudományos Akadémia, Agrártudományi Kutatóközpont részintézményét, a Növényvédelmi Intézetet.

forrás: gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb „zöld könyvek” tűntek el

2016. június 06. 08:57
A Tolna Megyei és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Osztályainak tájékoztatása szerint újabb zöld könyvek tűntek el, amelyekkel II. forgalmi kategóriájú növényvédő szereket lehet forgalmazni, vásárolni és felhasználni. Az idén hatályba lépett új növényvédelmi szabályozás után legálisan csak ilyen engedélyek birtokában lehet felhasználni a növényorvosok által felírt vegyszereket. A következő számú engedélyek azonban már érvénytelenek:

Rengeteget spórolhatsz: 5 természetes, házi növényvédő szer, ami végleg elűzi a kártevőket

2020. július 24. 07:50
Az ellenőrizhető minőség mellett számos pozitívuma van annak, ha növényeinket nem mesterségesen előállított szerekkel, hanem organikusan kezeljük, ápoljuk. Elmondjuk, hogyan csináld!