Tömeges a halpusztulás a Hortobágyon, horgászati tilalmat rendeltek el

2020. július 10. 07:31
Óránként mérik a folyó oxigén tartalmát.
Tömeges a halpusztulás a Hortobágyon, horgászati tilalmat rendeltek el

Oxigénhiány miatt tapasztaltak tömeges halpusztulást a Hortobágy folyón Hortobágynál. Az önkormányzat gyorsan lépett: levegőztetőket telepítettek a partra. Ezek nem csak az élővíz kényes ökológiai egyensúlyát tartják fent, de a hortobágyi vízi- és horgászturizmus megőrzését is segítik, írja a Dehir.

Konyhás István, a Terepszemle Stúdió természetvédelmi egyesület munkatársa elpusztult halakat gyűjt össze motorcsónakból a Hortobágy folyón, Hortobágy közelében. A nagy hőség és a kevés vízhozam miatt kialakult oxigénhiányos állapot miatt a folyóból naponta több láda elpusztult halat kell összegyűjteni. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Már óránként mérik a Hortobágy folyó oxigén tartalmát, mert már nem kritikusan alacsony a gáz mennyisége a vízben. A kormányhivatal szerint belvíz bevezetés miatt alakult az oxigénhiányos állapot, ezért horgásztilalmat rendeltek el.

A múlt hét végén tapasztalták először, hogy a halak megfulladtak az oxigénhiányos vízben, több mint 200 kiló tetemet szedtek ki a folyóból.

 Az Isotoptech Zrt. munkatársai vízparaméter-vizsgálatokat végeznek csónakból a Hortobágy folyón, Hortobágy község közelében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt[/caption]

Volt egy nagy átöblítése a folyónak, de sajnos annyira pang a víz minden más csatornában is, hogy igazából komoly mennyiségű friss vizet nem tud sem a vízügy, sem a nemzeti park adni

– mondta a portálnak Konyhás István, a TerepSzemle Stúdió titkára.

Hortobágy településhez a folyó 10 kilométeres szakasza tartozik. Itt egyelőre három levegőztető működik, de ha kell, újabbakat is munkába állítanak.

A Terepszemle Stúdió természetvédelmi egyesület munkatársa szivattyút üzemel be a Hortobágy folyónál, Hortobágy község közelében. A kiszivattyúzott vizet visszajuttatják a folyóba, így próbálják meg frissíteni azt. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Mivel a szivattyúk éjjel-nappal mennek, a működtetésükhöz szükséges pénz előteremtésére jótékonysági sütivásárt tartanak pénteken a faluban.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkaerőhiány növeli a béreket

2016. február 23. 09:35
A hét legérdekesebb adatait tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal, decemberben 5,7, a tavalyi év átlagában 4,2 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbihoz képest, sőt ha a közfoglalkoztatottak nélkül számoljuk, akkor decemberben 6,0, az egész évben pedig 4,5 százalékos volt az emelkedés.

Agy fittnesz - mérhető!? fejleszthető!?

2019. április 23. 08:56
„Egyszerűbben, jobban, gyorsabban - csinálj többet agilisan!” Ez Carole Gaskell rövid összefoglalója arról, hogy mit jelent az agyi fittneszt eredményező neuro-agilitás (neuro agility). A CHN Nemzetközi Vezetőfejlesztő Akadémia workshopján a - Motivációs Térkép™ 2017-es bevezetője után - most Carole egy vadonatúj mérő módszert, 40 perces tesztet mutatott be, ami az agyi képességek fejlesztéséhez teremt kiinduló adatokat.