Törvénymódosításokkal javítanák az agrárium versenyképességét

2017. november 03. 09:56
Törvénymódosításokat kezdeményezett Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, a javaslatok többek között az öntözést, a vadászatot és a jégkármérséklést is érintik.

Az egyik módosítás a termelők által használt öntözővíz utáni vízkészletjárulékot érinti, elsősorban a halgazdálkodást és rizstermesztést folytatók helyzetét javítaná, valamint újszerű megoldással - a hektár alapú kedvezményes vízhasználat bevezetésével - az öntözött területek bővítését ösztönözné.

 

 
 
 

A késedelmes fizetés, illetve a gyorsan romló termékek fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idején túli reklamációk jelentős károkat okoznak a termelőknek. A javaslat ezért 20 százalékra emelné a beszállító mezőgazdasági termelőknek járó késedelmi kamatot. Egyben a friss vagy gyorsan romló áru esetén a szerződésben meghatározott fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési időn belül lehetne minőségi kifogást emelni, ennek hiányában a minősítést az áru átvételekor lehet érvényesíteni, azt követően erre nem lehet hivatkozni.

 

Az önálló vadászati jog esetében pontosítaná a bérvadászat fogalmát, kimondva, hogy írásban, ellenérték megjelölésével kell róla megállapodni, egyúttal a bérvadászat lehetőségét kiterjesztené a vadásztársaságokra is. A vadkár csökkentése érdekében lehetőséget biztosítana a hivatásos vadászok számára az éjjellátó keresőtávcső használatára.

öntözés

Az öntözött terület nagyságát is növelnék – fotó: Shutterstock

A javaslat a termőföld védelméről szóló törvény módosításával a kis teljesítményű, napenergia alapú erőművek átlagosnál gyengébb minőségű földeken való létesítését kedvezményezi azáltal, hogy ebben az esetben nem kellene talajvédelmi vizsgálatot lefolytatni. Az öntözési célú létesítmények létesítése és üzemeltetése esetén mentesülnének az érintettek az engedélyezés alól.

A NAK által 2018. május 1-jére kiépítendő országos jégkármérséklő rendszer létrehozásához igénybe vett, megközelítőleg 2 négyzetméteres területek mentesítése sem lenne engedélyhez kötött, és földvédelmi járulékfizetési kötelezettség is megszűnne az előbbi tevékenységek esetén.

A javaslat egyértelművé teszi, hogy az erdőtörvény módosított rendelkezéseit a folyamatban levő körzeti erdőtervezésekre is alkalmazni kell, és rögzíti azt is, hogy a körzeti erdőterveket az új törvényekkel folyamatosan összhangba kell hozni.

www.agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Az agrárkiadásokra közel 206 milliárd forint jut jövőre

2018. június 18. 10:52
Az Agrárminisztérium (AM) büdzséje jövőre 205,99 milliárd forintra csökken az idei 208,29 milliárd forintról, a tárca tervezett saját bevétele 32,34 milliárdról 32,29 milliárd forintra mérséklődik a parlament honlapján szerdán közzétett 2019. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint.

A munkahelyi pároknak segíthet az erőszakmentes kommunikáció

2018. március 21. 08:25
Az emberek nem azzal a problémával mennek pszichológushoz vagy coachoz, hogy viszonyuk van a munkatársukkal. Jellemzően a második, harmadik körben derül ki, hogy munkahelyi párkapcsolatuk miatt kerültek bajba, ezért akarnak munkahelyet vagy beosztást váltani. A menekülés nem csoda, inkább kényszer, hiszen ez a helyzet szorongást okoz - mondta a pszichológusként és coachként, tanácsadóként dolgozó Kökény Tibor.