Totális fordulat: mégse kellenek a fülöp-szigeteki vendégmunkások a magyar cégeknek

2024. március 22. 15:00
Gyakorlatilag leálltak a munkaerőkölcsönző cégek a vendégmunkások toborzásával, miután a német gazdaság problémái miatt egyre kisebb a munkerőigény idehaza. A szakszervezeti vezető azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ipar helyett a jövőben turizmusban kaphatnak nagyobb szerepet a vendégmunkások.
Totális fordulat: mégse kellenek a fülöp-szigeteki vendégmunkások a magyar cégeknek
"Egyelőre nagyon óvatosak a cégek, sokkal kisebb az igény a vendégmunkásokra, mint fél évvel ezelőtt, aminek nem más az oka, mint a német gazdaság befékeződése" – mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HRportál álláspiaci szakértője, aki az információt több forrás alapján állítja. Annak ellenére, hogy a gyártó cégek január és február hónapokban nem adhattak be a vendégmunkásokra munkavállalási és tartózkodási engedélykérelmet az év elején életbe lépő idegenrendészeti törvénynek megfelelően, utána sem pörgött fel a toborzás a küldő országokban. 
 
A szakértő mindezt azzal magyarázta, hogy nagyon sok autóipari cég a gazdasági problémák miatt óvatosabb lett a bővítéssel, emiatt a kölcsönző cégek azzal küzdenek, hogy viszonylag kevés a megrendelésük. Az szerinte elképzelhető, hogy szigetszerűen van bővítés egyes vállalatoknál, de mint mondta: eléggé fékezett habzású ez a történet.
 
Lapunknak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek vezetője is megerősítette a szakértő által elmondottakat. 
 
" Valóban vannak problémák a nagyobb vállalatoknál, sőt, sok esetben létszámcsökkentések is, amelyeket úgy hajtanak végre, hogy ne érjék el a csoportos létszámleépítés küszöbértékét".
 
A szakszervezeti vezető ezt az év eleji külkereskedelmi forgalom hanyatlására vezette vissza. Mint mi is írtunk róla, egyáltalán nem indult jól az év a magyar gazdaságban, az ipari termelés rögtön jókora minusszal kezdte 2024-et, ami azt eredményezte, hogy már márciusban feladta a kormány az idei 4 százalékos gazdasági növekedési célját. Sőt a külső kihívások miatt Varga Mihály pénzügyminiszter legutóbb már csak 2-3 százalék közötti GDP-bővüléssel kalkulált.
 
Mészáros Melinda arra is felhívta a figyelmet, hogy nemcsak a német gazdaság problémáinak begyűrűzése, hanem a technológiaváltás is közrejátszik az ipar problémáiban, szerinte a 2025-ös és 2026-os év átmeneti lesz, ami befolyásolja a beszállítók tevékenységét is. Ráadásul ennek a hatását szerinte még nem is érzékeljük.
 
Akár még csökkenhet is az országban tartózkodó vendégmunkások száma
Nagyot emelkedett a vendégmunkások száma az elmúlt években idehaza, különösen tavaly, amikor elérte a 120 ezret a számuk. Bár továbbra is az ukránok és a szerbek alkotják a legnagyobb populációt, egyre nagyobb számban érkeznek harmadik országbeli állampolgárok. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Világgazdaság makrogazdasági podcastjében, a Bruttóban árulta el, hogy nagyságrendileg mintegy 16 ezer vietnámi és 10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, tehát e két népcsoport létszáma két és félszeresére nőtt tavaly. 
 
Mészáros Melinda szerint az is megtörténhet, hogy végül csökken a számuk a kisebb munkaerőigény miatt, azonban jelezte, hogy nagyon nehéz mérni, hogy pontosan hányan tartózkodnak az országban, mivel hónapról hónapra változik a létszámuk.
 
Már nem kellenek a fővárosnak a Fülöp-szigeteki buszsofőrök
A Liga vezetője arról is beszélt, hogy annak ellenére, hogy munkaerőhiánnyal küzd a fővárosban buszos szolgáltatást biztosító Arriva, végül a városháza elérte, hogy a cég nem alkalmazza azokat a Fülöp-szigeteki sofőröket, akiket korábban idehoztak.
 
Én is szeretném tudni, mi lesz  a sorsuk – válaszolta arra a kérdésre, hogy mi lesz velük ezután. Lehet, hogy máshol fogják őket alkalmazni, vagy az is elképzelhető, hogy visszakerülnek az anyaországba. Mészáros Melinda szerint hogy ezt a főváros megteheti, az azon is múlik, hogy pontosan mit tartalmaz a szerződés a BKK és a szolgáltató között, de mivel ez üzleti titok, erről nem sokat tudni. Mindenesetre ők arra hivatkoznak, hogy a szerződésben van olyan pont, ami alapján ezt megtehette a városháza, azaz gyakorlatilag letiltották a harmadik országbeliek foglalkoztatását. 
 
Az ipar helyett a turizmus szívhatja fel a vendégmunkásokat
A vendégmunkások döntően a feldolgozóiparba érkeztek hazánkba az elmúlt időszakban, Mészáros Melinda szerint a mostani problémák miatt ez megváltozhat, és áttevődhet a hangsúly más ágazatokra, például a turizmusra vagy vendéglátásra, ahol nagyon komoly munkaerőigény keletkezhet a nyári hónapokhoz közeledve, így végeredményben a vendégmunás-kvóta nagyjából hasonló szinten maradhat. A szakszervezeti vezető által elmondottakat támasztja alá, hogy az utóbbi egy-másfél hónapban a Fülöp-szigeteken bejegyzett Peridot International nevű toborzó vállalat a Facebookra feltöltött hirdetéseiben szinte kizárólag szakácsot, takarítót és konyhai kisegítőt keresett Magyarországra.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Pénteken nagyot zuhan a benzin és a gázolaj ára

2024. május 08. 12:45
Mutatjuk, hogyan alakulnak a üzemanyag-átlagárak.

Kezdődik a támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása

2023. július 05. 09:24
Országosan megkezdődik a fogyatékossággal élőknek és pszichiátriai betegeknek támogatott lakhatást biztosító otthonok kialakítása a 16 milliárd forintos kerettel meghirdetett pályázat révén - mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára kedden Mezőberényben.