Tovább épülnek a grúz-magyar agrárkapcsolatok

2023. október 16. 15:11
Olyan ütemben bővülnek a grúz-magyar agrárgazdasági kapcsolatok, amelyekből Európa és Ázsia is egyértelműen nyerhet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, csütörtökön, Tsinandaliban, ahol Otar Shamugia, Georgia mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterével egyeztetett.
Tovább épülnek a grúz-magyar agrárkapcsolatok
A tárcavezető emlékeztetett, az egyeztetésen Otar Samugia miniszterrel áttekintették az agrárium kiaknázatlan lehetőségeit a két ország közötti együttműködésben. Ennek alapját az idén májusban Tbilisziben aláírt mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat adja, amely a vetőmagtermesztés- és nemesítés, a gyümölcs- és zöldségtermesztés, a szőlészet és a méztermelés területén foganatosít együttműködést – részletezte.
Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember
A két tárcavezető a hűtőházak telepítésben történő együttműködésről is tárgyalt. Nagy István hozzátette, emellett készek  megosztani a georgiai gazdákkal a gyakorlati tapasztalataikat a hazai agrárszektorban kiemelkedő teljesítménnyel bíró magyar vállalatok. A miniszter hangsúlyozta, komoly együttműködési lehetőség rejlik a vetőmagtermesztésben is. A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai mezőgazdaság egyik csúcsteljesítménye, évente ugyanis csaknem 500 millió euró értékű árut állít elő. Éppen ezért van lehetőség a kétoldalú kereskedelem fokozásának érdekében a georgiai gazdálkodók elvárásainak megfelelő, kiváló minőségű vetőmagokat exportálni. Ezek a vetőmagok pedig a helyi adottságoknak megfelelően tovább alakítva eljuthatnak majd más keleti piacokra – tette hozzá a tárcavezető.
Lehet, hogy egy kép erről: 13 ember
Nagy István kiemelte, hazánk elkötelezetten támogatja Georgia európai uniós integrációját és Magyarország kész megosztani ismereteit a közösséghez történő csatlakozás érdekében.
 
(Nyitókép: Nagy István Facebook-oldala)
 
agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

7 idénymunkást helyettesít ez a betakarítógép

2023. február 21. 10:20
Így néz ki a brokkolibetakarítás automatizálása a nagyobb hozzáadott minőségért.
 
Nemcsak a teljes mértékű robotizálást, de a már ismert és meglévő gépek továbbfejlesztését, magas fokú automatizálását is jelentősen előremozdítja az agrárterületet jellemző élő munkaerő hiánya.
 
A brokkolibetakarítás is igen fárasztó munka, a napszámosok sem dolgoztak és dolgoznak egyforma gondossággal, minőségben, így gyakori terménytől függetlenül a kisebb-nagyobb sérülés, vagyis arányaiban romlik a minőség – közvetve az eltarthatóság is –, ami jellemzően alacsonyabb piaci árat eredményez. A másik kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése a fogyasztóig (from farm to fork). Ezért a szakemberek korunk csúcstechnikás megoldásaihoz folyamodnak.

Biztos befutók a forró nyarakra

2023. március 10. 09:54
Klímánk egyértelműen változik, igen gyorsan, és úgy tűnik, visszafordíthatatlanul. Nem csoda, hogy szinte napról napra nő az igény a kifejezetten hőtűrő növények iránt.
A vevőket tehát úgy lehet megtartani, ha olyan növényfajokat, -fajtákat kínálunk, amelyek hosszú távon megállják a helyüket mind a termesztésben, mind a kereskedelemben, mind a kiültetésekben. Ehhez gyűjtött össze néhány megszívlelendő ötletet Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője.