Tovább erősítjük hazánk önellátását

2023. augusztus 28. 11:42
A magyar kormány minden olyan beruházás mögött ott áll, ami támogatja hazánk önellátásának további erősítését – jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Balaton Agrár Zrt. borászati üzemavató ünnepségén, pénteken, Ordacsehin.
 
Tovább erősítjük hazánk önellátását
Az államtitkár kifejtette, az önellátást leghatékonyabban úgy lehet megvalósítani, ha vannak olyan nagy létesítmények, amelyek biztosítják a minőséget és a mennyiséget egyaránt. Az Ordacsehin található új üzemben ezek a lehetőségek adottak, ezért is támogatta a kormány a Vidékfejlesztési Program keretében vissza nem térítendő összeggel  az összesen csak nem egymilliárd forintból  megvalósult beruházást. Ez a támogatás többek között lehetővé teszi a piacbővülést, zöldmezős beruházást, és a fenntartható gazdaság kiépítésével tovább csökkenti az ökológiai lábnyomát.
Dr. Nobilis Márton a 4 fontos pillérre a fenntarthatóságra, hatékonyság növelésre, modernizációra és integrációra hívta fel a figyelmet. A Balaton Agrár Zrt.-nél ezek teljesülnek. Hozzátette, jövőbeli fejlesztésekre is van lehetőség, mert a kormány ott áll partnerként mindenki mögött, aki szeretne fejleszteni. Ez az üzem lehetőség itt helyben több borásznak arra, hogy feldolgozzák a szőlőjüket és jó minőségű bort állítsanak elő. Kifejtette, számítunk a borászokra, és a borászok is számíthatnak az agrárkormányzat együttműködésére.
 
agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

KEDVEZŐBBÉ VÁLTAK AZ ÖNTÖZÉSFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁS FELTÉTELEI

2022. november 15. 10:50
z öntözésfejlesztést szolgáló beruházások sikeres megvalósítása érdekében az Agrárminisztérium 30%-kal megemelte a megvalósításhoz kapcsolódóan elszámolható kiadási összegeket a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” című pályázat vonatkozásában – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
 
A tárcavezető hangsúlyozta,  a fejlesztések megvalósításához kapcsolódóan elszámolható kiadási összegek az emeléssel a jelenlegi piaci árakhoz lettek igazítva. Így a gazdák még nagyobb biztonsággal valósíthatják meg tervezett beruházásaikat - tette hozzá.  

Több, mint húszezren látogattak el Mezőfalvára

2023. június 09. 11:30
Sikeresen lezajlott a 2023. június 7-8-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow Mezőfalván.
 
Több mint húszezer látogatóval, sikeresen lezajlott a 2023. június 7-8-i NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva. Az ország legnagyobb szántóföldi kiállításán a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt.