Tovább erősödhetnek a mezőgazdasági együttműködéseink Ugandával

2024. március 18. 16:09
Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás megkötése tovább erősítheti hazánk agrárkapcsolatait Ugandával és megnyithatja az utat a befektetők előtt az afrikai országban – közölte Nagy István tárcavezető, aki Bright Kanyontore Rwamirama állattenyésztésért felelős államminiszterrel egyeztetett szombaton, Kampalában.
Tovább erősödhetnek a mezőgazdasági együttműködéseink Ugandával
A tárcavezető a megbeszélésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Uganda komoly lehetőségeket kínál a magyar agrárium és vállalkozások számára. Az afrikai ország banán, kávé és kakaó termesztése a világ élvonalába tartozik, a feldolgozóipart azonban tovább kell fejleszteni. A növekvő népesség miatt pedig a mezőgazdaság termelési hatékonyságát is javítani szükséges. Hazánk éppen ezért kész tapasztalatait megosztani partnerével. Egy mezőgazdasági együttműködési megállapodás aláírása pedig Magyarország és Uganda között ezt a folyamatot erősítheti - tette hozzá.
 
Nagy István arról is beszélt, hogy korábban félbemaradt egy akvakultúrális projekt, amelyet mindenféleképpen szeretnének befejezni. Emellett pedig további lépéseket szeretnének tenni a tudományos és oktatási együttműködések területén, melyekből mindkét ország profitálhat.
A nap folyamán a tárcavezető Kampalában a Kyambogo Egyetem rektorával felsőoktatási kérdésekről egyeztetett. A miniszter arra emlékeztetett, hogy az oktatási intézménnyel már sikeres agrár szaktanácsadó tréningeket valósított meg Magyarország. A képzések azért voltak eredményesek, mert ugandai és magyar szakemberek egyaránt részt vettek az oktatásban. A program a tudásátadást, a családi kisgazdaságok élhetővé tételét és jövedelmének növelését, a vidéken megmaradás támogatását, az agrár-biológiai sokféleség fenntartását és az éghajlatváltozás hatásainak csökkentését is magában foglalta. Nagy István szerint további hangsúlyt kell fektetni közös kurzusok és PhD képzések indítására, a hallgatói ösztöndíjak támogatására és a szakemberek cseréjére is.
A klímaváltozás egyre nagyobb kihívásokat jelent a világ számára, ezért hazánk szeretné megismeri az afrikai ország tapasztalatait, hogy megfelelő tudományos és gyakorlati válaszokat tudjunk adni a szélsőséges időjárás okozta nehézségekre. Ehhez jó alapot kínálhatnak a tudományos együttműködések is – húzta alá az agrártárca vezetője.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Európa legnagyobb szerves trágya üzemét építi fel 3 év alatt a Master Good cégcsoport

2023. augusztus 14. 15:42
Magyarország legrégebbi baromfitenyésztő dinasztiája azt reméli, hogy termékükkel a magyar földek talajminősége javul majd. Egy hosszú folyamat eredménye érik be rövidesen. A Master Good cégcsoport Bio-Fer névre keresztelt baromfi trágyájából jelenleg évi 35-40 ezer tonnát gyártanak, a következő három évben azonban a gyártókapacitást megháromszorozzák. Ezáltal Európa legnagyobb szerves trágya üzemét hozzák létre.

Az Agrár EDIH szerepe az agrártermelés hatékonyságának növelésében – Minikonferencia

2023. október 19. 17:00
A termelők részére mutatják be az Agrár EDIH célját és szolgáltatásait, a konzorciumi tagok által.
 
A digitalizáció, az adat alapú működés, döntéshozás szerepe jelentősen megnőtt a mezőgazdaságban. Az európai digitális innovációs központok, az EDIH-ek, egyablakos ügyintézési pontok, amelyek támogatják a vállalatokat és a közszféra szervezeteit abban, hogy reagáljanak a digitális kihívásokra és versenyképesebbé váljanak. Magyarországon az EU és a hazai finanszírozással indított Agrár EDIH projekt célja a mezőgazdasági termelők versenyképességének növelése a digitalizáció eszközeivel.