Tovább folytatódik a földértékesítési program

2024. február 22. 14:17
Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat útján a 2024. február 12-től folytatódó földértékesítési programban. A területekre 30 napig, azaz 2024. március 12-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén.
Tovább folytatódik a földértékesítési program
Az agrártárca szerint a magyar gazdálkodóknál jó helyen van a föld, mindennapi munkájukkal ők művelik meg ezeket a területeket, és élelemmel látják el a magyar háztartásokat. A minisztérium továbbá elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, amivel a magyar birtokpolitika több mint három évtizedes adósságát kívánja orvosolni. Ezért értékesítenek olyan ingatlanhányadokat is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos, így akár a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban, ezzel – ideális esetben – csökkenhet a tulajdonostársak száma is.
 
Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan, az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, hiszen értékesítésre kerülnek azok a jellemzően kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanok, melyek hasznosítása – leginkább – a szomszédos ingatlanok használói által optimálisabban kivitelezhető. Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a megfelelő birtokméret kialakítása, melyhez a mostani földértékesítési program is jó lehetőséget kínál.
 
A februárban indult földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület. A több mint 3500 hektár 40 százaléka szántó, rét, legelő; 25 százaléka erdő, a fennmaradó terület pedig vegyes művelési ágú ingatlan. Vételi ajánlatot bárki tehet, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján (https://nfk.gov.hu/), valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhetők: https://epr.nfk.gov.hu/.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Ők lettek 2022-ben a magyar agrárium legjobbjai - Fotókon a győztesek

2022. december 02. 10:06
Idén is díjazta a Portfolio Csoport a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, és az év legfontosabb agráreseményén, az Agrárszektor 2022 Konferencián ebben az évben is kiosztották a Portfolio Agrárdíjakat. Egy 10 tagból álló szakmai zsűri döntött Az év női agrárvállalkozójáról, Az év fiatal agrárszakemberéről, Az év kertészetéről, Az év állattenyésztőjéről, Az év növénytermelőjéről, Az év agrárinnovációjáról, Az év agrárberuházásáról, valamint a Portfolio Agrárgazdaságért díj nyerteséről. Emellett idén először a Zsűri különdíja is átadásra került. 

Az EFSA vizsgálta az uniós állati eredetű élelmiszerek biztonságosságát

2023. március 21. 12:54
Az állattenyésztők betartják az állatgyógyászati készítmények használatára vonatkozó uniós rendeletek előírásait.
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által az állatgyógyászati készítmények és egyes anyagok maradványainak élő állatokban és állati termékekben való jelenlétéről szóló legfrissebb jelentése ismét azt bizonyítja, hogy az Európai Uniós állattenyésztők betartják az állatgyógyászati készítmények használatára vonatkozó uniós rendeletek előírásait – írja a nak.hu