Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat

2023. szeptember 05. 12:27
További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni – közölte Nagy István Asztanában, hétfőn a kazah agrárminiszter helyettessel történt egyeztetésen.
Tovább kell erősíteni a kazah-magyar agrárkapcsolatokat
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország vonatkozásában az agrárium kiemelt szerepet játszik. Emellett olyan együttműködések alakulnak ki a gazdaságaink között, amelyek rendkívül fontosak. A vetőmag-nemesítés és termesztés területén komoly együttműködés van kazah és magyar vállalkozások között. Kifejtette: "a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni."
 
Magyar befektető révén egy korszerű vetőmagfeldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést. Ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetősége lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – tette hozzá a miniszter.
Nagy István beszélt arról is, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, melyet magasabb szintre kívánunk emelni. Az oktatás és a tudomány területén is vannak további lehetőségek országaink között. A hallgatók és kutatók cseréjével tovább javíthatjuk kapcsolatainkat. Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és programjainkat Kazahsztánnak. A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek – fűzte hozzá a miniszter.
 
Forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Átadták a DélkerTÉSZ új logisztikai központját Szentesen

2023. április 28. 11:23
Átadták a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) új, 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központját csütörtökön Szentesen, amely 2,7 milliárd forintból épült meg.

Így zajlik a gyakorlatban a gazdák tevékenységének műholdas megfigyelése

2023. augusztus 17. 14:44
A Területi Monitoring Rendszer működésének júliusi tapasztalatai.
 
2023. júliusában a Magyar Államkincstár elkezdte a Sentinel műholdfelvételek elemzésével végzett ellenőrzéseket, melyek során a gazdálkodók háromféle esetben kaptak értesítést potenciális meg nem felelésekről: