Tudja, hogy kitől vásárolja a barackot?

2016. szeptember 02. 08:47
Ezentúl tudni fogja, mert 2016. szeptember 1-jétől mindenki számára elérhető az a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazás és internetes felület, amely lehetővé teszi az őstermelők nyilvános adatainak – köztük az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának, illetve az őstermelő által előállított és értékesíteni kívánt termékek – lekérdezését.

A kamara közleménye alapján, a 2016. szeptember 1-jétől elérhető alkalmazás megadja az őstermelő nevét, az igazolvány hatályosságára és érvényességére vonatkozó adatokat, az igazolványon szereplő, az őstermelő által termesztett növénykultúrák, növényfajok és a tartott állatfajok megnevezését, illetve az őstermelő által vadon gyűjthető termékek körét.

Ezek mellett az őstermelő által értékesíteni kívánt növényi, illetve állati eredetű termékek megnevezése is elérhető. Ezáltal a fogyasztó meggyőződhet arról, hogy az adott őstermelő rendelkezik-e érvényes igazolvánnyal, eltiltás alatt áll vagy sem, illetve, hogy az értékesíteni kívánt terméket ténylegesen az őstermelő termelhette-e.

Az alkalmazás célja, hogy erősítse a fogyasztói tudatosságot, az őstermelők és vásárlók közötti bizalmat, továbbá a termék nyomonkövethetőségén keresztül támogassa az élelmiszerbiztonságot. Emellett a gazdaság fehérítését is elősegíti, ugyanis a hatóság általi célzott ellenőrzéseken túl a gazdálkodók, fogyasztók, felvásárlók is aktív használói lesznek az alkalmazásnak.

Okostelefonnal az őstermelői adatok kétféle módon kérdezhetők le. Egyrészt a hétjegyű igazolványszám beütésével, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén, másrészt – NFC kompatibilis okostelefon esetén – a készülék őstermelői kártyához történő érintésével. Az alkalmazás „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven található meg a szoftveráruházakban. Az okostelefonnal nem rendelkezők az alkalmazás kínálta funkciókat a Kamara portálján (www.nak.hu) érhetik el.

Fontos tudni azt is, hogy az új őstermelői kártyák kézbesítése folyamatban van, azokat az ideiglenes igazolványok 2016. szeptember 30-i lejártáig mindenki megkapja. Azoknak az őstermelőknek pedig, akiknek még a régi, barna színű, papír alapú igazolványuk van, 2016. október 1. és december 31. közötti időszakban kell igényelniük az új őstermelői igazolványt, amennyiben 2017. január 1-jétől őstermelőként, jogfolytonosan kívánják folytatni őstermelői tevékenységüket. Ez megközelítőleg százezer őstermelőt érint, a kamara javasolja, hogy ők 2016. október 1-jét követően a lehető leghamarabb keressék fel falugazdászaikat.

Miért különösen fontos az alkalmazás? Azért, mert bár rendkívül hálásak vagyunk a különböző hatóságoknak, hogy elvégzik azokat a vizsgálatokat, amivel a mi (fogyasztók) érdekeiben próbálják biztosítani, hogy egészséges és jó minőségű élelmiszerekhez jussunk. Azért a legerősebb kontroll maga a fogyasztó. A 21. század vagy még inkább az elmúlt évek egyik fontos fejleménye, hogy a modern technológiának köszönhetően a fogyasztók a közvetlen kontroll és véleménynyilvánítás jogát próbálják visszaszerezni.

A 19. század végéig az élelmiszerellátási láncok még átláthatóak és érhetőek voltak az emberek számára, így az ellenőrzés gyakorlatilag az jelentette, hogy vásárló jellemzően közvetlenül ismerte az élelmiszer-előállítót. A 20. században az élelmiszer-előállítás egyre komplexebb lett, a lánc olyan hosszúságúvá vált, hogy a fogyasztó képtelen volt egyedül átlátni, így az állam felvállalta ezt feladatot, nagyrészt ezért jöttek létre azok a hivatalok és intézmények, amelyeknek a feladata a lánc ellenőrzése. Sajnos ez azzal járt, hogy jellemzően azokon a területeken, ahol lett volna lehetőség a közvetlen ellenőrzésre, ott is elsorvadt ez a tevékenység. Viszont most, hogy például egy ilyen applikációval megteremtjük a lehetőségét, hogy a fogyasztó közvetlenül hozzáférjen ahhoz az információhoz, amit a hatóságok tudnak a termelőkről, így a fogyasztók maguk is ellenőrizhetik a termelőt. És ezzel a lehetőséggel kérem éljen minden fogyasztó, mert a hatóságot lehet, hogy „dicsőség” átverni, de a fogyasztó a vásárlásaival hozza meg a döntést, és ha birtokában van a megfelelő információknak, akkor ez a legerősebb kontroll.

Legyünk tudatos fogyasztók, erre egyre több lehetőségünk van, és a döntéseinkkel tudjuk a befolyásolni a minket körülvevő világot.

Forrás: gazdablog.hu

Kapcsolódó cikkek

LIGA-kezdeményezések a Kormány felé

2022. augusztus 11. 13:26
2022. augusztus első hetében a LIGA Szakszervezetek két területen is kezdeményezéssel élt a Kormányzat felé, melyet a Pénzügyminisztérium valamint a Technológiai és Ipari Minisztérium részére juttatott el.

3+1 hagyományos böjti leves, ami feltölt energiával

2019. április 12. 08:12
Régi időkben a 40 napos tavaszi nagyböjti időszak vidéken általában csak annyit jelentett, hogy péntekenként hús helyett valami gyors zöldségalapú levest és tésztafélét ettek.  Nagyanyám a Göcsejben reggelente maga készítette gyógynövény teáit itta, ilyen tájban a csalán friss hajtásaiból főzött magának teát, aztán jöhetett a hárs aztán az akácfa virága. Tőle tanultam, hogy a legszebbek akkor maradhatunk, ha a tavaszi csalán levét nem csak megisszuk, hanem rendszeresen megmossuk vele az arcunkat és hajunkat is.