Új csapdatípus az inváziós poloskák gyérítésére

2023. április 25. 08:57
Talán hihetetlen, hogy nem is olyan régen még sem a hazai termesztőknek, sem a lakosságnak nem kellett szembenéznie az ázsiai márványospoloska (Halyomorpha halys) és a mediterrán vagy afrikai eredetű zöld vándorpoloska (Nezara viridula) kártételével és zavaró hatásával.
A zöld vándorpoloska érkezésének épp csak a huszadik évfordulóját tartjuk, annak pedig még tíz éve sincs, hogy 2014-ben hazánkban először felfedezték a mára tömegesen előforduló márványospoloskát.
Új csapdatípus az inváziós poloskák gyérítésére
Ázsiai márványospoloska szőlőn
 
Ennek a két poloskának a megállítására többen többféle módszerrel is próbálkoztak már. Kereskedelmi forgalomban repellens, távoltartó anyagokat tartalmazó készítmények ugyanúgy elérhetők, mint az egy helyre csalogatásukra szolgáló aggregációs feromonjaik, vagy a növényi illatanyagot tartalmazó poloskacsapdák. De valahogy ugyanúgy jelen vannak, és komoly problémát okoznak a kiskertekben, a növénytermesztő fóliasátrakban és a gyümölcsösökben is. Emellett mind a mai napig az őszi időszakban tömegesen jelennek meg a lakásokban, borzolva az ott lakók kedélyét.
A küzdelem ezért nem állhat meg ezen poloskák ellen.
Zöld vándorpoloska dálián
Zöld vándorpoloska dálián
 
Ennek újabb érdekes mérföldköve az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói által kifejlesztett, teljesen új megközelítésű csapdázási módszer. A saját tervezésű és kivitelezésű új csapdatípus azon alapszik, hogy ezek a fajok a telelőre vonulás időszakában (szeptember, október) olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést tesznek lehetővé a számukra.
 
Ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember által épített tereptárgyak, lakások.
 
A kutatók által kifejlesztett csapdák mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására: a csapdatesten belül elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapot, amivel folyamatosan megfelelő hőmérsékletet lehet fenntartani, ezzel a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak. A kutatás során a csapdákat október folyamán helyezték ki egy poloskák által kedvelt telelőhely előtt, ahol a márványospoloskák hatalmas egyedszámban voltak jelen. A mesterségesen fűtött csapdák mellé ellenőrzésül fűtetlen kontrollcsapdákat is kiraktak.
Egy átlagos csapdázási napon, a csapda ötórás működése alatt a terület közelében felvételezett poloskák átlagos egyedszámának a 13%-át csalogatták be a fűtött csapdákba.
A fűtött csapdák alkalmazása éppen abban az időszakban eredményes, amikor a más típusú (feromon- vagy illat­anyag-) csapdák hatékonysága csökken. Így a poloskák elleni védekezést hosszabb időszakra bővíthetjük ki, ezzel is segítve a kártevők további gyérítését.
Ősszel a telelőre húzódó poloskák ellen hatékony a fűtött csapda
Ősszel a telelőre húzódó poloskák ellen hatékony a fűtött csapda
 
Az új csapda prototípusa teljesen környezetbarát kialakítású, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot.
Ez a csapdatípus a hétköznapi emberek számára is lehetőséget fog nyújtani, amennyiben nagy számban jelennek meg a poloskák az otthonaik közelében az őszi időszakban Bár kereskedelmi forgalomban még nem kapható, az ELKH ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói bíznak abban, hogy sikerül megoldaniuk a sorozatgyártás kidolgozásához szükséges néhány fontos apró fejlesztést, és nemsokára az áruházak polcain is elérhető lesz az új típusú poloskacsapda.
 
Bozsik Gábor, Szőcs Gábor, Kontschán Jenő
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

A földszerzés buktatói

2024. január 24. 16:28
Érdemes alaposan átgondolni, hogy mit vállalunk be és mit nem.
 
Súlyos következménye lehet, ha a földvásárlás során meggondolatlanul teszünk olyan – egyébként a törvény által előírt – kötelezettségvállalásokat, amiket nem tudunk, vagy már eleve nem is akarunk teljesíteni. Január 1-étől egy új szankció került bevezetésre a „földszerzéshez vállalt kötelezettség megsértése” esetén – hívja fel a figyelmet a nak.hu.
 

Sok leandert szeretnél, tele virágokkal? Sokkal egyszerűbb, mint gondolnád!

2024. április 12. 18:16
Eláruljuk, hogy lehet rengeteg virág a leandereden, és hogy szaporíthatod könnyedén, hogy egyre több legyen belőle!
 
A leander az egyik legnépszerűbb, és legszebb növény a kertekben. De ez egyáltalán nem meglepő, hiszen virágokkal teli látványa minden házat mediterrán paradicsommá varázsol.