Új KAP: szigorúbb zöldfeltételek és új lehetőségek a kisebb gazdaságoknak

2023. február 20. 18:03
Fel kell készülni az újonnan induló agrártámogatási ciklusra.
 
A tudásalapú, professzionális agráriumé a jövő, a sikerhez az új technológiák alkalmazására, nyitottságra és tudásra van szükség – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campusán tartott gazdakonferencián, Gyöngyösön.
Új KAP: szigorúbb zöldfeltételek és új lehetőségek a kisebb gazdaságoknak
A támogatások jelentősége felértékelődött
Az idei év első eleje az újonnan induló agrártámogatási ciklusra való felkészülés időszaka, a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika ugyanis számos újdonságot, megváltozott feltételeket, új támogatási formákat tartalmaz – hangsúlyozta Feldman Zsolt.
 
Mint sorolta, a mezőgazdaságot sújtó aszály, az alapanyag-drágulás, az értékesítési nehézségek felértékelték a támogatások jelentőségét. Ezért is fontos, hogy a magyar gazdálkodók jövedelembiztonságát szolgáló közvetlen támogatások nagyságrendje - a 80 százalékos nemzeti társfinanszírozás által lehetővé tett forrásátcsoportosításnak köszönhetően - annak ellenére sem csökkent, hogy a KAP forráskerete uniós szinten 10 százalékkal kevesebb a korábbinál.
 
A megemelt nemzeti költségvetési forrás a másik oldalon már a 2021-2022. év során lehetővé tette, hogy eddig több mint 10.800 gazdaság, élelmiszeripari vállalkozás és önkormányzat fejlesztéseihez mintegy 1.325 milliárd forint értékű támogatást ítélhessünk oda. Kiemelkedik ebből a gazdálkodók precíziós gazdálkodásra történő átállását segítő pályázat, amely az inputanyag felhasználást és a termelést optimalizáló, helyspecifikus művelést lehető tevő, digitális technológiával felszerelt erőgépek, munkagépek, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatások megvásárlásában nyújtott segítséget.
 
A források új struktúrában kerülnek a gazdálkodókhoz
Az államtitkár kiemelte, hogy létfontosságú a gazdák változó feltételekre való felkészítése az áprilisban kezdődő egységes kérelem beadási időszakára, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakembereivel együtt - a falugazdászok és szaktanácsadók felkészítése mellet - az ország legkülönbözőbb pontjain gazdafórumokon adnak tájékoztatást, de információs anyagok, videók és honlap is segíti majd a KAP Stratégiai Tervben és az új támogatási feltételekben való eligazodást.
 
Az új KAP nem csak szigorúbb zöldfeltételeket jelent, hanem lehetőségeket is ad, amelyekkel élhetnek a gazdálkodók – mondta el Feldman Zsolt.
 
A források új struktúrában kerülnek a gazdálkodókhoz, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy a kis- és közepes gazdaságok számára nyújtható forrás az újraelosztó támogatás, amely a mezőgazdasági termelők számára 150 hektárig biztosít többletforrást. Továbbá az eddig ismert alap- és zöldítési támogatások egybeolvadnak, amelyre ráépül az agrár-ökológiai program, amelyben való részvételről a saját gazdaságának adottságai, termelési gyakorlata és jövőképe alapján dönthet a gazdálkodó. Ez utóbbi az eddiginél hangsúlyosabb környezet-és klímavédelmi követelményeket fogalmaz meg támogatásért cserébe, ezzel is ösztönözve a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító mezőgazdasági gyakorlatokat– tájékoztatta a hallgatóságot Feldman Zsolt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A Magyarok kenyere program a magyar gazdák lelkéből fakad

2023. november 13. 15:03
Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány (Ágota) Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván zajló eseményen mintegy 500 állami gondozásban élő gyermek is részt vett szombaton, november 11.-én.
 
Az ünnepségen Jakab István rámutatott: a magyar gazdákra mindig lehetett számítani, és ez a nemzetépítő közösség ma is erős pillére a magyarságnak. Elmondta: a programban „minden egyes szem búza, minden egyes adomány és fillér célba ér”.

Jön az új agrártámogatási rendszer – ma tárgyalja a parlament!

2022. november 11. 17:24
Mezőgazdasági tárgyú törvények tárgyalásával zárja négynapos ülését pénteken az Országgyűlés.
Elsőként, 9 órától az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre. Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is.