Új kiállítással kezdődött el a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

2024. február 21. 17:41
A Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalás címmel megnyílt kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.
Munkácsy a legnagyobb magyar festőként él a köztudatban, és már életében legendává vált. 
Új kiállítással kezdődött el a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán
Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének olajvázlata a kiállítás megnyitóján - Fotó: MTI / Máthé Zoltán
 
Megismerése és megismertetése az utókor feladata, hiszen Munkácsy Mihály sikeres, de egyben tragikus élete még sok titkot rejteget – mondta el Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára a Munkácsy 180 emlékév és egyben a kiállítás keddi megnyitóján.
 
Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.
 
Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, náluk van a festőművész legnagyobb gyűjteménye, és úgy véli, sikerült tartalommal megtölteni az emlékévet.
 
Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotásáról elmondta, ez a kép jelentette számára a legnagyobb kihívást, majdnem négy évig dolgozott rajta.Hozzátette, az eredeti festmény a Parlamentben található, de a kiállításon megtekinthető az alkotás Szegedről érkezett feles méretű szénvázlata.Az október 27-ig megtekinthető kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai intézmény saját anyagából válogatták.
 
A megnyitón köszöntötték a Munkácsy 180 torta pályázat nyertesét is. Idén Urbán Csilla Bitüm fantázianevű kreációja lett a Munkácsy-torta. A manduláspiskóta alapú süteményben a festő kedvenc gyümölcse, az alma is nagy szerepet kap.
 
Urbán Csilla Munkácsy torta
forrás: turizmus.com /koroshircentrum.hu/

Kapcsolódó cikkek

Régóta várt fejlesztés valósul meg az M7-esen

2024. március 12. 16:28
Navracsics Tibor fontos fejlesztéseket jelentett be Székesfehérváron. Az M7-es autópályánál fontos felújítás fog megvalósulni a közeljövőben.

Nárciszpompa a Budai Arborétumban

2023. április 18. 09:22
A nárcisz népszerű hagymás növény, virágai többnyire fehér, világos- és narancssárga színekben pompáznak. Fajtái 12 csoportba (divízióba) sorolhatók, a sárga trombitanárciszok már március közepén nyílnak. Ültethetők kertekbe, termeszthetők és hajtathatók vágott virágként, az apróbb termetűek pedig sziklakertben vagy balkonládában is jól mutatnak.