Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.
Újabb meglepetés, csökken a dió ára
Az utóbbi években folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele miatt akár az is eljöhet, hogy le kell mondanunk a dióról. Úgy tűnik, a múlt évi nagy aszály nem kedvezett neki, és nem tudott úgy szaporodni, mint az előtte. További előrelépések is történtek, ugyanis kiderült, hogy milyen növényvédelmi eljárás hozhat megoldást a kártevő ellen, sőt, idén augusztustól már akár drónnal is kijuttatható dió kultúrában a Mospilan.
 
A piaci helyzetre azonban egyelőre nincs gyógyszer. Az adatok azt mutatják, hogy valóban csökkent a dió ára, ami a fogyasztók számára előnyös lehet, bár tény, hogy a kínai és az ukrán dió előállítása valószínűleg jóval kevesebb előírás betartása mellett történik – ezért is lehet alacsonyabb az árszint, mint Magyarországon, így valószínűleg mindenki jobban járna a hazaival.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Rovarfehérje van az élelmiszerben? Most már tudni fogod!

2023. február 01. 13:42
Egyedi jelölést és elkülönítést kapnak a rovarfehérjéket tartalmazó termékek.
 
A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain – jelentette be Nagy István tárcavezető.

Az árstop eltörlése után így néznek ki most az árak

2023. augusztus 02. 16:10
Egyik hétről a másikra nagyjából 8 százalékkal ugrottak meg az élelmiszerárak egy átlagos bevásárlást tekintve. Az árstop eltörlése még nem okozott nagy sokkot a magyar boltokban.
 
2022 elején vezette be a magyar kormány az árstopot nagyjából egy tucat élelmiszertermék esetén. Az intézkedést eleinte 3 hónapra tervezték, de aztán egészen 2023. augusztus 1-ig velünk maradtak a hatósági árak.