Újabb meglepetés, csökken a dió ára

2023. augusztus 28. 12:44
Évről évre új problémák jelennek meg a diótermesztésben is, most például az ukrán és a kínai import miatt lehet aggódni.
 
Az ukrán és a kínai dió a hazai piacon is zavart okoz, így most nem az a gond, hogy kevés és drága a dió, hanem, hogy a magyar termelőknek az önköltség alatti vételárral kellene megelégedniük. A nagybanit elárasztották a jóval olcsóbb és gyengébb minőségű külföldi dióval, mely alaposan letörte az árakat – írta meg a Teol. Egy Tolna vármegyei gazdálkodó szerint az ukrán és kínai dió kilóját áfásan 2600-2800 forintért kínálják, ez az ár nem fedezi a hazai termelők költségeit.
Újabb meglepetés, csökken a dió ára
Az utóbbi években folyamatosan arról szóltak a hírek, hogy a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele miatt akár az is eljöhet, hogy le kell mondanunk a dióról. Úgy tűnik, a múlt évi nagy aszály nem kedvezett neki, és nem tudott úgy szaporodni, mint az előtte. További előrelépések is történtek, ugyanis kiderült, hogy milyen növényvédelmi eljárás hozhat megoldást a kártevő ellen, sőt, idén augusztustól már akár drónnal is kijuttatható dió kultúrában a Mospilan.
 
A piaci helyzetre azonban egyelőre nincs gyógyszer. Az adatok azt mutatják, hogy valóban csökkent a dió ára, ami a fogyasztók számára előnyös lehet, bár tény, hogy a kínai és az ukrán dió előállítása valószínűleg jóval kevesebb előírás betartása mellett történik – ezért is lehet alacsonyabb az árszint, mint Magyarországon, így valószínűleg mindenki jobban járna a hazaival.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszeripar stratégiai ágazat

2024. március 06. 13:18
A VI. SIRHA Budapest Expo remek lehetőséget teremt arra, hogy a magyar élelmiszeripar szereplői bemutassák a fejlesztéseiket, és a legmodernebb technológiák alkalmazását - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium államtitkára a nemzetközi kiállításon, kedden, az Agrárminisztérium standjának megnyitóján.

ÉLELMISZERELLÁTÁS RÖVIDEN

2023. augusztus 21. 13:42
Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.