Újabb terheket kapnak a nyakukba a gazdák?

2023. július 14. 12:08
Az EP elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított álláspontját, 30 százalékkal csökkenhet az EU élelmiszer-termelése, drasztikus élelmiszerár-emelkedés jöhet.
 
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályról kialakított tárgyalási álláspontját, amelyben az EP-képviselők leszögezték: az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemhez elengedhetetlen az ökoszisztémák helyreállítása – tájékoztatott az uniós parlament szerdán.
Újabb terheket kapnak a nyakukba a gazdák?
A 336 szavazattal, 300 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett elfogadott álláspontban az EP-képviselők hangsúlyozták: az ökoszisztéma helyreállítása kulcsfontosságú az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben, továbbá csökkenti az élelmezésbiztonságot fenyegető kockázatokat is.
 
A törvénytervezet nem írja elő új védett területek létrehozását az Európai Unióban, és nem gátolja a megújulóenergia-infrastruktúra fejlesztését, mivel a jogszabály hangsúlyozza, hogy az ilyen létesítmények túlnyomórészt közérdekűek.
 
Az EP-képviselők kijelentették, hogy az új jogszabálynak hozzá kell járulnia az EU nemzetközi kötelezettségvállalásainak teljesítéséhez, különös tekintettel az ENSZ biológiai sokféleséggel kapcsolatos globális keretére.
 
Csak akkor lehet alkalmazni a jogszabályt, ha a várható hatása is látható
Az uniós parlament szerint a jogszabályt csak akkor lehet alkalmazni, ha az Európai Bizottság adatokat szolgáltatott a hosszú távú élelmezésbiztonság szavatolásához szükséges feltételekről, és ha az uniós országok számszerűsítették az egyes élőhelytípusokra vonatkozó helyreállítási célok eléréséhez szükséges területet.
 
A rendelet hatálybalépésétől számított 12 hónapon belül az uniós bizottságnak értékelnie kell a helyreállítás pénzügyi szükségleteinek és a rendelkezésre álló uniós finanszírozás közötti esetleges eltéréseket, és megoldásokat kell keresnie e hiány áthidalására.
 
Az álláspont elfogadásával az Európai Parlament készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az Európai Unió Tanácsával a jogszabály végleges szövegéről.
 
Vitatott és megosztó álláspont
Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője a szavazás eredménye kapcsán, magyar újságíróknak adott nyilatkozatában kiemelte: a természet helyreállítási rendeletről szóló, kis többséggel elfogott EP-álláspont "rendkívül vitatott és megosztó". Szerinte a tervezet irreális és végrehajthatatlan, hiszen az veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését, az élelmiszertermelést, és növeli az élelmiszerárakat.
 
A politikus rámutatott: az Európai Parlament javaslata messze túlterjeszkedik a tagállami kormányokat tömörítő tanács álláspontján, és "katasztrofális" az európai agráriumra és gazdákra gyakorolt hatása, hiszen – mint kiemelte – akár 30 százalékkal is csökkentheti az élelmiszertermelést Európában.
 
"A radikálisan csökkenő termelés nyilvánvaló következménye lenne az élelmiszerek árának emelkedése, valamint növekvő függőségünk az unión kívüli országoktól" – fogalmazott.
 
Az Európai Bizottság hatástanulmánya szerint a javaslat magyarországi megvalósítása évente 50 milliárd forintra rúgna, ez a teher döntő részben a magyar gazdálkodókra hárulna.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

KÖZÉPPONTBAN AZ ERDŐGAZDÁLKODÁS JÖVŐJE

2023. június 06. 16:10
Szakmai vitát tartottak az erdőgazdálkodási szabályozásról az egyetemek, az erdészeti szakma és az Agrárminisztérium képviselői a PPKE Teremtésvédelmi Kutatóintézete, az NKE Eötvös József Kutatóközpontja együttműködésével, az Országos Erdészeti Egyesület támogatásával az „Erdőgazdálkodás Magyarországon Múlt – Jelen – Jövő” című konferencián Budapesten.

Te tudod, mi az oka annak, ha sok a vakondtúrás a kertedben?

2023. február 09. 13:16
A vakond az év emlőse. De vajon miért kapta ez a kitüntető címet, amikor bosszant minket a túrásaival?
 
A vakond, habár elképesztően bosszantó tud lenni, amikor föltúrja a kertünket, nem véletlenül védett állat immár 120 éve. És az sem véletlen, hogy minden bosszankodásunk ellenére idén a vakond lett az év emlőse. Mert rossz a rosszal, de rossz a rossz nélkül, ez pedig a vakondra különösen igaz.