Újabb tízmilliárdok kifizetését kezdi meg az MVH

2016. február 22. 04:53
A zöldítési támogatásoknál is folytatódik a nagyüzem!
Több tíz milliárd forintot kapnak a gazdálkodók a következő napokban a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) kifizetései révén. A 420 milliárd forintos, június végéig folyósítandó agrártámogatásból február végéig 255 milliárd forintot fizetett ki a hivatal.
 

Zöldítési támogatás címén több tíz milliárd forint kifizetését kezdi meg a napokban az MVH – mondta lapunknak Gyuricza Csaba, az MVH elnöke, miután lapunk tegnap megírta, hogy a kifizetés nem halad zökkenőmentesen. Az MVH-t Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt hetekben többször is támadta például azzal, hogy nem hajlandó a gazdatársadalom támogatására, ezért a megszüntetése meggyőződése szerint mindenképpen fontos. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy tegnapi sajtótájékoztatón ezzel szemben arról beszélt, hogy az MVH ellátja a feladatait, rendkívül nagy ügymennyiséggel birkózik meg eredményesen.

Jó hír a tejtermelőknek

Gyuricza Csaba lapunkkal közölte: a következő napokban az anyajuhtartóknak hárommilliárd forintot fognak kifizetni, a hízottbika-tartóknak pedig mintegy félmilliárdot. Az elnök arról is beszélt, hogy a nemzeti tejtámogatásként az előlegfizetés után maradt körülbelül 2,8 milliárd forintot szeretnék még a napokban kifizetni a tejtermelőknek, akik így ugyancsak megkapják a nekik megítélhető támogatást. A tejtermelők számára további jó hír, hogy a válságkezelés részeként még márciusban plusz hatmilliárd forint támogatást tud kifizetni nekik az MVH – a június 30-i határidő helyett.

Gyuricza Csaba emlékeztetett arra is, hogy november 30-ig történt az előlegfizetés, december elsejétől a részkifizetéseket kezdték meg. Mostanra a gazdálkodók 95 százaléka kapott már alaptámogatást, ami összegszerűen csaknem 80 százalékos támogatáskifizetést jelent. Azért érezhetik a gazdálkodók, hogy a korábbi éveknél kevesebb pénzt kaptak – mutatott rá az elnök –, mert megváltozott a közös agrárpolitika támogatási rendszere: a korábbi, egy jogcímen kapott, területalapú támogatás több jogcímre vált szét. A mostani alaptámogatás a teljes összeg 70 százalékát jelenti csak, a fennmaradó 30 százalékot pedig külön, a sokat emlegetett zöldítési jogcímként kapják meg a gazdálkodók, környezet- és éghajlatvédelmi intézkedésekért.

Egyharmaduknak kifizették az előleget

A zöldítési támogatás előlegét a 120 ezer jogosult gazdálkodóból 45 ezernek tudta eddig kifizetni a hivatal. Ennek a támogatásnak a kifizetési határideje június vége, az előleg alacsonyabb kifizetési arányának oka pedig az, hogy az új jogcím kapcsán olyan ellenőrzéseket kellett elvégezni, amelyek nem tették lehetővé még több gazdálkodó számára a kifizetést mostanáig – mondta Gyuricza Csaba. Az MVH elnöke ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy a fent említett alaptámogatást jórészt már január végéig kiutalta az MVH, ilyen arányú kifizetés pedig korábban a területalapú támogatásoknál nem volt.

Nem állnak rosszul a kifizetésekkel

Február közepéig a nagyjából 420 milliárd forintos agrártámogatásból – amit a magyar gazdák megkapnak a határidőnek számító június végéig – körülbelül 255 milliárd forintot fizetett ki az MVH – hangsúlyozta Gyuricza Csaba. Véleménye szerint fentiek alapján senki nem mondhatja, hogy rosszul áll a kifizetésekkel az MVH annak ellenére, hogy új agrártámogatási rendszer lépett életbe ebben az évben, összesen 35 jogcímmel. Soha ennyi jogcímen nem igényelhettek a gazdálkodók támogatást. Ez összességében nagyjából hasonló keretösszeget takar, de nagyon sokrétű, szétaprózott jogcímeket jelent, amelyeket elkülönítve kell kezelni és kifizetni. Magyarország azon kevés uniós ország közé tartozik, amelyek meg tudták egyáltalán kezdeni az előleg kifizetését és az idő előtti kifizetéseket, aminek a feltétele az volt, hogy az ellenőrzések egy részét sikerüljön lezárni. Ebben a tekintetben azért olyan klubhoz tartozunk Európában, amelynek nincs sok tagja, ugyanis nagyon kevés ország tudott előleget fizetni a gazdálkodóinak az új támogatási rendszerben a 28 uniós tagország közül.

Június utolsó napjáig mindenki megkapja

Az MVH elnöke – mint fogalmazott – garantálja, hogy június 30-ig minden jogosult gazdálkodó meg fogja kapni a támogatást. Az azonban kétségtelen – figyelmeztetett –, hogy minden évben van, és idén is lesz három-négyezer olyan gazdálkodó a 170 ezer támogatást igénylőből, aki egyáltalán nem fog támogatást kapni az európai uniós előírások miatt. – Azzal, hogy jogosulatlanságuk miatt nem fizetik ki őket, azokat a gazdákat védi az MVH, akik viszont jogosultan és jogszerűen próbálnak támogatáshoz jutni – jegyezte meg az elnök.

Forrás: MVH / MNO

Kapcsolódó cikkek

Megvan, kiket támogatnak - Régen várt döntést hoztak meg Lázárék

2016. október 26. 07:50
Összesen 281 projektnek ítélt oda támogatásokat trágyatárolók megépítésére a Vidékfejlesztési Programban (VP) a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Csaknem háromszoros volt a túljelentkezés az 5,6 milliárd forintos pályázatra. A tárca megkezdte a támogatói döntések postázását.

Ezeket a Vidékfejlesztési pályázatokat várjuk idén nyáron II.

2016. május 30. 11:56
Júniusban várható a kertészeti gépek korszerűsítésére, júliusban pedig a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházásra vonatkozó kiírások meghirdetése.