Újfajta buszok jelennek meg az agglomerációban

2023. március 02. 10:37
Korszerű gázüzemű autóbuszok forgalomba helyezésével segíti a fővárosi agglomeráció közösségi közlekedését a Volánbusz - közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán a népligeti autóbusz-állomáson.
Százhatvannégy új, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő autóbusszal bővült a Volánbusz flottája, ebből hetvenöt Budapest vonzáskörzetében áll menetrendbe. Hat járművet ünnepélyes keretek között adtak át a Népligetben.
 
Újfajta buszok jelennek meg az agglomerációban
A fővárosi agglomerációban forgalomba álló járművek beszerzési értéke hétmilliárd forint, a buszok egyenként több mint száz utas szállítására alkalmasak.
 
Az eseményen Menczer Tamás kiemelte, az agglomerációban élők, az oda kiköltözők száma az utóbbi években robbanásszerűen nőtt, ami óriási mértékben terheli a közúti közlekedést; sokan megtartották fővárosi munkahelyeiket, így naponta ingáznak.
 
Az államtitkár, Pest vármegye 2. választókerületének fideszes képviselője azt mondta: amellett, hogy mérsékelni szeretnék a budai vonzáskörzetbe költözők számát, a helyzet egyik megoldása a közösségi közlekedés fejlesztése lehet, ami enyhítheti az állandósult forgalmi dugókat.
 
Ehhez jelenthet segítséget az először a solymári és a nagykovácsi vonalon forgalomba álló akadálymentes, légkondicionált és a legmodernebb utastájékoztatási rendszerrel felszerelt hat autóbusz - fűzte hozzá.
 
Tavaly 40 elektromos meghajtású busszal bővült az agglomeráció közösségi közlekedése.
Elmondta, hogy választókerületének képviselőjeként jár el a pátyi autópálya-lehajtó, illetve a települést elkerülő út mielőbbi kivitelezése érdekében, amelyek az idén átadhatók lesznek.
 
Menczer Tamás beszélt a Budakeszin megépítendő buszsávról is, amely jelenleg tervezési szakaszban van. Az államtitkár szerint a brüsszeli szankciók a magyar energetikai iparra is negatív hatást fejtenek ki, ami jelentősen nehezíti a hasonló közlekedési beruházásokat, mivel Magyarországnak tavaly a tervezetthez képest jóval többet kellett költenie energiahordozók beszerzésére.
 
Aradszki András, Pest vármegye 1. választókerületének KDNP-s képviselője elmondta, a térség közlekedése mellett a környezeti terhelés is kedvező irányba mozdul el az új buszok forgalomba helyezésével. Hangsúlyozta, a korábbi vasúti beruházásokkal már kedvezőbb lett Érd környékének közösségi közlekedése.
 
A képviselő szerint hamis elképzelés az, hogy az agglomeráció "szükséges rossz", mert Budapestnek szüksége van a vonzáskörzetére, az ott élők munkájára.
Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója az átadón emlékeztetett, az új buszok forgalomba állítása abba a 2018-ban elkezdett programba illeszkedik, amelynek célja a buszpark bővítése, modernizálása a főváros környékén. Az elektromos és CNG-technológia alkalmazásával a cég európai szinten is az élvonalban van a hatékonyság és a környezetvédelem terén - hangsúlyozta.
 
Kitért a hamarosan rendszerbe álló vármegyei, illetve országos bérletre, amelyek a szakemberek várakozásai szerint alternatívát nyújtanak majd az emberek számára, hogy autóról közösségi közlekedésre váltsanak.
 
forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Változott a munkavédelmi oktatás szabályozása

2024. február 13. 16:26
2024. február 8-án alkotott rendeletével a kormány változtatott a Munkavédelmi törvény munkavédelmi oktatással kapcsolatos szabályozásán. Nem teljes az összhang a Munkavédelmi törvénnyel - állítja Miskéri László, munkavédelmi szakértő. 

Délelőttös műszak anyukáknak, bérfejlesztés, rezsitámogatás – így vigyáz munkatársaira a vaskeresztesi vállalat

2023. június 23. 15:03
A MAM-Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, a vállalatcsoport gyártási vezérigazgatója, Kiss Katalin vezetése alatt a nyolctagú vállalkozás 600 fős nagyvállalattá nőtte ki magát. A folyamatos fejlődés mellett ma már évente százmillió babatermék kerül ki öt kontinens üzleteibe a német ajkú kis falu gyártósoráról, több helyen piacvezető márkaként. A többszörösen kitüntetett vaskeresztesi cég vezetője a Világgazdaságnak adott interjúban elmondta, hogy náluk hosszú távon érték az ember, és nemcsak a jelenre, de a jövőre is koncentrálnak a munkavállalói elégedettség tekintetében.