Újra igényelhető támogatás agrár-erdészeti rendszerek létrehozására

2020. november 12. 09:27
A palyazat.gov.hu honlapon megjelent tájékoztatás szerint módosult a VP5-8.2.1-16 kódszámú, „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című felhívás dokumentációja, amelynek értelmében 2020. november 16-tól ismét lehetőség nyílik – megemelt összegekkel – támogatási kérelmek benyújtására.
Újra igényelhető támogatás agrár-erdészeti rendszerek létrehozására

 

Egyre jobban terjed az a felismerés, hogy az intenzív mezőgazdasági művelés a termőföldek jelentős részén nem tekinthető optimális területhasználatnak, mert nem jövedelmező, vagy, mert környezeti és egyben gazdasági problémát – kiélt, kiszáradt, tömörödött talaj, kedvezőtlen klímaviszonyok, szél- és vízerózió stb. – eredményez - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ilyen esetekben a gazdálkodóknak el kell azon gondolkodni, hogy ezeket a területeket milyen módon tudnák biztonságosabban és eredményesebben hasznosítani.

Itt jöhetnek képbe az agrár-erdészeti fásítások.  Ezek többek közt jelentős szerepet töltenek be a mezőgazdasági területek mikroklímájának javításában, a deflációs hatások enyhítésében, valamint az intenzíven kezelt terület csökkenése és a biológiai növényvédelmi aktivitás növekedése révén kisebb lesz a peszticid terhelés. A fásítások emellett nagyban hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez és az üvegházhatású gázkibocsátás csökkenéséhez, amelyek egyre inkább elvárások a mezőgazdálkodással szemben is.

Az előbbi előnyök miatt az agrár-erdészeti fásítások létesítése az erdőtelepítések és a településfásítások mellett az Agrárminisztérium által meghirdetett országfásítási programban is meghatározó szerepet kapott.  Ezzel összhangban a kormány a Vidékfejlesztési Program kapcsolódó támogatási felhívását újra megnyitotta, illetve az agrár-erdészeti fásítások telepítésének támogatása a tervek szerint az új Közös Agrárpolitika keretein belül is kiemelt figyelmet kap majd.

Az agrár-erdészeti fásítási kedv növelése érdekében a VP5-8.2.1-16 kódszámú, „Agrár-erdészeti rendszerek létrehozása” című felhívásban megemelkedtek támogatási összegek.

Az alábbiakban összefoglaljuk a módosítás részleteit:

-    A támogatásra rendelkezésre álló keretösszeg a korábbi 1,76 milliárd forinthoz képest a Vidékfejlesztési Programban rögzített 1,81 milliárd Ft-ra emelkedett.

-    A felhívás 5. számú mellékletében (korábban 6. számú) a méhlegelőnek alkalmas fa- és cserjefajok listájából kikerült az ezüst juhar.

-    A fogalomtárban a „védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajta” meghatározás a jogszabályi változások miatt megváltozott. (*4/2007. (I. 18.) FVM-KvVM együttes rendeletet, ami a védett őshonos mezőgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták körének megállapításáról szólt, hatályon kívül helyezték. A jelenleg érvényes, vonatkozó szabályozás: az állattenyésztésről szóló 188/2019. (VII. 30.) Korm. rendelet 2 §. 28-29 pontjai szerinti védett, őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták.)

-    A támogatói okirat a felhívással összhangban módosult.

A módosított pályázati dokumentáció innen érhető el.     

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

Megtalálták Magyarország legmagasabb fáját

2019. április 03. 10:04
Pósfai György természettudós évtizedek óta rendíthetetlenül járja Magyarország erdejeit a legkülönlegesebb fák után kutatva. Precizitásának és elszántságának köszönhető, hogy tavaly októberben Iharosberényben sikerült megmérni az ország legmagasabb fáját, mely 51,65 méter magas. Interjú.

Az erdők minőségi megújítása is fontos része az Országfásítási Programnak

2019. november 06. 14:00
Az erdők mennyiségi növelése mellett minőségi megújításuk is fontos része a hétfőn indított Országfásítási programnak - közölte Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.