Újra napirenden a gabonaegyezmény sorsa

2023. február 21. 10:13
A fekete-tengeri gabonaegyezmény március 19-én lejár, hacsak nem újítják meg.
 
Az ENSZ és Törökország közreműködésével jött létre 2022 júliusában az az egyezmény, amely lehetővé tette a fekete-tengeri kikötőkből a gabonaexportot.
 
Az egyezmény egy védett tengeri tranzitfolyosót hozott létre, célja pedig az volt, hogy a globális élelmiszerhiányt enyhítsék. Az ukrán gabona legfőbb vásárlói között a világ legszegényebb országai is szerepelnek.
Újra napirenden a gabonaegyezmény sorsa
A megállapodást novemberben 120 nappal meghosszabbították, és márciusban újra meg kellene újítani. Oroszország azonban jelezte, hogy nem elégedett a megállapodás egyes részleteivel, és kérte a mezőgazdasági exportját érintő szankciók feloldását.
 
Gabonakereskedők szakszervezete (UGA) azt közölte, hogy az ukrajnai gabona- és olajos magvak betakarítása 2023-ban 64,8 millió tonnára esik vissza a 2022-es 72,7 millió tonnáról. A búza exportja 14 millió tonna, a kukorica exportja pedig 20 millió tonna lehet 2024-ben.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem szedik le a málnát

2023. szeptember 12. 16:17
Az EastFruit elemzői szerint tovább folytatódnak a kedvezőtlen tendenciák az ukrán málnapiacon, és már közepes méretű gazdaságok is döntöttek úgy, hogy nem szedik le a bogyókat.

A fecskék fele eltűnt! Ezért évente kétezer tonna kártevőtől nem szabadulunk meg

2024. február 06. 16:08
Te is segíthetsz a fecskéknek. Mutatjuk, hogyan.
 
A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben a lakosságnak és az önkormányzatoknak óriási szerepe és felelőssége van – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben, melyben emlékeztetnek: az utóbbi húsz évben a fecskék fele eltűnt Magyarországról.