Újra sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok

2023. szeptember 11. 14:18
A kiállítás 36. alkalommal állt a mezőgazdaság szolgálatába, kiemelten, de nem kizárólag a gépesítésre és szántóföldi növénytermesztésre fókuszálva.
Újra sikert aratott a Bábolnai Gazdanapok
A nagy múltú kiállítás a hagyományaira építkezik, de évről évre igyekszik megújulni, egyben követi az agrártársadalom változó igényeit.  A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. méltán büszke az elismertségre, melynek ékes bizonyítéka, hogy a kiállítók és a látogatók döntő többsége minden évben visszatér, számon tartja a rendezvényt.
 
 „Az üzletben nincs barátság, de bizalom nélkül nincs üzlet” – emlékeztetett Feldman Zsolt a 36. Bábolnai Gazdanapok megnyitó ünnepségén.
A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár szerint a bizalmi tőke újraépítése az egyik legfontosabb feladat a magyar agráriumban. Bíznak abban, hogy rövid távon konszolidálódnak az árak, de az ukrán mezőgazdasági jelenléttel, ami biztosan megváltoztatja az életünket, hosszú távon is számolni kell.
 
A megnyitón miniszteri különdíjat vettek át az IKR Agrár Kft. képviselői a mezőgazdasági inputanyagok és szolgáltatások, kiemelten a digitális technológiák és szolgáltatások kiemelkedő forgalmazóiként. A NAK különdíjában részesült a Fendt gépek és berendezések új hazai forgalmazója, az AgroVario Kft., és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok különdíját vette át a Porsche Hungária csapata, amely off-road-pályával várta a vállalkozó kedvű sofőröket.
A kiállítás megszokott területe idén módosult, hiszen a Gazdanapokkal együtt rendezték meg a Némethy Bertalan Regionális Díjugrató Bajnokságot, ahol több száz startot izgulhatott végig a közönség. A szervező és a rendező közös célja volt, hogy megismertesse a nagyközönséggel a díjugratás szépségeit és versenyhelyzetben mutassa be a lovasok által méltán kedvelt bábolnai helyszínt versenyhelyzetben.
 
A megnyitót követően gazdag szakmai programsorozat vette kezdetét a Bábolnai Gazdanapokon.
 
A kiállítás egyik sajátossága, hogy minden évben színvonalas mozgógép-bemutatókat láthatnak az érdeklődők.
A meghatározó gépforgalmazóknak és gépgyártóknak lehetőségük volt működés közben bemutatni az újdonságokat, újításokat. A megszokottól eltérően idén nem kukoricatarlón került rá sor, hanem zöldítéssel kapcsolatos talajmunkákat figyelhettek meg az érdeklődők, mintegy 15 gépkapcsolás: erőgépek és szántóföldi kultivátorok, ekék és tárcsák közreműködésével. Mint ahogy minden évben, idén is a legnagyobb szakmai érdeklődés a mozgó gépeket övezte.
 
A Bábolnai Gazdanapok kukorica- és cirok-fajtabemutató parcellák ebben az évben kifogástalan állapotban kerülhettek bemutatásra, hiszen a tavalyi aszály után idén megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak a parcellák. Összesen 47 kukorica- és 16 cirokhibridet láthattak az érdeklődők.
 
A MAGOSZ Ifjú Gazda konferenciáján közel 150 fős hallgatóság előtt vitatták meg a generációváltás és a gazdaságátadás legfontosabb kérdéseit.
A Bábolnai Gazdanapok Fórumon három napon át zajlottak a kerekasztal-beszélgetések: első alkalommal a KAP és finanszírozásának hátterének kérdéseit vitatták meg a szakértők, majd az egyik „legforróbb” téma, a gabonapiaci helyzet került megvitatásra az árak és termésmennyiség tükrében. Ezt követően a tavalyi aszály és az idei támogatás öntözésre gyakorolt hatásáról beszélgettek a szakértők.  Szombaton sor került a fenntartható kertészkedésről szóló beszélgetésre is.
 
Idén már ötödik alkalommal szervezte meg a Magyar Mezőgazdaság Kft. a Szakiskolai Napot.
 
A nagy sikerű rendezvényen most is 1100 mezőgazdasági technikumi és szakképző iskolai tanuló vett részt 25 intézményből.
A Szakiskolai Nap megnyitóünnepségét a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára nyitotta meg. Köszöntőbeszédében felhívta a figyelmet a minél szélesebb körű agrárszakképzés fontosságára, melynek egyik alapja, hogy minél több fiatalt nyerjünk meg az agrárszakma számára.
 
Családi programok
A szakma megelégedése mellett nagy figyelmet fordítottak a szervezők arra, hogy a családok is megtalálják számításaikat a rendezvényen. A Vérteserdő sátrában három napon át zajlottak az ismeretterjesztő programok, az Erdei Játszóházban népi ügyességi játékokkal foglalatoskodhattak a gyerekek és idén is népszerű volt az arborétumi lovaskocsizás és a Ménesudvar látogatás.
 
A kiállítás mindhárom napján napsütéses nyári idő várta a látogatókat. A szép időjárásnak és a színes családi programoknak köszönhetően idén is tízezrek látogattak el a Bábolnai Gazdanapokra. Jövőre újra találkozunk!
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A digitális agrárium szakembereit képezzük

2023. október 27. 10:57
Az agráriumot érintő technológiai változások exponenciális ütemben zajlanak, nekünk pedig az a feladatunk, hogy ehhez igazítsuk az agrárszakképzést, és vonzóvá tegyük azt a fiatalok számára. Mindez olyan jövőbeli biztonságot jelent, amely mindannyiunk életét jobbá teszi – mondta Nagy István agrárminiszter, csütörtökön (okt.26.-án), Csongrádon, ahol átadták az Alföld digitális mezőgazdaságát és innovációs aktivitását támogató ágazati képzőközpontot.

Fontos: év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák

2023. október 16. 15:16
Megkezdődött az egységes kérelmek előlegeinek kifizetése. A részletekről hétfőn Nagy István és Feldman Zsolt tartott sajtótájékoztatót.
Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn reggel Nagy István agrárminiszter és Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, hogy év végéig 277 milliárd forint forráshoz jutnak a gazdák.