Ukrajna válasza: embargó a lengyel zöldség- és gyümölcsimportra

2023. szeptember 25. 15:31
Itt az ukrán válasz a lengyel-magyar-szlovák-cseh-román-bolgár gabonabehozatali tilalomra, de az embargó csak a lengyelekre vonatkozik.
 
Az Európai Unió az Ukrajna iránti szolidaritásának kifejezése és a harmadik világbeli, elsősorban afrikai országok élelmezésének biztosítása céljából a háború kitörését követően vámmentessé tette az ukrán gabona uniós importját – olvasható a FruitVeB cikkében.
Ukrajna válasza: embargó a lengyel zöldség- és gyümölcsimportra
Az elképzelés az volt, hogy az úgynevezett szolidaritási sávok (Solidarity Lanes) mentén az ukrán gabona a Fekete-tenger háború sújtotta útvonalait megkerülve akadálytalanul juthat majd el a rászoruló országokba. A realitás azonban két kézzel húzta vissza a földre az emelkedett, kétségtelenül nemes elképzelést, és az olcsó ukrán gabona elárasztotta az unió keleti országainak, így hazánknak a piacait is, nehéz helyzetbe hozva a gazdákat.
 
Ezért az érintett tagállamok közös fellépésére az unió 2023 május 2-án átmeneti importkorlátozó intézkedéseket hozott szeptember 15-ig. Szeptember 14-én este az érintett tagországok még semmit sem hallottak a Bizottság részéről az importkorlátozások meghosszabbításáról.
 
Különösen feltűnő volt a csend az Unió mezőgazdasági biztosa, a lengyel Janusz Wojciechowski részéről, akinek hivatalos oldalán csak szeptember 15-én jelent meg egy sajtóközlemény arról, hogy a mai napon az átmeneti importtilalom lejár, és 16-ától majd Ukrajna léptet érvénybe olyan intézkedéseket, amelyekkel hatékonyan lesz képes megakadályozni, hogy piactorzító hatású dömpingáruk érkezzenek a keleti uniós tagországok területére. Erre május 2-ától kezdődően bármelyik nap alkalmas lett volna.
 
Az EU keleti határán fekvő tagállamok ezért saját nemzeti hatáskörükben eljárva megtiltották az ukrán gabona importját azzal, hogy az országok területén történő átszállítást továbbra is lehetővé tették.
 
Nem kellett sokat várni a válaszra: az ukrán hatóságok egyrészt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) fellebbeztek a döntés ellen (pedig az ukrán gabona útja a szándékolt célországok, azaz a nélkülöző harmadik világbeli országok felé biztosított maradt), majd bejelentették, hogy embargót hirdetnek a lengyel zöldség- és gyümölcsexportra.
 
Volodimir Zelenszkij elnök itt nem állt meg, és azzal is megvádolta meg a lengyel hatóságokat, hogy Putyint támogatják.
 
A lengyel almára, paradicsomra, hagymára és káposztára vonatkozó embargót Tarasz Kaczka ukrán miniszterhelyettes jelentette be.
 
Ugyanakkor az embargó a magyar, szlovák, cseh, bolgár és román termékekre nem vonatkozik.
 
Érdemes hangsúlyozni, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem zárta le az Ukrajnából érkező gabona tranzitját, csak a lengyel belső piacra történő értékesítését tiltotta meg saját gazdáinak védelmében.
A lengyel kormány véleménye szerint az ukrán hatóságok reakciója azt sugallja, hogy az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok nagy része nem tranzit céllal érkezett Lengyelországba, hanem előre megfontoltan az országban történő illegális értékesítés céljából.
 
Súlyosan érinti-e vajon az ukrán embargó a lengyel zöldség- és gyümölcságazatot?
 
Ami az almát illeti, Lengyelország számára nem jelent nagy problémát.
 
A zöldségtermelőket és -exportőröket jobban érinti ugyan ez a korlátozás, de valószínűleg az ukrán emberek fognak szenvedni emiatt, különösen a szezon második felében, amikor a jó minőségű zöldségek helyi kínálata Ukrajnában szűkülni fog.
 
A lengyel lapok szerint az is érdekes, hogy az ukrán embargó nem terjedt ki a szlovákiai és magyarországi exportra, noha ezek az országok szintén leállították az ukrán gabona importját, és azt találgatják, vajon megismétlődik-e a 2014-es helyzet, amikor Oroszországgal szemben uniós embargót vezettek be, és hirtelen Belarusz kezdett el soha nem látott mennyiségű élelmiszeripari terméket szállítani az orosz piacra.
 
Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter az RMF FM rádióban így nyilatkozott:
 
“Ha Ukrajna úgy dönt, hogy embargót vezet be, akkor Lengyelországnak megfelelően kell reagálnia, és megoldást kell találnia a helyzetre… Úgy gondolom, hogy mi megbirkózunk ezzel a problémával, de nem tudom, hogy Ukrajna megbirkózik-e vele.”
 
forrás: agrotrend.hu/ FruitVeB

Kapcsolódó cikkek

Év végére akár 5-8 százalékra csökkenhet az élelmiszer-infláció

2023. augusztus 09. 16:32
Júliusban tovább csökkent, éves összehasonlításban 23 százalék körülire mérséklődött az élelmiszerek drágulásának mértéke Magyarországon, júniushoz képest pedig összességében csaknem 1 százalékkal olcsóbbak lettek az élelmiszerek.

Zöldség értékesítés a facebook-on

2023. augusztus 18. 15:33
A Jakabszálláson működő Pullai Kertészet és az Alfa Lucullus Termelésfejlesztési Kft. nyílt napján korszerű szabadföldi zöldségfajtákat mutatak be az érdeklődőknek, ám emellett a rendhagyó értékesítési modelljük is igen sok tanulsággal szolgált. Egyes vásárlók a kisüzemi, szabadföldi zöldségekért szívesen fizetnek többet, és a rendhagyó vásárlási módok is terjednek...