Ukrán torma nem jön, mégis padlón vannak a felvásárlási árak

2023. november 02. 14:14
Annyira alacsony a torma felvásárlási ára, hogy egyre kevésbé éri meg termelni, mert még az önköltséget is alig fedezi.
Ukrán torma nem jön, mégis padlón vannak a felvásárlási árak
A témával kapcsolatban a Kossuth Rádió HajnalTáj című műsorában hangzott el riport. Tavaly a szárazság ellenére jobb évet zártak a termelők, mint amilyen nagy valószínűséggel idén fognak. 2022-ben kisebb területen több és jobb minőségű termést sikerült betakarítani még a vízhiány közepette is, ráadásul a felvásárlási árak is kedvezőbben alakultak, mint idén. A termés ugyan most is jó, de a felvásárlási árak szokatlanul alacsonyak. Az elsőosztályú tormát az önköltségi ár közelében veszik át. Bagamér polgármestere már többször is találkozót kezdeményezett az ügyben dr. Nagy István agrárminiszterrel.
Bajban a gazdák, túl alacsony a torma felvásárlási ára - Debrecen hírei,  debreceni hírek | Debrecen és Hajdú-Bihar megye hírei - Dehir.hu
Mint az a riportban elhangzott: most már ha kell, a tormát is muszáj öntözni, mert a víz hiánya a termés mennyiségét és minőségét is befolyásolja. Tavaly ősszel kilónként 600 forintot is fizettek a felvásárlók az elsőosztályú tormáért, így aki felvette a kesztyűt az aszállyal szemben, még jól is járhatott, főleg ha az igénybe vett támogatást is hozzácsapta a bevételhez. Ezzel szemben idén ugyan jó volt az idő, elegendő eső hullt, a torma szépen fejlődött és jó lett a termés – az viszont már tavasszal látszott, hogy az ár messze elmarad a tavalyitól. A termelők szerint nagyon nagy a bizonytalanság, a számukra kínált szerződések – amelyeket voltak, akik nem írtak alá – nettó 300 forintos felvásárlási árról szólnak, amit a piaci körülmények nem indokolnak. Eközben a gazdák önköltsége technológiától függően 350-400 forint körül alakul. Ráadásul "biankó" szerződések is születtek, amelyek árat nem tartalmaznak, a felvásárlók arra hivatkoznak, hogy a partnereik, a feldolgozók által kínált árakhoz igazodnak majd a piaci árak.
 
A "torma fővárosaként" emlegetett Bagamér polgármestere, Erdős Tibor már nem először kezdeményezett találkozót dr. Nagy István agrárminiszterrel a termelők gondjaival kapcsolatban. A tárcavezető most arra tett ígéretet, hogy felveszik a kapcsolatot a felvásárlókkal és amit a minisztérium megtehet, azt meg is teszi. Ugyanakkor felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy az ár meghatározására nincs jogosultságuk.
HAON - Bagamérban is védik a lakosokat
– Jeleztem miniszter úrnak, hogy a szerződési fegyelemre kellene jobban odafigyelni, hogy a kereskedők a megállapodásban foglaltakat jobban tartsák be és szerződés nélkül senkitől ne vásároljanak tormát – szögezte le Erdős Tibor. – Vegyék komolyabban a kereskedők a kereteket vállaló termelőiket és vállaljanak olyan árakat, melyek a gazdák számára is garanciát jelentenek, és amelyek hatására a következő évben is ellátják a felvásárlókat elegendő tormával.
 
Hiába jó minőségű a bagaméri torma, keveset adnak érte – videóval
Az európai össztermés felét Magyarország, szűkebben Hajdú-Bihar adja. A magyar torma hazája Bagamér, Vámospércs, Kokad, Álmos, Létavértes és Újléta térsége. Itt az elmúlt években átlagosan 1300 hektáron termeltek 11-12 ezer tonna tormát.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy a baj! Nő az importnyomás és a költségek is emelkednek

2023. november 14. 13:53
Mi lesz így a hazai élelmiszeriparral?
 
Komoly importnyomás helyeződik a hazai élelmiszeripari feldolgozókra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai szerint míg az elmúlt néhány évben folyamatosan erősödött a magyar élelmiszerek szerepe a kereskedelemben, ám a piaci jelzések szerint ebben az évben ismét csökken a hazai termékek aránya a polcokon. A hazai termékek választása ugyanakkor nem csak a minőségre jelent garanciát, hanem választásukkal a magyar vállalkozásokat – termelőket és feldolgozókat – is segítik a vásárlók – írja közleményében a NAK.

A kürtőskalács hungarikum, de mit gondolsz, tényleg magyar?

2024. február 14. 17:26
A kürtőskalács eredetéről sokat vitatkoznak, de az biztos, hogy mi magyarok nagyon is szeretjük. Szerinted mi is találtuk ki?