Uniós oltalmat kapott a sajtkedvelők kedvence

2023. október 17. 17:12
A Lajta sajt már eddig is számos szakmai elismerésben részesült.
 
Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.
 
Uniós oltalmat kapott a sajtkedvelők kedvence
A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. Ezen a földrajzi területen a 20. század első felében szerencsésen találkozott a magas színvonalú tejtermelés a kiváló szellemi tudásbázissal, ennek köszönhetjük az 1930-as években kidolgozott egyedi gyártástechnológiáját.
 
A Lajta sajt minősége szempontjából meghatározó művelet a sajt földrajzi területen történő, speciális szaktudást igénylő érlelése.
 
A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, 2 hétig tartó érlelés garantálja a „rúzsflóra” kifejlődését a friss sajtokon.
Ha Lajta van rajta... - Sajtológia
A Lajta sajt hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti. A sajtkedvelő ínyencek kedvelt csemegéje, amely számos szakmai elismerésben részesült, 2011 óta viseli a HÍR védjegyet.
 
A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig terméke népszerűsítésében.
 
A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.kormany.hu honlapon.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Újabb drágulási hullám jöhet. Mutatjuk, miért

2024. január 19. 13:57
Ha nem használható a vörös-tengeri útvonal, borzasztóan megdrágul a szállítás.
 
Az ukrán tengeri gabonaexport várhatóan 20 százalékkal csökken januárban az előző hónaphoz képest a vörös-tengeri válság és a kínai holdújévhez kapcsolódó ünnepek miatt – közölte egy neve elhallgatását kérő, magas rangú ukrán kormánytisztviselő a Reuters-szal.

A szélsőséges időjárás elvitte magával az európai dinnyét a nyár közepén.

2023. július 05. 16:16
Mint azt a napi.hu írja: Európa nagy dinnyetermesztő országaiban komoly gondot okoz, hogy július első felében gyakorlatilag eltűnik a piacról a spanyol görögdinnye, de az olasz termés is kevés, miközben a többi termőkörzetben még egyik fajta sem érik jelentős mennyiségben. Spanyolországban és Olaszországban – amelyek Észak-Európa ellátása szempontjából a legfontosabb országok – óriási károkat okozott a dinnyeföldeken a májusra és júniusra jellemző viharos időjárás.