Uniós oltalmat kapott a sajtkedvelők kedvence
2023. október 17. 17:12
A Lajta sajt már eddig is számos szakmai elismerésben részesült.
Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.

A Lajta sajt nevét a Lajta folyóról kapta, amely Győr-Moson-Sopron vármegyében, Mosonmagyaróvárnál ömlik a Mosoni-Dunába. Ezen a földrajzi területen a 20. század első felében szerencsésen találkozott a magas színvonalú tejtermelés a kiváló szellemi tudásbázissal, ennek köszönhetjük az 1930-as években kidolgozott egyedi gyártástechnológiáját.
A Lajta sajt minősége szempontjából meghatározó művelet a sajt földrajzi területen történő, speciális szaktudást igénylő érlelése.
A magas páratartalom és a kizárólag fenyőfából készített deszkákon történő, 2 hétig tartó érlelés garantálja a „rúzsflóra” kifejlődését a friss sajtokon.

A Lajta sajt hírnevét egyedülálló ízének, zamatának, rendkívül kellemes, szájban elomló állományának, valamint állandó minőségének köszönheti. A sajtkedvelő ínyencek kedvelt csemegéje, amely számos szakmai elismerésben részesült, 2011 óta viseli a HÍR védjegyet.
A földrajzi árujelző oltalom a jogi védelmen túl növeli a termék megkülönböztethetőségét a kereskedelemben, valamint segíti a fogyasztót a vásárlási döntés meghozatalában, az előállítót pedig terméke népszerűsítésében.
A földrajzi árujelzős agrártermékekről további információ érhető el a www.gi.kormany.hu honlapon.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Mitől lesz sikeres egy termelői piac?
2024. április 23. 14:34
A NAK szakmai napján kiderül.
"Termelői piac a XXI. században" címmel szakmai rendezvényt és piacbemutatót szervez fővárosban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Budapesti Corvinus Egyetem.
Ezért egyél rendszeresen tökmagot!
2024. április 23. 14:46
Rengeteg értékes tápanyag található benne.
A tökmag rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat jelentős mennyiségű egészséges zsír-, magnézium- és cinktartalmának köszönhetően – írja a mindmegette.hu.