Uniós szakemberek ismerkedtek a magyar erdőgazdálkodással

2019. május 21. 08:41
Szombathelyen tartotta a fenntartható erdőgazdálkodással kapcsolatos konferenciáját az Európai Unió régióinak érdekérvényesítő szervezete, a Régiók Európa Bizottsága Természeti Erőforrások Szakbizottsága.

Az 50 uniós és hazai szakember részvételével tartott rendezvényen értékelték az EU Erdészeti Stratégiája megvalósításának eddigi eredményeit, és a hangsúlyozták a stratégia megújításának fontosságát a 2020 utáni időszak erdőgazdálkodási feladatainak kellő megalapozása érdekében. A szakbizottság tagjaként Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke kezdeményezte az erdészeti témájú konferencia szombathelyi megrendezését, ahol a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és a NAIK Erdészeti Tudományos Intézet mutatta be a régióra jellemző magas színvonalú erdőgazdálkodói gyakorlatot.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

Az Agrárminisztérium képviseletében dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár ismertette a BIOEAST együttműködést, amit a közép-kelet európai EU tagországok indítottak a közös kutatási és innováció projektek kidolgozására. Szepesi András, az Erdőgazdálkodási Főosztály munkatársa a hazai erdőgazdálkodást és a magyar Nemzeti Erdőstratégiát mutatta be a hallgatóságnak, kitérve Vas megye erdőgazdálkodásának sajátosságaira is.
A szemináriumon elhangzottak gyakorlati példákon keresztül történő megerősítését szolgálta a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Sárvári Igazgatósága által szervezett terepi bemutató, ahol a résztvevők megismerhették a több erdészgeneráció összehangolt munkájának eredményeként kialakult erdőképet és a gazdálkodás csúcstermékeként születő tölgy faanyag nevelésének lépéseit, a szaporítóanyag-gazdálkodástól a termőhely-értékelésen keresztül az innovatív erdőnevelési eljárásokig.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ellenállóbbak az idősebb erdők az éghajlat változásával szemben

2019. június 18. 07:55
A kutatók több ezer erdőterületet vizsgáltak meg.

EP állásfoglalás a talajvédelemről, erdészeti vonatkozásokkal

2021. május 07. 08:20
Az Európai Parlament 2021. április 28-i állásfoglalása a talajvédelemről (2021/2548(RSP)). Az állásfoglalás 27. és 28. pontja az erdőkre és a tarvágásra, néhány további pontja pedig agrárerdészetre, városi erdőkre vonatkozik.