„Val Duchesse kiút a szociális párbeszéd zsákutcájából”

2024. február 02. 15:51
Majdnem 40 évvel a szociális párbeszédről szóló első európai Val Duchesse találkozó után a kastély adott otthont a szociális párbeszédnek az Európai Unióban betöltött szerepét megerősítő nyilatkozat aláírásának.
 
A nyilatkozatot az európai munkaadók és szakszervezetek, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Tanács belga elnöksége írta alá.
„Val Duchesse kiút a szociális párbeszéd zsákutcájából”
Január 31-én a Val Duchesse Szociális Partnerek Csúcstalálkozójának résztvevői megvitatták, hogyan lehet kezelni a legfontosabb gazdasági és munkaügyi kihívásokat a szociális párbeszéd erősítésével. A rendezvény házigazdája Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Alexander De Croo belga miniszterelnök volt.
 
A csúcstalálkozón a Bizottság, az EU Tanácsának belga elnöksége és az európai szociális partnerek megállapodtak a következőkben:
 
A munkaerő- és szakképzettség hiányának kezelése: Az EU versenyképességének fokozása érdekében szakképzett munkaerőre és minőségi munkahelyekre van szükség. A munkaerő- és szakképzettség hiánya hátráltatja a kis- és középvállalkozások tevékenységét. Ezért javítanunk kell a munkakörülményeken, több embert kell bevonnunk a munkaerőpiacra, megkönnyítenünk a képesítések elismerését, és integrálnunk kell a külföldről érkező munkavállalókat. Ezzel összhangban a Bizottság 2024 tavaszán cselekvési tervet terjeszt elő a munkaerő- és a szakképzettség hiányának kezelésére .
A szociális párbeszéd megerősítése:  A társadalmi párbeszéd szükséges a változó gazdasági és társadalmi körülményekhez való reagáláshoz és az azokhoz való alkalmazkodáshoz. A Bizottság elkötelezett a szociális párbeszéd európai és nemzeti szintű megerősítése mellett azáltal, hogy létrehoz egy európai szociális párbeszédért felelős megbízottt , és elindít egy paktumot az európai szociális párbeszédről .
A szociális párbeszéd az európai munkaadókat és munkavállalókat képviselő szervezetekkel folytatott megbeszéléseket, tárgyalásokat és közös fellépéseket jelenti. Ez alapvető fontosságú a gazdasági jólét, az élet- és munkakörülmények javítása, az uniós vállalkozások versenyképességének előmozdítása, valamint a változások előrejelzésében és kezelésében, például a zöld és a digitális átállás során.
 
Az 1985-ben Val Duchesse-ben, Jacques Delors bizottsági elnök által kezdeményezett európai szociális párbeszéd az elmúlt 40 évben erősítette a foglalkoztatási, oktatási, képzési és egyéb szociális kérdések feltételeit .
 
További információk:
 
 
Sajtóközlemény: Az EU és a Val Duchesse-i szociális partnerek elkötelezték magukat a szociális párbeszéd megerősítése mellett a munkaügyi kihívások kezelése érdekében
 
 
Sajtóközlemény: A Bizottság konkrét intézkedéseket határoz meg a szociális partnerek nemzeti és uniós szintű fokozottabb bevonása érdekében
 
Az  Európai Szakszervezeti Szövetség  (ETUC) közleménye szerint a szakszervezetek és a munkaadók olyan intézkedésekről állapodtak meg, amelyek célja az európai szociális párbeszéd patthelyzetének megszüntetése és az olyan közös kihívások jobb kezelése, mint az éghajlatváltozás és a digitalizáció.
Val Duchesse Summit: EU and social partners commit to strengthening social  dialogue - European Commission
Az elfogadott nyilatkozat együttműködés fokozását célzó terveinek része az Európai Bizottságon belüli szociális párbeszéd-megbízott kinevezése. A megbízott támogatja a nemzeti és európai szintű szociális párbeszédet, valamint a szociális partnerek által közösen felvetett szociális párbeszéd megrekedésére történő reagálást egy új, riasztási rendszeren keresztül. Az új szerepkört annak érdekében hozták létre, hogy visszatérjenek az európai szociális párbeszédről Jacques Delors által az 1985-ben ezen a napon tartott első Val Duchesse társadalmi csúcstalálkozón megfogalmazott útra.
Index - Külföld - Meghalt az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jacques  Delors
Paktum a Társadalmi Párbeszédért
Tavaly júniusban három európai munkaadói szervezet írta alá az ETUC-val a szociális párbeszéd munkaprogramot, amely kötelezettséget vállalt a távmunkáról szóló, jogilag kötelező érvényű megállapodás megtárgyalására, amelyet irányelv formájában kell végrehajtani. A több mint egy évig tartó tárgyalások után azonban a három munkaadói szervezet közül kettő megtagadta a szöveg előterjesztését.
 
A Jacques Delors által 1985-ben összehívott csúcstalálkozó a szociális párbeszéd hasonló nehézségeinek végét jelentette, és elindította azt a folyamatot, amely az első közös szakszervezeti-munkaadói közös nyilatkozatot eredményezte, beleértve az új technológiákról szólóakat is.
Commission aims to establish European social dialogue pact by 2025 •  Table.Media
A szakszervezetek és a munkaadók ma megállapodtak abban, hogy egy sor találkozót tartanak, valamint, hogy megállapodjanak arról, milyen további intézkedésekre van szükség a szociális párbeszéd erősítéséhez a szociális párbeszédről szóló paktum 2025 elején történő megkötése érdekében.
 
forrás: epsu.org
 

Kapcsolódó cikkek

Kötelező lesz a napelemes rendszerek telepítése

2024. április 22. 15:16
Cél az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Liga Szakszervezetek: idén várhatóan nőni fog a munkanélküliség

2024. január 10. 16:52
Mi az oka annak, hogy bár a foglalkoztatottság emelkedik, a munkanélküliség is nő? 2024. január 9-én az ATV Start vendége volt Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.