Változások a Vidékfejlesztési Program pályázatainál

2022. november 17. 11:45
A támogatás felhasználására a Vidékfejlesztési Program közeledő zárása miatt sokkal rövidebb idő áll majd rendelkezésre.
 
A Vidékfejlesztési Program élelmiszeripari felhívásán olyan kemény üzenetet kaptak a pályázók, ami arra sarkallja őket, hogy ha nem akarják elbukni az elnyert támogatást, a mostani nehéz gazdasági helyzetben is időben fejezzék be a projektet, s a költségek elszámolásával se késlekedjenek – írta az Index a birtokukba került iratok alapján.
Változások a Vidékfejlesztési Program pályázatainál
250 milliárd forintot különítettek el a konstrukcióra
A Vidékfejlesztési Programon (VP) belül a VP3-4.2.1-4.2.2 kódszámon ismert élelmiszeripari üzemek fejlesztése pályázatot igen nagy érdeklődés övezte - nem véletlenül. Az élelmiszeripari cégek - beleértve a mezőgazdasági termelőket is kkv-kategóriában - egyenként legfeljebb 100 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthattak, aminek a felét előlegként felvehették már a startvonalon állva.
 
A kisebb cégeknél 50 milliárd forint volt a keret, a nagyobb cégeknél viszont 200 milliárd, akik 100 millió és 5 milliárd forint közötti összegre jelentkezhettek be.
 
Az Agrárminisztérium reagált a hírre
Az Agrárminisztérium a napokban tájékoztatta a Vidékfejlesztési Program pályázataira támogatási kérelmet benyújtott, de támogatást még el nem nyert gazdálkodókat, vállalkozásokat arról, hogy a Vidékfejlesztési Program zárásához közeledve a pályázatok megvalósításánál milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük.
 
A figyelemfelhívás – szemben az ezzel kapcsolatban megjelent téves információkkal - nem vonatkozott a már támogatást elnyert és megkezdett beruházásokra - áll az Agrárminisztérium közleményében.
 
A tájékoztatásban kiemelték, hogy jelenleg több olyan kockázati tényező is van, amely a pályázatok megvalósítását veszélyeztetheti.
 
Így a gazdálkodóknak szükséges mérlegelniük azt, hogy a támogatással még nem rendelkező pályázatukat abban az esetben is meg tudják-e valósítani, ha a támogató döntés később születik meg, ezért a támogatás felhasználására a Vidékfejlesztési Program közeledő zárása miatt - a korábbi gyakorlattól eltérően - sokkal rövidebb idő áll majd rendelkezésre.
 
Így az elbírálás alatt álló támogatási kérelmeknél arra hívják fel a figyelmet, hogy a pályázók még most, a projekt megkezdése előtt is vizsgálják felül és mérlegeljék, hogy a megvalósításra tervezett idő – a jelenlegi nehezített gazdasági környezetben is – valóban elegendő-e a projekt teljes befejezéséhez. Az időbe bele kell férnie a záró elszámolás benyújtásának, a működtetés megkezdésének és a szükséges jogerős engedélyek megszerzésének is.
 
A program zárásához közeledve az eddigi rugalmasságra már nem lesz lehetőség
A beruházások megvalósításának elősegítése érdekében a minisztérium nagyfokú rugalmasságát jelzi, hogy eddig közel 4.500 beruházási projekt esetében járult hozzá a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága a pályázatban vállalt határidők módosításához, ezzel segítve elő több, mint 500 milliárd forintnyi támogatásban részesült beruházás megvalósulását. A program zárásához közeledve az eddigi rugalmasságra már nem lesz lehetőség.
 
Az Agrárminisztérium kiemelten hívja fel a figyelmet arra is, hogy a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervének elfogadásával 2023-2027 között újra lesz lehetőség arra, hogy a beruházók már eltervezett, de még megvalósítás előtt álló mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztéseik olyan kedvező feltételekkel részesülhessenek támogatásban, amely feltételek egyértelműen biztosítják a pályázatok sikeres megvalósítását - olvasható az Agráráminisztérium közleményében.
 
Szokatlan szigor, vagy tudatos gazdálkodói szemlélet?
A pályázók felé az a legfontosabb üzenet, hogy a továbbiakban a legfontosabb vállalások tekintetében semmilyen felmentésre nem számíthatnak. Azaz hiába viseli meg a gazdaságot és vele együtt a versenyszféra kisebb-nagyobb szereplőit a Covid-válság után az orosz–ukrán háború negatív hatásai,
 
a támogatói okirat hatálybalépésétől számított 12 hónapon belül meg kell kezdeni a tervezett projektet, és legalább a megítélt támogatás 10 százalékával el kell számolni, és nem lesz lehetőség a felhívásban meghatározott 24 hónapos megvalósítási idő meghosszabbítására sem.
 
A kiírói oldalon előrevetítették, ha a projekt megvalósítását a vállalhatónál több kockázati tényező befolyásolja, és ezért nem garantált a határidőben történő lezárás, a pályázó dönthet úgy, hogy visszavonja a támogatási kérelmet. A kérelem visszavonására a Magyar Államkincstár elektronikus kérelembenyújtó felületén ügyfélkapus bejelentkezést követően van lehetőség - írja az index.hu
 
A borászatoknak is jut pénz
A kisebb cégeknél az 50 milliárd forintos kereten belül az élelmiszer-feldolgozók mellett 10 milliárd jut a borászatoknak, a nagyok 200 milliárdjából pedig 40 milliárd lesz a borászatoké. A VP élelmiszeripari pályázatáról érdemes tudni, hogy a 2020-ban kialakult járványhelyzet mutatott rá a biztonságos élelmiszer-ellátás stratégiai jelentőségére, ezzel még jobban felértékelődött a hazai élelmiszeripar szerepe.
 
Ha a magyar élelmiszer-ellátást javarészt hazai források biztosítják, az hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez, felvevőbázist jelenthet a magyar termelők gazdaságaiból származó alapanyagoknak, és jó minőségű élelmiszerekkel látja el a vásárlókat.
 
Forrás: agroinform.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!

2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
 
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.

Nagy bejelentés az Alditól: Magyarországon bővítenek

2023. október 30. 18:07
Informatikai szolgáltató központot hozott létre az Aldi Debrecenben, amely a német vállalat globális tevékenysége szempontjából is meghatározó lesz - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Debrecenben.
 
A tárcavezető az Aldi International IT Services új irodájának átadásán kiemelte, hogy az informatikai szolgáltatásokkal foglalkozó központ létrehozásával ötven, magas képzettséget igénylő munkahely jön létre.