Változatosabb bélflóra a baromfiknál

2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.
Változatosabb bélflóra a baromfiknál
Négy gazdaságra terjedt ki a kutatás. Közülük kettő a széles körben elterjedt technológiával nevelte a brojlereket, a másik kettő viszont nem használt antibiotikumokat. Az ál­latok különböző növekedési fázisában gyűjtöttek be mintát a vakbél- és a csípőbél-(ileum) tartalmából.
 
Kezdetben mind a hagyományosan tartott, mind az antibio­tikum-mentes állományokban főleg Escherichia és Enterococcus törzsek alkották az állatok bélflóráját, de idővel a Faecalibacte­rium és Bacteroides nemzetségek kerültek túlsúlyba.
 
E változás ellenére az antibiotikumok nélkül hizlalt brojlerek vakbelének mikrobaközössége sokkal változatosabb volt, mint a hagyomá­nyosan tartott állományban.
 
A csípőbél mikrobiomját mindkét tartási mód esetében főként a Lactobacillus kolonizálta, de az antibiotikum-mentes állományban gyakrabban fordult elő.
 
Forrás: geflügelnews.de

Kapcsolódó cikkek

A magyar baromfiágazatnak fegyelmezett integrációban kell részt vennie

2024. január 22. 14:46
Ahhoz, hogy a magyar baromfiágazat megfeleljen a piaci igényeknek, egy nagyon komoly, fegyelmezett integrációban kell részt vennie – jelentette ki az agrárminiszter január 19.-én, pénteken, a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson.

Újabb pandémia a láthatáron: van okunk az aggodalomra?

2023. március 21. 12:48
A vakcinagyártók is készülnek. Az Európai Bizottság már két beszerzési szerződést is kötött.
 
Továbbra sem csillapodik Európában a madárinfluenza járvány, az újabb fertőzések egyre nagyobb számban a tengeri madarak, főként a sirályok között terjednek. A magas patogenitású vírustörzset azonban emlősökben is kimutatták, ami egyre jobban aggasztja a szakembereket. Bár a vírus pillanatnyilag a lakosságra nem jelent veszélyt, de ez bármikor megváltozhat.