Változatosabb bélflóra a baromfiknál

2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.
Változatosabb bélflóra a baromfiknál
Négy gazdaságra terjedt ki a kutatás. Közülük kettő a széles körben elterjedt technológiával nevelte a brojlereket, a másik kettő viszont nem használt antibiotikumokat. Az ál­latok különböző növekedési fázisában gyűjtöttek be mintát a vakbél- és a csípőbél-(ileum) tartalmából.
 
Kezdetben mind a hagyományosan tartott, mind az antibio­tikum-mentes állományokban főleg Escherichia és Enterococcus törzsek alkották az állatok bélflóráját, de idővel a Faecalibacte­rium és Bacteroides nemzetségek kerültek túlsúlyba.
 
E változás ellenére az antibiotikumok nélkül hizlalt brojlerek vakbelének mikrobaközössége sokkal változatosabb volt, mint a hagyomá­nyosan tartott állományban.
 
A csípőbél mikrobiomját mindkét tartási mód esetében főként a Lactobacillus kolonizálta, de az antibiotikum-mentes állományban gyakrabban fordult elő.
 
Forrás: geflügelnews.de

Kapcsolódó cikkek

Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy: hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma

2024. február 21. 15:08
A sikeres pályázatokat követően a védjegy megjelenése és fogyasztói ismertsége folyamatosan emelkedik.
 
Bár még csak néhány éve indult, egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyártók és a fogyasztók körében is a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével közös munkacsoportjaik révén folyamatosan dolgoznak a Nébih munkáját támogató ÉLBC Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán, így hamarosan tovább bővül a már meglévő termékkategóriák száma.

Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt

2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
 
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.