Változatosabb bélflóra a baromfiknál

2023. július 19. 12:42
A Poultry Science című tudományos barmofitenyésztési szaklap nemrég publikálta egy kutatás eredményeit, amiben hagyományos technológiával, de antibiotikum nélkül tartott brojlercsirkék bélmikroba-populációjának a változását követte nyomon egy amerikai kutatócsoport.
Változatosabb bélflóra a baromfiknál
Négy gazdaságra terjedt ki a kutatás. Közülük kettő a széles körben elterjedt technológiával nevelte a brojlereket, a másik kettő viszont nem használt antibiotikumokat. Az ál­latok különböző növekedési fázisában gyűjtöttek be mintát a vakbél- és a csípőbél-(ileum) tartalmából.
 
Kezdetben mind a hagyományosan tartott, mind az antibio­tikum-mentes állományokban főleg Escherichia és Enterococcus törzsek alkották az állatok bélflóráját, de idővel a Faecalibacte­rium és Bacteroides nemzetségek kerültek túlsúlyba.
 
E változás ellenére az antibiotikumok nélkül hizlalt brojlerek vakbelének mikrobaközössége sokkal változatosabb volt, mint a hagyomá­nyosan tartott állományban.
 
A csípőbél mikrobiomját mindkét tartási mód esetében főként a Lactobacillus kolonizálta, de az antibiotikum-mentes állományban gyakrabban fordult elő.
 
Forrás: geflügelnews.de

Kapcsolódó cikkek

Úton-útfélen minőségi élelmiszer

2023. szeptember 14. 16:49
A Coop Rally lehetőséget nyújt a magyar élelmiszeriparnak arra, hogy bemutassa a saját egyéni működését, teljesítményét, és lehetőséget biztosítson a gyártóknak arra, hogy egymással eszmét cseréljenek lazább körülmények között– jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Coop Rally indítóján,a Törley Pezsgőpincészetben.

Itt a kormány terve: megvan, mikor döntenek az élelmiszerárstop sorsáról

2023. január 12. 12:49
Az élelmiszer-árstop április 30-ig érvényes, a továbbiakról pedig szintén áprilisban dönt majd a kormány. Parragh László kijelentette, hogy a hatósági árak kivezetését meg kell tervezni. A GKI vezérigazgatója szerint is számos indok szól az árstop kivezetése mellett, a legfőbb az, hogy áruhiány alakult ki több termék esetében is.