Változott néhány állattartói támogatás

2016. április 18. 10:54
Módosul a baromfi, a sertés, és a koca állatjóléti rendelet. A jelenlegi, uniós szabályok változásán alapuló módosítások értelmében az állattartóknak a kérelmükben továbbra is meg kell becsülniük a támogatási összeget, amelyet az adott támogatási évben igénybe kívánnak venni, de döntésében a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) csak a támogatható állatlétszámról és nem az éves támogatási összegről fog rendelkezni.

Ezáltal továbbra is biztosítható az, hogy az állattartók az állatjóléti kötelezettségekből eredő valós többletköltségek teljesítése után vegyék igénybe a támogatást a negyedévente benyújtott kifizetési kérelmekkel. 

A Magyar Közlöny 49. számában megjelent, az egyes agrártámogatásokat szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról szóló rendelettel lehetővé tette, hogy még hatékonyabban érvényesülhessenek az állattartók érdekei.

Valamennyi állatjóléti támogatási programot érintő jelentős módosítás továbbá, hogy az állattartóknak ezentúl a támogatás igénybevételéhez szükséges dokumentumok eredeti példányát kell az MVH részére csatolniuk annak érdekében, hogy a támogatási jogosultságok teljes bizonyossággal megállapíthatók legyenek.

Az FM meghirdeti a minőségi pontytenyésztés és a tenyésznyúl tenyésztésbe állításának 2016. évi támogatási keretösszegét. A minőségi pontytenyésztési programban való részvétel csekély összegű támogatás 2016. évi keretösszege 95 millió forint. A tenyésznyúl tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatása 100 millió forint. 

Módosult a SAPS – átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) rendelet, aminek köszönhetően összesen 11 milliárd forint előrehozott ÁNT részfizetésben részesülnek a tejtermelők.


A SAPS-ra a mezőgazdasági termelők a rendelet hatályba lépésétől 2016. május 17-ig nyújthatják be szankciómentesen a támogatási kérelmüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. 
Az állatalapú, termeléshez kötött ÁNT támogatásokhoz a kérelmet a rendeletben meghatározott időszakban, az MVH honlapján közzétett nyomtatványon kell benyújtani az MVH-hoz, míg a többi jogcím esetében vagy az egységes kérelem alapján, vagy pedig SAPS igénylése mellett lehet a támogatást bázisalapon igénybe venni. 

A gazdák valamennyi területalapú és egyéb közvetlen támogatási igényüket elektronikus úton – ügyfélkapun keresztül – egyszerre nyújthatják be a külön rendeletben megjelenő egységes kérelem szabályai szerint.

A módosítás fontos eleme, hogy tartalmazza a tej ÁNT részfizetését. Az egy bázisjogosultságra jutó részfizetés összege 5,90 forint. A részfizetés a termelők 2016-ban rendelkezésére álló – az MVH nyilvántartásában szereplő – egyéni történelmi bázisa alapján történik. A kifizetés elengedhetetlen feltétele, hogy 2016. május 17-ig egységes kérelem keretében egységes területalapú támogatási kérelmet kell beadni. Kifizetésben az részesül, aki a 2016-ban és az azt közvetlenül megelőző két évben saját maga, jogelődje vagy örökhagyója folyamatosan rendelkezett tej történelmi bázisjogosultsággal, és arra vonatkozóan a 2016. támogatási évet megelőző két évben támogatásban részesült, 2016-ban is állattartó, továbbá a részfizetésre való igényéről nem mond le.

A tej ÁNT részfizetés bevezetésével összefüggésben módosult a történelmi bázis jogosultságról szóló 106/2007. (IX. 24.) FVM rendelet is. A módosítás értelmében a tej átmeneti nemzeti támogatás esetében a történelmi bázis elidegenítésére, átírására vonatkozó kérelem ez év szeptember 30-a helyett 2016. április 30-ig nyújtható be az MVH-hoz. Erre a módosításra azért van szükség, hogy a nehéz helyzetben lévő tejágazat megsegítését szolgáló 2016. évi történelmi bázis alapú tej átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) részfizetése már májusban megkezdődhessen.

A 2015. évi ÁNT mérték rendelet (61/2015. (X. 12.) FM rendelet) módosítása ugyancsak a nehéz helyzetben lévő tejtermelők részére nyújt további segítséget azzal, hogy a 2015. évi átmeneti nemzeti támogatás eredetileg meghirdetett összegét megemeli, és 6,51 Ft/bázisjogosultság helyett 6,78 Ft/ bázisjogosultság kifizetését teszi lehetővé.

Forrás: promenad.hu

Kapcsolódó cikkek

Exkluzív interjú Nagy István agrárminiszterrel

2018. június 15. 15:47
Nagy István agrárminiszter az Agrofórum kérdéseire válaszolt. Témák: Mosonmagyaróvár, az alma mater - Generációváltás - Osztatlan közös földtulajdon - Öntözés - Fehérjeprogram - Jövőbe tekintés. Riporter: Bódis László - Operatőr-vágó: Gribek Dániel

Újabb botrány a növényvédő szerek miatt

2017. május 05. 08:08
A glifozát hatóanyagéhoz hasonló botrány van kialakulóban az Egyesült Államokban. Ezúttal az úgynevezett organofoszfát típusú vegyületek kapcsán merült fel, hogy súlyosan károsítják az élővilágot, különösen a kiskorúak, illetve a szerekkel dolgozó gazdálkodók szervezetét. A Dow Chemical megpróbálja elérni a Trump-kormányzatnál, hogy ne törődjön a veszélyre figyelmeztető, nem megbízhatónak tartott tanulmányokkal.