Váratlan fordulat: Bige László mégsem zárja be a Nitrogénműveket

2023. november 15. 15:56
Kedd reggel még arról szóltak a hírek, hogy a milliárdos vállalkozó bezáratja a 93 éves gyárat.
  
Váratlan fordulat: Bige László mégsem zárja be a Nitrogénműveket
A vállalkozó  saját elmondása szerint azért döntött a gyár bezárása mellett, mert a júliusban kijött - a széndioxid-kvóta kiosztását és eladását is adóteherrel sújtó - rendelet olyan gazdasági terhet rótt volna rá, amelynek során lehetetlen lett volna a többletköltség érvényesítése az árakban. Ezért a veszteséges gyártást a cég már nem tudta felvállalni.
 
Kedd délutánra azonban már változtatott elhatározásán tulajdonosként. Bige László ugyanis az RTL Híradónak már azt mondta, hogy mégsem zárnak be, és nem is bocsátanak el 1000 embert. 
 
Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra – hangsúlyozta a Nitrogénművek vezérigazgatója, aki egyértelművé tette, hogy a termelés nem áll le véglegesen. 
 
Mint mondta: ” küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van”.
 
Minden európai műtrágyagyárnak a verseny fenntartása érdekében van ingyenes szén-dioxid-kiosztása. Ennek magyarországi adója nagyjából tonnánként 20 ezer forinttal drágítja meg a műtrágya gyártását.
 
forrás: startlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok

2023. november 02. 13:20
Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére – jelentette be az agrárminiszter a Facebook-oldalán szerdán.
 
Nagy István videónyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy „a tavalyi aszály, a háborús infláció, az elhibázott brüsszeli szankciók és a vámmentes ukrán termények okozta piaci kihívások rendkívüli körülményeket teremtettek a mezőgazdaságban”. Ebben a helyzetben arra kell törekedni, hogy a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást, amelyet a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatására fordítsák – tette hozzá.

Ismételten közösen lépnek fel az ukrán import ellen a közép-európai országok agrárminiszterei

2023. április 17. 10:25
Az ukrán mezőgazdasági termények vámmentessége korlátozásának szükségességéről egyeztettek az ukrán importtól szenvedő közép-európai tagállamok agrárminiszterei. Teljes egyetértés van abban, hogy folytatni kell a közös fellépést az Európai Bizottság irányába, mivel uniós szintű eszközök nélkül nem kezelhető ezeknek az országoknak a problémája – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Ukrajnával szomszédos tagállamok agrárminisztereinek pénteki megbeszélését követően.
Nagy István szerint a búza, kukorica, napraforgó, repce, szója esetében ismételten indokolt korlátozni a vámmentességet, és csak a korábban már alkalmazott mennyiségi kvóták keretei között szabadna azt Ukrajna számára biztosítani.