Váratlan fordulat: Bige László mégsem zárja be a Nitrogénműveket

2023. november 15. 15:56
Kedd reggel még arról szóltak a hírek, hogy a milliárdos vállalkozó bezáratja a 93 éves gyárat.
  
Váratlan fordulat: Bige László mégsem zárja be a Nitrogénműveket
A vállalkozó  saját elmondása szerint azért döntött a gyár bezárása mellett, mert a júliusban kijött - a széndioxid-kvóta kiosztását és eladását is adóteherrel sújtó - rendelet olyan gazdasági terhet rótt volna rá, amelynek során lehetetlen lett volna a többletköltség érvényesítése az árakban. Ezért a veszteséges gyártást a cég már nem tudta felvállalni.
 
Kedd délutánra azonban már változtatott elhatározásán tulajdonosként. Bige László ugyanis az RTL Híradónak már azt mondta, hogy mégsem zárnak be, és nem is bocsátanak el 1000 embert. 
 
Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra – hangsúlyozta a Nitrogénművek vezérigazgatója, aki egyértelművé tette, hogy a termelés nem áll le véglegesen. 
 
Mint mondta: ” küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van”.
 
Minden európai műtrágyagyárnak a verseny fenntartása érdekében van ingyenes szén-dioxid-kiosztása. Ennek magyarországi adója nagyjából tonnánként 20 ezer forinttal drágítja meg a műtrágya gyártását.
 
forrás: startlap.hu

Kapcsolódó cikkek

A mezőgazdaság soha nem állhat meg – Még éjszaka sem!

2023. július 28. 11:39
A mezőgazdasági munkák legnagyobb ellensége az idő. Amennyiben az adott munkaművelet nem fejeződik be időben, akkor a termény egy része tönkremehet, ez pedig jelentős többletterhet okoz. Ennek elkerülése érdekében a gazdálkodók nagy része éjszakába nyúlóan dolgozik, viszont az esti órákban elkerülhetetlen, hogy megfelelő látási viszonyokat teremtsük.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

2023. február 06. 13:43
Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, febr.4.-én a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
A két tárcavezető a Rábavidéken (Felsőszölnök) járva találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel és közösen megtekintettek egy a Rábavidéken működő mintagazdaságot is.