Váratlan fordulat: Bige László mégsem zárja be a Nitrogénműveket

2023. november 15. 15:56
Kedd reggel még arról szóltak a hírek, hogy a milliárdos vállalkozó bezáratja a 93 éves gyárat.
  
Váratlan fordulat: Bige László mégsem zárja be a Nitrogénműveket
A vállalkozó  saját elmondása szerint azért döntött a gyár bezárása mellett, mert a júliusban kijött - a széndioxid-kvóta kiosztását és eladását is adóteherrel sújtó - rendelet olyan gazdasági terhet rótt volna rá, amelynek során lehetetlen lett volna a többletköltség érvényesítése az árakban. Ezért a veszteséges gyártást a cég már nem tudta felvállalni.
 
Kedd délutánra azonban már változtatott elhatározásán tulajdonosként. Bige László ugyanis az RTL Híradónak már azt mondta, hogy mégsem zárnak be, és nem is bocsátanak el 1000 embert. 
 
Nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra – hangsúlyozta a Nitrogénművek vezérigazgatója, aki egyértelművé tette, hogy a termelés nem áll le véglegesen. 
 
Mint mondta: ” küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van”.
 
Minden európai műtrágyagyárnak a verseny fenntartása érdekében van ingyenes szén-dioxid-kiosztása. Ennek magyarországi adója nagyjából tonnánként 20 ezer forinttal drágítja meg a műtrágya gyártását.
 
forrás: startlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Hannover vonzásában: magyar gazdákat invitál a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállítása

2023. szeptember 18. 15:21
Világújdonságok premierje és rengeteg érdekes program az idei Agritechnica kiállításon.
 
A több mint 40 hektáros kiállítási terület 24 csarnokában 2.600 várható kiállítóval, széleskörű nemzetközi programmal kerül sor 2023. november 12-18. között Hannoverben, Németországban az Agritechnica (www.agritechnica.com) kiállításra. Ez a világ legnagyobb mezőgazdaságigép-kiállítása.
 

Tartósnak látszik az áremelkedés, örülhetnek a növénytermesztők, de...

2024. június 14. 18:24
2030-ra meg kell oldanunk szójából a teljes önellátást, másképp előfordulhat, hogy hoppon maradnak az állataink.