Váratlan szépségeket tartogat a kert: ezek a virágok nem csak szépek hanem ehetőek is

2020. június 05. 07:48
Sokan nem tudják, de bizony egy átlagos kiskertben is akadnak ehető virágú dísznövények, illetve olyan haszonnövények, amelyeket a termésükért nevelünk, pedig a virágaik is fogyaszthatók. Az Agrárszektor szakértő segítségével járt utána annak, melyek azok a hobbikertekben leggyakrabban előforduló növények, amelyek virágai ehetők, mire kell odafigyelni a fogyasztásukkor, illetve melyek azok, amelyek valóban finomak is, és nem csak mutatósak.

Egy átlagos kiskertben, hobbikertben is bőségesen akadnak ehető virágú dísznövények, vagy olyan haszonnövények, melyeket nem a virágaikért, hanem a termésükért nevelünk, de virágaik is fogyaszthatóak - tájékoztatta az Agrárszektort Megyeri Szabolcs, kertészmérnök. Ilyenek például a jázmin, a körömvirág, a kamilla, a szegfű, a levendula, a búzavirág, illetve a margaréta virágai, de a rózsák szirmai is ehetők. Sokan nem tudják, de hasonlóképpen alkalmas a fogyasztásra az édeskömény, az oregánó, a citromfű, a menta, az ánizs, a kakukkfű, vagy a torma virága is, és ugyan kevesen gondolnák, de a hagymafélék virágai szintén kifejezetten finomak, a citrusfélék virágai pedig mind csábítóan édesek. A fák között is bőven akadnak, amelyek virágai ehetők, ilyen a hárs, az akác, és a bodza is - tette hozzá a szakértő. 

Az Agrárszektor arra is kíváncsi volt, mire kell odafigyelni az ehető virágok fogyasztásakor, illetve melyek azok, amelyek valóban finomak is. Megyeri Szabolcs lapunknak elmondta, attól, hogy egy virág ehető, nem feltétlen jelenti azt, hogy finom is. Mint megtudtuk, a margaréta szirmai például nem kifejezetten ízletesek, a hibiszkuszé savanykás, a krizantémszirom pedig kellemetlenül keserű. Az ehető virágok, szirmok ugyanakkor szinte kivétel nélkül roppant mutatósak, így íztől függetlenül is kiválóan alkalmasak egyszerűbb vagy összetettebb ételek dekorálására, színesítésére, egyedivé tételére, a virágok azonban talán a legjobban a süteményekkel társíthatóak. Természetesen a lehetőségek tágabbak, szinte bármely virágból készülhet szirup, szörp, lekvár, vagy akár zselé. Az ehető virágok szirmai kandírozhatók is, ezzel a tartósítási eljárással sokáig fogyaszthatók maradnak, ráadásul ilyen módon még pompásabb tányérdísz válik belőlük - hangsúlyozta a szakértő. 

Az ehető virágok jellemzően teljes egészben fogyaszthatók, de nem minden részük ugyanolyan ízletes - emelte ki Megyeri Szabolcs. A virágporok változó összetételűek, de általában gazdagok vitaminokban (B1, B2, C), tartalmaznak ásványi anyagokat, van bennük cukor, zsiradékfélék és illóolajok. Emellett remek fehérjeforrások, egy teáskanálnyi virágpor (5dkg) 3-4 tojásnak megfelelő fehérjét tartalmaz. Egyes virágok, így a hárs, az akác, a bodza gyógyhatással is rendelkeznek, ugyanakkor bizonyos virágporok allergizálóak lehetnek. A szakértő kitért arra is, hogy ismert allergia esetén az érintett virágoknak inkább csak a szirmát fogyasszuk. Emellett fontos tudni, hogy a vízzel való lemosás nagyban rontja a virágok állagát és aromáját, ezért a tökéletes ízélmény mosást nem igénylő, tiszta, szennyeződésmentes (településektől, autóutaktól messze eső) helyről származó növényi részekkel érhető el.

 

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Még mindig rengeteg fát vágnak ki a mezőgazdaság miatt

2016. július 19. 09:51
A fenntarthatóságot szem előtt tartva az erdőgazdálkodás és a mezőgazdaság közti szorosabb koordinációt sürget az ENSZ FAO az élelmezési problémák kezelése érdekében.

Helló, itt a terep menedzsered beszél!

2019. április 17. 08:00
"Sokszor esnek vezetők abba a hibába, hogy túl sok időt töltenek el az íróasztal mellett számok elemzésével és táblázatok készítésével. Én csak úgy hívom őket, hogy ők az „excel” vagy „desk” menedzserek. Tölts minél több időt terepen, beszélgess értékesítőiddel formálisan és informálisan, és meglátod termelni fogják az eredményeket" - Hamsik Gábor írt cikket a HR Blogon az értékesítők motiválásáról.